Припјат (река)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Припјат
Припять; Прыпяць
Pripyat near Mozyr.jpg
Припјат у близини града Мазира
Dnepr basin.png
Басен Дњепра са Припјатом
Опште информације
Дужина 775 km
Басен 114.300 km2
Пр. проток 370 m3s
Слив Црноморски
Пловност 591 км
Водоток
Извор Волинска Гора
Ушће Дњепар (северно од Кијева)
Географске карактеристике
Држава/е  Украјина
 Белорусија
Насеља Пинск, Туров, Петрикав, Мазир
Притоке десне: Горињ, Стир, Уж
леве: Јасељда, Птич, Лањ

Припјат (укр. Припять; блр. Прыпяць) река је која протиче кроз Украјину и Белорусију. Десна је притока Дњепра.

Ток[уреди]

Укупна дужина водотока је 775 км, а површина слива 114.300 км².[1] Припјат извире испод Волинске горе, северозападно од града Ковељ у Украјини. Након 204. километра тока река прелази у Белорусију. Дужина тока кроз Белорусију је око 500 км — тече кроз Полеску низију где има јако миран ток, а обале су доста мочварне. У средњем делу тока обале су песковите, а корито је делимично каналисано. Последњих 50 км тока је поново кроз територију Украјине где се неколико километара јужније од Чернобиља улива у Дњепар.

Припјат је каналима повезан са Западним Бугом и Њеменом. 1930-их година су значајне површине Полеских мочвара исушене преусмеравањем њихове воде у Припјат.

Речни режим[уреди]

Река углавном има снежни режим храњења pa је највиши водостај од почетка марта до средине априла.[1] У том периоду водостај расте у горњем делу тока за 2 метра, у средњем до 3,5 метара, а у доњем делу тока 5 до 7 метара (са честим поплавама).[1] Просечан проток је око 370 м³/с, док је на ушћу око 460 м³/с.[1] Апсолутни максимум протока је 6000 м³/с, док проток на годишњем нивоу износи 14,5 км³.[1] Река је замрзнута од средине децембра до краја марта.

Река је пловна у дужини од 591 km узводно од ушћа. Река је богата рибом (деверика, караш, штука, смуђ, црвенперка, сом, шаран), а уз обале су бројни вештачки рибњаци. На реци постоји и мноштво мањих ада.

Највеће притоке су Горињ, Стоход, Стир, Уж, Ствига (десне) и Виц, Ипа, Лањ, Птич, Случ и Јасељда (леве).

Градови[уреди]

Највећи градови који леже на обалама Припјата су Пинск и Мозир, и оба се налазе у Белорусији. Припјат протиче и кроз данас мртве градове Припјат и Чернобиљ, који су напуштени након хаварије у Чернобиљској нуклераној електрани 1986. године. У доњем току река је јако загађена радиоактивним елементима из Чернобиљске нуклеарне електране.[2]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]