Пређи на садржај

Портал:Црна Гора/Биографија 5

С Википедије, слободне енциклопедије

Милојко Спајић (Пљевља, 24. септембар 1987) црногорски је политичар и економиста, магистар финансијског инжењеринга. Завршио је Пљеваљску гимназију као један од најбољих ђака и наставио школовање на Осака универзитету у Јапану, гдје је студирао економетрику на јапанском језику као стипендиста Владе Јапана. У оквиру размјене студената, студирао је и на кинеском техничком Универзитету Ђингхуа. Звање магистра стекао је, такође као стипендиста, у Француској на ХЕК бизнис универзитету.

Након школовања, радио је у САД-у на Вол стриту, као и у Паризу и Токију. Током љета 2020. године радио је и за Голдман Сакс, глобалну банкарску групацију која се бави инвестиционим банкарством, трговином хартија од вриједности и другим финансијским услугама.

Као нестраначка личност, након парламентарних избора 2020. године био је члан експертске владе Здравка Кривокапића, обављајући функцију министра финансија и социјалног старања.

Кандидовао се за предсједника Црне Горе на изборима 2023, али му је кандидатура одбијена након што је утврђено да има и српско држављанство. На Парламентарним изборима 2023. био је лидер странке Европа Сад, која је освојила највише мандата, а 31. октобра 2023. почео је да обавља функцију Премијера Црне Горе.