Пређи на садржај

Михаљ Силађи — разлика између измена

нема резимеа измене
(Спашавам 0 извора и означавам 1 мртвим. #IABot (v2.0beta9))
Док је у свим осталим крајевима постепено учвршћивао своју власт, Михаљ Силађи је имао у [[Бистрица (Румунија)|Бистрици]], једним од центара куће Хуњадијевих, пуно проблема и није добио очекивану подршку а и почетну подршку коју је добио од Секеља и локалних властодржаца постепено је губио. Улагао је доста напора да учврсти свој положај, покушавао је да успостави добре односе чак и са старим противницима, међу којима и са [[Сентмиклоши Понграц]]ом, са којим је склопио уговор о међусобној сарадњи. У свим овим политичким смицалицама чак је и краљ морао да реагује да би донекле смирио ситуацију у краљевству и сазвао је краљевски савет у престоници [[Братислава|Пожуну]].
 
У свим овим, за Михаља ''домаћим'' неприликама, ј ош је дошао и у сукоб са Турцима али је на његову срећу те минималне турске снаге везира Мухамеда је потукао у бици у околини данашњег [[Београд]]а, тада тврђаве [[Калемегдан]]а. Али највећа опасност Михаљу је вребала од [[Ђурађ Бранковић|ЂурађаЂурђа Бранковића]] и грофа [[Улрих II Цељски|Улриха III Цељског]], рођака мађарског краља [[Жигмунд Луксембуршки|Сигисмунда]], који су константно или били инертни према њему или му радили о глави, да би ослабили његову власт и тиме ојачали власт Мађарског краља. Чак је и једном приликом, док је био у посети Београду, била организована сачекуша на Михаља од стране Ђурђа Бранковића, али се Михаљ пуком срећом извукао и спасао се бегом, док је том приликом његов брат Ласло Силађи (''-{László Szilágyi}-'') који је био управитељ града Београда у то време, подлегао ранама.
 
Да би се осветио, на брзину је сакупио војску и ударио на Бранковића и поразио га у бици код [[Купиник]]а и тада му је за казну одсекао два средња прста због неверног заклињања. Живот му је поштедео захваљујући [[Матија Корвин|Матија Хуњадију]] који је тада већ имао у плану краљевску титулу и били су му потребни савезници у ослабљеном краљевству.