Пређи на садржај

Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 29

С Википедије, слободне енциклопедије
Халина Конопацка
Халина Конопацка

Халина Конопацка (пољ. Halina Konopacka, удата Матушевски па Шербињски — пољ. Matuszewski, Szerbiński; Рава Мазовјецка, 26. фебруар 1900.Дејтона Бич, 28. јануар 1989) је пољска атлетичарка и први спортиста који је освојио златну медаљу за Пољску на Олимпијским играма.

Рођена је 26. фебруара 1900. у имућној породици у месту Рава Мазовјецка. Пар година после њеног рођења породица се сели у Варшаву. У Варшави је уписала Филолошки факултет и тада постаје чланица клуба АЗС Варшава.

Халина Конопацка је спортску каријеру почела бавећи се скијањем. На наговор другарица почела је да се бави атлетиком, а њен таленат за бацање диска открио је тадашњи тренер селекције Пољске Maurice Bacquet. Већ након годину дана, 1924. године освојила је првенство Пољске у бацању диска и бацању кугле. Била је свестран спортиста и освојила је 25. титула првака државе у неколико атлетских дисциплина. Током своје спортске каријере такмичила се за клуб АЗС Варшава (пољ. AZS Warszawa). Након завршетка атлетичарске каријере играла је тенис у мешовитом дублу заједно са Чеславом Спихалом (пољ. Czesław Spychała).