Прави детектив

С Википедије, слободне енциклопедије
Прави детектив
Лого телевизијске серије Прави детектив
Ориг. називTrue Detective
Жанркриминалистичка драма
мистерија
Форматантологијска серија
АуторНик Пицолато
СценариоНик Пицолато
Улоге1. сезона: Метју Маконахеј, Вуди Харелсон

2. сезона: Колин Фарел, Винс Вон, Рејчел Макадамс
3. сезона: Махершала Али, Кармен Еџого, Стивен Дорф

4. сезона: Џоди Фостер, Кали Реис, Фин Бенет
КомпозиторТи Боун Брнет
Земља САД
ЛокацијаЛуизијана (1. сезона)

Калифорнија (2. сезона)

Арканзас (3. сезона)
Језикенглески
Број сезона4
Број епизода30
Време трајања54–87 мин.
ДистрибуцијаВорнер брос. Телевизија
Емитовање
ЕмитерЕјч-Би-Оу
Премијерно
приказивање
12. јануар 2014 — у
Званични веб-сајт
Профил на IMDb-ју

Прави детектив (енгл. True Detective) је америчка криминалистичка серија коју је креирао и написао Ник Пицолато. Серија је своју премијеру имала 12. јануара 2014. у Сједињеним Америчким Државама на кабловској мрежи Ејч-Би-Оу. Снима се у форми антологијског серијала, чиме се подразумева да ће свака сезона имати нове ликове, причу и глумачку поставу.[1]

Радња прве сезоне пратила је 17-годишњу потрагу двојице детектива за свирепим ритуалним убицом у Луизијани. Главне улоге тумачили су Метју Маконахеј, Вуди Харелсон, Мишел Монахан, Мајкл Потс и Тори Китлс, а свих осам епизода режирао је Кери Фукунага.

У другој сезони, у главним улогама појављују се Колин Фарел, Рејчел Макадамс, Тејлор Кич, Кели Рајли и Винс Вон,[2] а радња се одвија у Калифорнији и фокусира се на криминалца који је постао предузетник и три детектива из три различита полицијска одељења која истражују низ кривичних дела везаних за убиство корумпираног политичара.

Трећа сезона, у којој глуме Махершала Али, Кармен Еџого, Стивен Дорф, Скут Макнајри и Реј Фишер, одвија се у Озарку у три одвојена временска периода где детективи истражују језиви нестанак двоје деце.

Прва сезона наишла је на добар пријем код критичара[3][4] и била је на врху гледаности Ејч-Би-Оу програма.[5] Номинована[6] је и награђена бројним признањима, првенствено за глуму, писање и режију. Друга сезона је изазвала велику поделу међу критичарима, иако је серија и даље држала високу гледаност. Сагласност за снимање треће сезоне добили су у августу 2017. године, а она је премијерно приказана 13. јануара 2019. године.[7][8] Након премијере, Ник Пицолато је најавио да развија причу за потенцијалну четврту сезону.

Продукција[уреди | уреди извор]

Развој[уреди | уреди извор]

Пре развоја серије Прави детектив, Ник Пицолато је радио као професор књижевности[9] на универзитетима у Чикагу, Северној Каролини и Индијани. Још у својим студентским данима био је фасциниран светом фикције, тако да је упоредо започео писање сопствених прича. Његов први објављени рад био је збирка кратких прича Between Here and the Yellow Sea, објављена 2006. године.

