Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 47

С Википедије, слободне енциклопедије
Сонја Хени, норвешка клизачица
Сонја Хени, норвешка клизачица

Сонја Хени (норв. Sonja Henie;; 8. април 191212. октобар 1969.) била је норвешка клизачица и глумица. Освојила је три златне медаље на Зимским олимпијским играма, била је десет пута светска првакиња, и шест пута била европски шампион. По броју освојених медаља нико ни до данас није успео да је стигне, тако да је Сонја до данашњих дана задржала титулу најбоље клизачице света.

Већ са 11 година пласирала се на Зимске олимпијске игре 1924. у Шамонију. Тада је освојила последње место, а записано је да је током наступа била толико збуњена да је пар пута отклизала до ограде и тражила савете од тренера коју фигуру да отклиза. Четири године касније са својих 15 година по први пут је постала светска првакиња.

На следеће три олимпијаде никакви савети јој нису били потребни, јер је Хени убедљиво побеђивала све супарнице. Остала је позната по томе што је у уметничко клизање увела елементе плеса, а прилагодила је и опрему клизача скративши сукњу што је допринело лакшем извођењу фигура као и већој популарности. Данас се за Соњу сматра да је била клизачица која је одредила смер женског клизања и учврстила попуралност тог спорта. Осим клизања Сонја се такође бавила и тенисом.