Jump to content

Урије (Приједор) — разлика између измена

Без промене величине ,  пре 11 година
м
Правопис и/или генералне преправке
м (Решавање вишезначних одредница помоћу бота: Сана - Changed link(s) to Сана (река))
м (Правопис и/или генералне преправке)
'''Урије''' су дио града [[Приједор]]а које се, посматрано од центра града, налазе са његове сјеверне стране.
Прије [[другиДруги светски рат|Другог свјетског рата]], овај дио [[Приједор]]а није био густо насељен, да би након истог почело интензивније насељавање. Мјесто су насељавале углавном породице из поткозарских села.
 
Насеље има благо вишу надморску висину у односу на сам центар града и предјеле у близини ријеке [[Сана (река)|Сане]] (136 -{m}-). Тачну границу између самог центра града и насеља Урије чини жељезничка станица [[Приједор]], тј. пруга [[Добрљин]]-[[Бањалука]], коју су [[Аустрија]]нци саградили [[1871]]. године. Ова пруга се протеже у смијеру исток-запад, и представљала је битну границу при самом формирању граница насеља у Приједору, тако да се и данас јасно уочава разлика између насеља сјеверно и јужно од ове пруге.
Данас је насеље углавном испуњено једноспратним или двоспратним, такође породичним, кућама. Куће нису збијене, нити се граде близу једна другој, већ свака има своју окућницу, тзв. двориште, а законски је забрањено градити стамбене објекте 2 -{[[m]]}- од саме границе сусједног "дворишта". Дворишта се углавном користе за узгајање поврћа, цвијећа, а око многих кућа налазе се [[метал]]не или дрвене конструкције на којима се узгаја [[винова лоза]].
 
У Првомајској улици, овог насеља налази се приједорска циглана, која је у функцији била још и прије другогДругог свјетског рата, такође у насељу је прије рата [[1992]]. године радила и фабрика керамике. На сјеверној граници насеља налази се [[приједор]]ска [[Општа болинца (Приједор)|Општа болница]] др. [[Младен Стојановић]].
 
{{Приједор насеља}}
1.572.075

измена