Након објаве свог деби романа, названог Галвестон, четири године касније почео се припремати за прелазак у телевизијску индустрију (ранији покушаји никада нису остварени због недостатка капитала).[10]

Замишљена као наставак романа Галвестон, прича Правог детектива добија свој коначан облик, а Пицолато је сматрао да је прикладнија за телевизијски формат. У разговору са двојицом телевизијских извршних продуцената, након што је у мају 2010. године склопио договор, написао је шест сценарија укључујући и сценарио за пилот епизоду која је садржала деведесет страница. Након напуштања серије Убијање, 2011. године, написао је још једну верзију сценарија. Коначна верзија бројала је петсто страница и написао ју је без ичије помоћи[11]. До тог тренутка, Пицолато је већ осигурао уговор са Ејч-Би-О-ом, па је у априлу 2012. године телевизијска кућа наручила снимање осам епизода нове серије под називом Прави детектив.[12] У настојању да буде антологијске форме, замишљено је да свака сезона буде посебна, одвојена прича са различитим ликовима и глумачком поставом, као и радњом смештеном у различитим временским раздобљима и локацијама.

Снимање[уреди | уреди извор]

Првобитна локација за снимање прве сезоне Прави детектив требало је да буде држава Арканзас, али је Пицолато касније одлучио да се снима у Луизијани зато што је порезни програм јефтинији када су у питању филмови.[13] Продукција је трајала сто узастопних дана,[14] и свака епизода је снимљена на 35-милиметарској филмској траци. Екстеријер је сниман на разним градилиштима укључујући и поља шећерне трске која се налазе код Ирата, као и стварне локације попут Форт Макомба, тврђаве из 19-ог века која се налази у Њу Орлеансу.[15][16]

Уводна шпица[уреди | уреди извор]

Под вођством креативног директора Патрика Клера, уводне шпице серије Прави детектив развијене су у сарадњи са екипом која се састојала од запослених из три различита студија: Elastic (из Санта Монике), Antibody, и Breeder (оба из Аустралије)[17]. За прву сезону, Клер и његов тим узели су различите фотографије пејзажа Луизијане, које су на крају постале стуб целокупне шпице. Уз употребу различитих анимација и специјалних ефеката, наведене фотографије су укомпоновали у тродимензионалне компјутерске графике. Ово је био веома компликован подухват за продукцију јер је захтевао велику прецизност, узимајући у обзир да нису желели потпуно дигитализовану уводну шпицу. Након што су били задовољни финалном верзијом шпице, на исту су додали ефекат благих сметњи и технику дисторзије[18]. Песма која се чује током уводне шпице серије Прави детектив је Far from Any Road, написана од стране The Handsome Family 2003. године за њихов албум Singing Bones.

На сличан начин Клер је креирао уводну шпицу за другу сезону серије. Продукција је употребљавала материјал од неколико различитих фотографа, укључујући и фотографије из ваздуха аутора Дејвида Мејсела. Међутим, за разлику од прве сезоне, уводна секвенца у другој сезони садржи дубоку, јарку златну и црвену боју, на тај начин представљајући "пуно сложенији поглед на Калифорнију". У позадини шпице чује се песма Леонарда Коена, Nevermind[19], написана 2014. године за његов албум Popular Problems. Свака епизода има другачији текст песме, узет из различитих стихова Коенове песме.[20]

Улоге[уреди | уреди извор]

Прва сезона[уреди | уреди извор]

Први глумац у серији Прави детектив био је Метју Меконахеј, који је тумачио детектива Растина Кола. Меконахеј је Пицолатију скренуо пажњу након наступа у филму The Lincoln Lawyer, тако да му је улога била понуђена пре него што је серија договорена са Ејч-Би-О-ом. Он и Вуди Харелсон били су међу Пицолатијевим издвојеним кандидатима док је размишљао о глумцима за серију. Иако је првобитно било договорено да Меконахеј тумачи Мартина Харта, глумац је наговорио Пицолатија да ипак преузме улогу Кола[21]. На захтев Меконахеја, Харелсон је добио Мартијеву улогу[22][23]. Мишел Монахан тумачила је главну женску улогу као Меги Харт, док су Мајкл Потс и Тори Китлс добили улоге детектива Мејнарда Гилбоа и Томаса Папања.

