Портал:Медицина/Изабрани чланак децембар 2012.

С Википедије, слободне енциклопедије
Вирус грипа - велико увећање

Грип или инфлуенца је веома заразна болест, која се најчешће карактерише тешким поремећајима општег стања уз слабије изражене поремећаје горњих респираторних путева. Грип узрокују вируси, који се преносе капљицама у ваздуху насталим кијањем или кашљањем заражене особе. Јавља се обично у мањим или већим епидемијама, а у интервалима од приближно 30 година и у светским пандемијама. Тада се обично јављају и тешки облици болести са израженим компликацијама, које могу бити смртоносне. Већина заражених се ипак опоравља у року од недељу дана, али код старијих особа и оних са астмом, срчаним и плућним болестима могу се јавити компликације у облику бронхитиса или упале плућа.

Осим код људи, грип се јавља и код свиња, коња и других сисара, као и код дивљих и домаћих птица. Неки типови грипа могу се преносити с једне врсте на другу, као нпр. птичји грип узрокован вирусом H5N1.

Сваке године више милиона људи оболи од ове болести, а смртност је мања од 1%. У САД-у од грипа годишње умре око 20 000 људи. Пандемија 1918. године ("шпански грип") била је најгора до сада, а познате су и пандемије 1957. или „азијски грип“ и 1968. године или "Хонг Конг грип“.

...даље...