Портал:Козара и Поткозарје/4.-9. јун 1941.

С Википедије, слободне енциклопедије

Напомена (овдје)

4. јуна 1941. године у њемачком посланству у Загребу одржана је конференција представника Независне Државе Хрватске и Њемачке на којој је ријешено да се из Независне Државе Хрватске исели око 200 000 Срба у Србију.

У Бању Луку је дошао Махмут Бушатлија почетком јула и пренио директиву Политбироа ЦК КПЈ.

8. јуна 1941. године у шумској кући на Шехитлуцима, код Бање Луке, одржано је обласно савјетовање КПЈ за Босанску крајину. Савјетовањем је руководио секретар Обласног комитета КПЈ за Босанску крајину Ђуро Пуцар Стари. Савјетовању су присуствовали: Осман Карабеговић, Вељо Стојнић, Бранко Бабић, Љубо Бабич, Васо Бутозан, Шефкет Маглајлић, Бошко Шиљеговић, Илија Дошен, Јосип Мажар, Ивица Мажар, Мићо Шурлан, Карло Ројц, Касим Хаџић и Реља Лукић. Учесници савјетовања упознати су са одлукама и закључцима мајског савјетовања ЦК КПЈ одржаног у Загребу. Постављени су задаци да се партијске организације боре против политике окупатора и усташа на распиривању мржње између Срба, Хрвата и Муслимана. Истакнут је значај борбе за братство и јединство. Разматране су организационо-политичке мјере око припремања устанка. Постављен је задатак за припреме оружаног устанка за борбу против окупатора. Неопходно је вршити мобилизацију људи и прикупљати оружје. Одређени су чланови Обласног војног комитета за Босанску крајину: Осман Карабеговић, Бранко Бабић, Касим Хаџић и Јосип Мажар Соша.

Према неким подацима, на овом савјетовању именовани су и војни повјереници: за срез Приједор Вељо Стојнић, за Босански Нови Мићо Шурлан и за Босанску Дубицу Милош Шиљеговић.

9. јуна 1941. године њемачки стручњаци дали су свој приједлог за експлоатацииу жељезне руде из Љубије. У том приједлогу стајало је да се Њемачкој годишње испоручи 300-400.000 тона гвоздене руде. Руда би се отпремала од Љубије до топионице у Линцу, у Аустрији.

12. јуна 1941. године. комунисти Босанске крајине пронијели су кроз народ Козаре, на чији су живот под заштитом окупатора насрнули домаћи фашистички зликовци, Проглас ЦК КПЈ с позивом на устанак. То је Проглас ЦК КПЈ народима Југославије од 12. јуна 1941. године.