Харелсон (лево) и Меконахеј (десно) на 66. додели Еми награде.[24]

Кери Џоџи Фукунага именован је за директора прве сезоне Прави детектив. За ту позицију такмичио се са Алехандро Гонсалес Ињаритуритом, али је Ињариту одустао због посвете другим филмским пројектима. За што бољу припрему, Фукунага је провео истраживање са детективом из стварног живота који истражује убиства у државној полицији Луизијана.[25] Фукунага је у пројекат довео и главног сниматеља пројекта Адама Аркапава као и Алекса ДиГерланда, сценографа са којим је радио на филму Glory at Sea из 2008. године.

Друга сезона[уреди | уреди извор]

У јануару 2014. године, Пицолато је потписао двогодишњи продужетак уговора са Ејч-Би-О-ом, што је значило снимање још две сезоне серије.[26] Слично као и претходна сезона, друга сезона Правог детектива се састоји од осам епизода које је написао Ник Пицолато[27]. Међутим, одговорност директора режије делило је неколико људи. Џастин Ли је режирао прве две епизоде. Фукунага, који је режирао целу прву сезону није се вратио као директор већ као извршни продуцент баш као и Меконахеј и Харелсон. Пицолато је упослио колегу писца Скота Ласера да му помогне у развоју и писању друге половине сезоне.

Прво значајно глумачко име које потписује наступ јесте Колин Фарел који тумачи Рејмонда Велкора. Винс Вон тумачи улогу криминалца и предузетника Френка Семјона. До новембра 2014. године, главна глумачка постава се шири за Рејчел Макадамс као дететективка Ани Безерајдс, Тејлор Кич као калифорнијског полицајца Пола Вудруга и Кели Рејли као Џордан Семјон, Френкову супругу.[28][29]

Трећа сезона[уреди | уреди извор]

У августу 2017. године, Ејч-Би-О званично даје зелено светло за снимање треће сезоне која је смештена у Озарку у три одвојена временска периода. Прве две епизоде режирао је Џереми Солнир; од њега се очекивало да преузме одговорност и треће епизоде,[30] али је морао да напусти због густог распореда. У марту 2018. објављено је да је Данијел Сакхајм постављен као директор режије и да ће он и Пицолато усмерити осталих шест епизода. Пицолато остаје као једини писац, са изузетком четврте и шесте епизоде које је написао уз помоћ Дејвида Милча и Грахама Гордија. Махершала Али је главна улога, тумачећи Вејна Хајса, детектива државне полиције из северозападног Арканзаса.[31] Реј Фишер глуми Вејновог сина, Хенрија Хајса. Кармен Еџого глуми Амелију Реардон, учитељицу из Арканзаса која је повезана са нестанком двоје деце[32] 1980. године. Стивен Дорф тумачи Роланда Веста, истражитеља државе Арканзас, Скут Макнајри и Мами Гумер глуме Тома и Луси Пурсел, родитеље нестале деце.

Преглед серије[уреди | уреди извор]

Сезона Број епизода Оригинално емитовање Просечна гледаност

(у милионима)

Премијера сезоне Финале сезоне
1 8 12. јануар 2014. 9. март 2014. 2,33[5]
2 8 21. јун 2015.[33] 9. август 2015. 2,61[34]
3 8 13. јануар 2019. 24. фебруар 2019. 1,25[8]
4 6 14. јануар 2024.[35] 18. фебруар 2024. 0,654

Прва сезона[уреди | уреди извор]

Постер прве сезоне

Године 2012. двојица детектива Гилбо и Папања позивају двојицу бивших детектива државне полиције Луизијане, Растина "Раста" Кола и Мартина "Мартија" Харта, на испитивање у вези њихове истраге о убиству Доре Ланг из 1995. године. Њих двојица нису се видела нити разговарала један с другим још од свађе око Мартинове супруге Меги Харт која се догодила десет година раније. Због губитка великог броја података везаних за истрагу у урагану Рита, двојица детектива приморана су присетити се сопствене прошлости док су били колеге, својих личних живота као и саме истраге убиства Доре Ланг и серије других случајева, а све док на површину не изађу нови докази који указују да је прави злочинац заправо и даље на слободи.[1]

