Теодора Смилец

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Теодора Смилец
Датум рођења1290.
Датум смрти1322.
Место смртиЗвечан
ОтацСмилец
МајкаСмилецина
СупружникСтефан Урош III Дечански
ПотомствоСтефан Душан
Краљица Србије
ПретходникСимонида
НаследникМарија Палеолог

Теодора Смилец је била бугарска принцеза и краљица Србије, као прва супруга српског краља Стефана Уроша III Дечанског и мајка Стефана Душана. Њена владавина трајала је од јануара до октобра 1322. године када је преминула.

Порекло[уреди]

Теодора је била кћи бугарског цара Смилеца.

Брачни живот[уреди]

Теодора је удата за Стефана Дечанског, док је он још носио титулу „младог краља“, управљајући Зетом, са седиштем у Скадру. Након неуспеле побуне против оца, краља Стефана Уроша II Милутина, 1314. године, сада већ бивши престолонаследник Стефан Дечански, делимично је ослепљен и, заједно са породицом - супругом Теодором и малолетним синовима Душаном и Душицом, протеран у Цариград. Тамо је Стефанова породица, под надзором византијског цара Андроника II Палеолога, Милутиновог таста, боравила седам година. Уз посредовање српске Цркве, заточеници се враћају у Србију, и све до Милутинове смрти, остају у жупи Будимљи.

Након смрти краља Милутина, 29. октобра 1321. године, у Србији, почиње борба за власт. До тада, како се веровало, слепи Стефан Дечански, обнародује да му се повратио вид и отпочиње борбу за очево наслеђе. За све ово време, које није било нимало лако за Стефана и његову породицу, Теодора је пружала безрезервну подршку своме супругу, бивајући његов морални ослонац. Она је та, која је бившем престолонаследнику, нарочито у моментима када му је престо био само пусти сан, давала снагу и наду у преокрет. Када је њен супруг, коначно, успео у својој борби, крунисавши се за краља, 6. јануара 1322. године, Теодора није дуго уживала у плодовима те победе. Нова српска краљица преминула је октобра месеца исте године.

Сахрањена је у задужбини свога свекра, краља Милутина, у манастиру Бањска.

Види још[уреди]