Портал:Бициклизам/Биографија 20

С Википедије, слободне енциклопедије

Ђино Бартали (итал. Gino Bartali; 18. јул 1914. — 5. мај 2000.) је бивши италијански бициклиста, један од најпопуларнијих у времену пре Другог светског рата. Бартали је три пута освојио Ђиро д’Италију (1936, 1937, 1946) и два пута Тур де Франс (1938. и 1948). Освајањем другог Тура поставио је рекорд у најдужем размаку између две победе, десет година.

Бартали је био трећи син од четворо деце у малој фармерској породици Торела Барталија. Зарађивао је џепарац продајући рафију креаторима чепова за винске боце. Са 13 година је почео да ради у бициклистичкој радњи, а тада је започео и аматерску каријеру. Професионалну каријеру почео је 1935. са 21 годином.

Већ у другој сезони Бартали је освојио Ђиро д’Италију и Ђиро ди Ломбардију. И једну и другу је освојио још по два пута. На Ђиро д’Италији освојио је брдску класификацију седам пута, што је апсолутни рекорд. Тур де Франс је освојио двапут, а оба пута и брдску класификацију. Четири пута је освајао класик Милано—Санремо и национално првенство у друмској вожњи.

Победа Барталија на Тур де Франсу 1948. спасила је Италију од кризе и унутрашњих немира. У току Тура, лидер комунистичке партије у Италији је погођен у врат. Напетост је расла, људи су били револтирани, а онда је Бартали победио на три етапе заредом и стекао је 14 минута предности. Револтираност и бес су прешли на причу о Барталију, све разлике су биле заборављене. Погођени премијер, Тољати, изашао је из болнице да види како Тур напредује и да позове грађане да се смире. Широм земље, сва мржња и непријатељство је нестало и претворило се у славље Барталијеве победе и криза је била избегнута.

Бартали је у току каријере водио велико ривалство са Фаустом Копијем. Њихово ривалство је поделило Италију, навијачи су били Копијани и Барталијани. Њихово ривалство је започело кад је Копи, као помоћник, освојио Ђиро 1940. У наставку каријера, водили су велику борбу, која се смањила на Тур де Франсу 1949. када је Бартали помогао Копију да освоји.

Бартали је завршио каријеру са 40 година, након повреде у уличном инциденту. Након завршетка каријере, изгубио је много новца. Бартали је имао операцију срца и уграђен му је бајпас. Умро је од срчаног удара у мају 2000. Председник Европске комисије, Романо Проди, назвао га је најпоштенијим спортистом.