Пређи на садржај

Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 20

С Википедије, слободне енциклопедије

Џејмс Кливленд „Џеси“ Овенс (енгл. Jesse Owens; 12. септембар 191331. март 1980), је славни амерички атлетичар, који је остао упамћен по свом четвероструком тријумфу на Олимпијским играма у Берлину, 1936. године, где је био прва звезда игара.

Рођен је у Оуквилу, Алабама, а одрастао је у Кливленду, Охајо. Име Џеси дао му је учитељ у школи у Кливленду, који није разумео изговор малог Џејмса. Када је Џејмс рекао да га сви ословљавају са Ј. Ц. (Џеј Си), учитељ је разумео да је рекао Џеси, па је тај надимак носио до краја живота.

Атлетиком је почео да се бави у основној школи, на наговор тренера Чарлса Рајлија. Он га је уврстио у школски тим и омогућио му да тренира самостално, пре школе, док је остатак тим тренирао после школе. Џеси је после школе морао да ради у обућарској радионици.

На себе је скренуо пажњу спортске јавности на Државном првенству средњих школа 1933. године у Чикагу, када је наступајући за своју школу Ист техникал, изједначио светски рекорд на 100 јарди (91 m) у времену 9,4 s и победио у скоку удаљ са резултатом 7,56 m.