Прстен краљице Теодоре

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Прстен царице Теодоре)
Прстен краљице Теодоре

Прстен краљице Теодоре представља ремек-дело српског златарства и потиче из првих деценија XIV века. Припадао је краљици Теодори, првој супрузи краља Стефана Дечанског (13221331) и мајци цара Душана (краљ 13311346, цар 13461355), која је преминула у октобру 1322. године. Сахрањена је у, гробној цркви Стефановог оца краља Милутина (12821321), манастиру Бањској, а њен гроб је случајно откривен 1915. године. Том приликом су пронађена два прстена:

Осим по лепоти израде, прстен је значајан и по представи двоглавог орла, што је најстарија потврда тог симбола као грба Немањића, пошто се пре тога појављивао само на фрескама као украс на владарским одеждама.

Сам прстен је изливен у једном комаду и спада у групу ваљкастих прстенова са уздигнутим вратом. На његовом врху је урезан двоглави орао, а око врата прстена је урезан натпис:„Ко га носи помози му Бог“. Карика прстена је богато украшена орнаментима и представама животиња.

2. јануара 2023. Народни музеј Србије је објавио вест да резултати арехолошких и антрополошких налаза тврде да је у гробу за који се мислило да је Теодорин сахрањен мушки члан породице Немањића у то време стар око 40 година. Претпоставља се да је у питању гроб Константина Немањића.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]