Друга сезона[уреди | уреди извор]

Калифорнијски полицајац и ратни ветеран Пол Вудру проналази мртво тело локалног предузетника који је започео процес продаје великог земљишта. Иако је надлежност над местом злочина упитна, истрази се придружује детектив полицијске управе града Винсија, Рејмонд "Реј" Велкоро и детективка шерифовог округа Вентуре, Антигон "Ани Безерајдс. У случај се уплиће Френк Семјон, бивши криминалац који се налазио у процесу куповине земљишта, а чија је уштеђевина украдена приликом убиства предузетника. На Семјоновом платном списку налази се и сам детектив Велкоро, због тога што му је помогао да пронађе човека који му је силовао супругу. Троје детектива и Семјон убрзо постају свесни велике завере.

Трећа сезона[уреди | уреди извор]

У Озарку 1980. године, детективи Вејн Хајс и Роланд Вест истражују злогласни злочин нестанка двоје деце. Хајс и Вест се након судског позива 1990. године враћају на случај након великог прекида. 2015. године, сада већ пензионисани Хајс се осврће назад на нерешени случај.

Четврта сезона[уреди | уреди извор]

Радња се одвија на Аљасци,[36] у малом насељу Енис.[37] У току поларне ноћи се дешава злочин над групом истраживача и научника, који две детективке истражују са ограниченим ресурсима.[37]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Maurer, Mark; Maurer, Mark (12. 02. 2014). „‘True Detective,’ ‘American Horror Story’ and Why the Anthology Series is All the Rage”. IndieWire (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  2. ^ „Meet the Troubled Cast of _True Detective'_s Season 2”. Vogue (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  3. ^ „True Detective - Metacritic”. www.metacritic.com. Приступљено 17. 05. 2019. 
  4. ^ Orr, Christopher (11. 02. 2014). „True Detective: The Best Show on TV”. The Atlantic (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  5. ^ а б „True Detective on HBO: latest ratings”. canceled TV shows - TV Series Finale (на језику: енглески). 12. 03. 2014. Приступљено 17. 05. 2019. 
  6. ^ Nicholson, Rebecca (26. 08. 2014). „Why did True Detective miss out at the 2014 Emmys?”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 17. 05. 2019. 
  7. ^ Mitovich, Matt Webb; Mitovich, Matt Webb (11. 10. 2018). „True Detective Season 3 Gets 2019 Premiere Date, First Photos”. TVLine (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 13. 10. 2018. г. Приступљено 17. 05. 2019. 
  8. ^ а б „True Detective TV show on HBO: ratings (cancel or renew?)”. canceled TV shows - TV Series Finale (на језику: енглески). 26. 02. 2019. Приступљено 17. 05. 2019. 
  9. ^ Romano, Andrew (4. 02. 2014). „Inside the Obsessive, Strange Mind of True Detective’s Nic Pizzolatto” (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  10. ^ „'True Detective': Five Things to Know About HBO's New Cop Drama”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  11. ^ Journalist, Helene Navne (22. 08. 2014). „Til masterclass med Mr. True Detective”. Politiken (на језику: дански). Приступљено 17. 05. 2019. 
  12. ^ Andreeva, Nellie; Andreeva, Nellie (1. 05. 2012). „HBO Picks Up Matthew-Woody Series ‘True Detective’ With Eight-Episode Order”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  13. ^ „EXCLUSIVE: Nic Pizzolatto’s Louisiana”. CenLamar (на језику: енглески). 16. 01. 2014. Приступљено 17. 05. 2019. 
  14. ^ Hart, Hugh (10. 01. 2014). „Director Cary Fukunaga On Conjuring The Louisiana Noir Of “True Detective. Fast Company (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  15. ^ www.vulture.com https://www.vulture.com/2014/03/true-detective-finale-production-designer-fort-maze.html. Приступљено 17. 05. 2019.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  16. ^ „Breaking News - Rachel McAdams, Taylor Kitsch and Kelly Reilly Join Colin Farrell and Vince Vaughn in HBO's "True Detective" | TheFutonCritic.com”. www.thefutoncritic.com. Приступљено 17. 05. 2019. 
