Портал:Музика/Изабрани септембар

С Википедије, слободне енциклопедије
„Thriller“
„Thriller“

Thriller“ је шести студијски албум америчког извођача Мајкла Џексона. Објавио га је Епик рекордс 30. новембра 1982. године. Припада жанровима: фанк, диско, соул, рок, џез и поп. Текстови песама су углавном тамнијих тема попут параноје и натприродних сила.

Са продукцијским буџетом од 750.000 долара, снимање материјала је трајало од априла до новембра 1982. у студију „Вестлејк рикординг“ у Лос Анђелесу, Калифорнија. У сарадњи са продуцентом Квинсијем Џонсом, Џексон је написао 4 од 9 песама који су се нашли на издању. По изласку првог сингла са албума, „The Girl is Mine“, претпостављало се да ће „Thriller“ бити само пролазни хит. Међутим, са издањем другог сингла, „Billie Jean“, албум се нашао на првом месту топ-листи у многим земљама да би се затим продавао у милион копија недељно широм света. За годину дана је постао најпродаванији албум свих времена. Процењен број продатих копија варира између 47 и 110 милиона копија. Седам песама су издате као синглови и све су ушле међу првих десет на топ-листи Билборд хот 100. „Thriller“ је освојио рекордних седам Греми награда на доделама 1984. Упркос томе што су му многи давали одличне оцене, нису га хвалили сви.

„Thriller“ је поставио Џексона међу доминантним поп звездама са краја 20. века и омогућио му је да сруши расне баријере, појављивањем на МТВ-у и састанком са председником Роналдом Реганом у Белој кући. Први је албум који је користио спотове као успешне промоцијалне алатке — спотови песама „Thriller“, „Billie Jean“ и „Beat It“ су редовно приказивани на поменутој телевизији. 2001. године је издато специјално издање албума. Поводом 25 година од свог издања, 2008. је поново реиздат под називом „Thriller 25“.

„Thriller“ заузима двадесето место на листи „500 најбољих албума свих времена“ коју је објавио популарни магазин „Ролинг стоун“ 2003. Албум се чува у Конгресној библиотеци.

...даље...