Пређи на садржај

Покушај блокаде Коридора

С Википедије, слободне енциклопедије

Покушај блокаде Коридора је био одговор ВРС да прошири коридор код Брчког због многих ХВО напад. ХВО снага из насељ јужно од Брчког и ХВО снага из Орашија су имале циљ да пресјеку коридор. Крајем 1992. године, фокус борби у Посавском коридору преместио се на његов најужи сектор код Брчког. АРБиХ и ХВО снаге, укључујући јединице из Орашја, покренуле су неколико напада који су привремено пресекли коридор северозападно од Брчког. ВРС је узвратила са нападом да прошири коридор, и у томе успевајући.[1]

Покушај блокаде Коридора
Део рата у Босни и Херцеговини

ВРС проширује коридор
Време1. јануар12. јануар 1993.
Место
Исход

Војска Републике Српске проширила коридор

Сукобљене стране
Република Српска Војска Републике Српске Хрватска Република Херцег-Босна Хрватско вијеће одбране
Команданти и вође
Република Српска Момир Талић непознато

Ток догађаја[уреди | уреди извор]

У 1993. ХВО из посавине се налази у не згодној позицији зато што у централној босни ХВО води рат са бившим завезником АРБиХ, али ХВО наставља да напада коридор. Клатно борби око Брчког наставило се до раног 1993, не постигавши ништа осим губитака. Одмах 1. јануара ВРС гура ХВО до Градачцу и проширују коридор код Брчког, заузимају и неколико хрватски насеља која су била која су била под контролом ХВО.[2] Датума 2. јануара, ХВО снаге поново су напале и пресекле коридор северозападно од Брчког. ВРС 1. крајишки корпус и Источно-босански корпус узвратили су и борили се против локалних ХВО и АРБиХ 2. корпуса 10 дана дуж ове линије пре него што је ВРС потпуно вратила своје позиције. Линије фронта су се учврстиле у бескорисној размени жестоког гранатирања и борби малим оружјем што је учинило Брчко једним од најопаснијих сектора у Босни, чак и када је било најстабилније.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Balkan Battlegrounds: A Military History of the Yugoslav Conflict (на језику: енглески). Central Intelligence Agency, Office of Russian and European Analysis. 2002. стр. 183. ISBN 978-0-16-066472-4. 
  2. ^ Balkan Battlegrounds: A Military History of the Yugoslav Conflict, 1990-1995 (на језику: енглески). Central Intelligence Agency, Office of Russian and European Analysis. 2002. ISBN 978-0-16-066472-4.