  17. ^ „True Detective’s Title Designer on Bringing the Soul of the Show to Its Opening Moments”. 
  18. ^ Kalina, Paul (22. 08. 2014). „How Patrick Clair won the Emmy for 90 seconds of True Detective”. The Sydney Morning Herald (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  19. ^ „A History of True Detective’s New Theme Song, ‘Nevermind. 
  20. ^ Panos, Maggie (6. 07. 2015). „Have You Noticed That True Detective's Theme Song Changes Every Week?”. POPSUGAR Entertainment (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  21. ^ „"True Detective" director Cary Fukunaga explains the show's dark humor”. Salon (на језику: енглески). 9. 01. 2014. Приступљено 17. 05. 2019. 
  22. ^ MacInnes, Paul (21. 03. 2014). „True Detective: how we made the most talked-about TV show of the year”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 17. 05. 2019. 
  23. ^ Radish, Christina (19. 01. 2014). „Matthew McConaughey and Woody Harrelson Talk TRUE DETECTIVE, Why They Agreed to Do a TV Show, Working with Each Other, and More”. Collider (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  24. ^ „True Detective”. Television Academy (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  25. ^ „True Director”. Interview Magazine (на језику: енглески). 9. 01. 2014. Приступљено 17. 05. 2019. 
  26. ^ Andreeva, Nellie; Andreeva, Nellie (24. 01. 2014). „‘True Detective’ Creator Nic Pizzolatto Signs New Overall Deal With HBO, Paving Way For Season 2 Of Breakout Drama”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  27. ^ Duelund, Theis (8. 01. 2014). „Q&A: "True Detective" Creator Nic Pizzolatto is a One-Man Writing Army Los Angeles Magazine”. Los Angeles Magazine (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  28. ^ Fowler, Matt (27. 10. 2014). „Taylor Kitsch Confirms True Detective Season 2 Role”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  29. ^ „'True Detective' confirms 3 more cast members”. EW.com (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  30. ^ Littleton, Cynthia; Littleton, Cynthia (30. 03. 2018). „‘True Detective’ Director Shuffle: Jeremy Saulnier Exits, Daniel Sackheim Signs On (EXCLUSIVE)”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  31. ^ Birnbaum, Debra; Birnbaum, Debra (1. 09. 2017). „‘True Detective’ Season 3 Set at HBO Starring Mahershala Ali”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  32. ^ Andreeva, Nellie; Andreeva, Nellie (16. 01. 2018). „‘True Detective’: Scoot McNairy Cast In Season 3 Of HBO Anthology Series”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  33. ^ Travers, Ben; Travers, Ben (9. 04. 2015). „Watch: ‘True Detective’ Season 2 Trailer Marks the Battlefield Between Colin Farrell and Vince Vaughn”. IndieWire (на језику: енглески). Приступљено 17. 05. 2019. 
  34. ^ „True Detective TV show on HBO: ratings (cancel or renew?)”. canceled TV shows - TV Series Finale (на језику: енглески). 12. 08. 2015. Приступљено 17. 05. 2019. 
  35. ^ „Breaking Down the True Detective: Night Country Premiere”. TIME (на језику: енглески). 2024-01-15. Приступљено 2024-01-29. 
  36. ^ Krstić, Nikola (2024-01-07). „Na HBO max stiže četvrta sezona čuvene krimi serije „True Detective. Journal.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-01-27. 
  37. ^ а б Magazin, Domino (2024-01-08). „Pravi detektiv 4 - Nova sezona serije stiže na HBO”. Domino Magazin Srbija (на језику: српски). Приступљено 2024-01-27. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]