Прилепац на Прилепници

Из Википедије, слободне енциклопедије
За село у општини Власотинце, погледајте чланак Прилепац.
Табла у Прилепцу

Прилепац (Прилепница) је некадашња средњовековна тврђава која се налазила 13 km југоисточно од Новог Брда, код села Божевце, на заравни брда Оџин камен (861 m), које доминира околином.

Подигнут је вероватно у 14. веку, ако не и раније попут Призренца, ради одбране прилаза утврђеном Новом Брду долином Прилепнице (долина Биначке Мораве) која тече у клисури испод тврђаве. Припадао је логотету Душана Силног (краљ 13311346, цар 1346—1355) Прибцу, а касније и његовом сину Стефану Урошу, а потом и кнезу Лазару (13711389) који се у тврђави родио (око 1329) и који је околна села која су му припадала додељивао манастирима и црквама као метохе, а саму утврду је доделио својој задужбини манастиру Раваници.

Сам Прилепац се у историјским изворима тог доба помиње 1381. године. Тврђава је смештена на платоу и прати облик терена. Сам плато је са две (јужне и западне) стране практично неприступачан, са једне(северне) тешко приступачне, док је са четврте(источне) стране прилаз платоу благ. Тај теренски недостатак је надомештен копањем сувог шанца дубине 7m—10m са источне стране и подизањем велике округле куле на југоисточном темену тврђаве која је бранила најлакши прилаз тврђави. Целокупан простор некадашње тврђаве је данас у потпуности у рушевинама, тако да је врло тешко назрети облике и изглед некадашње утврде, али се на основу материјалних остатака на лицу места може претпоставити да је имала облик неправилног четвороугла, приближних димензија 120m(југ—север) x 90m(исток—запад). У склопу некадашње тврђаве виде се остаци неколико грађевина и бунара.

Утврде
Новог Брда
Ново Брдо - Поглед на Горњи град
Ново Брдо
Прилепац
Призренац
Тврђаве
у Србији

Види још[уреди]

Литература[уреди]