Пљескавица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пљескавица са прилозима

Пљескавица је јело од млевеног меса печено на роштиљу. Врло је популарна у земљама централног и источног Балкана, конкретно у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Северној Македонији гдје се може наручити дословце у сваком насељеном месту, али се популарност проширила и на друге земље Европе где Срби живе, нарочито у Аустрији и Немачкој.

У Србији је позната лесковачка пљескавица, као део традиционалног лесковачког роштиља. По обичају је љуто зачињена а спрема се од млевене свињетине или говедине (јунетине). Лесковачко роштиљ-месо је 2007. године постало заштићени српски бренд а сертификат је добило и од Српског института за јавну дипломатију са седиштем у Бриселу и Паризу.[1]

Начин припреме варира од локације где је пљескавица популарна.

Пре гриловања, млевено месо се често меша са исецканим црним луком, љутим папричицама, бибером и другим зачинима. Када је готова, традиционално се служи уз сецкани црни лук или на кајмаку, а у новије време и уз помфрит. Као улична храна, пљескавица може бити послужена у сомуну или лепињи уз разноврсне прилоге попут парадајза, лука, павлаке, купуса, кечапа, мајонеза, сенфа као и са било којим повртњим адативом попут краставаца, цвекле или зелене салате.

Врсте[уреди]

Врсте пљескавица зависе од локације где су спремане. На основу тога добијају и своје име. Упркос томе, пљескавица остаје заштићени српски бренд.

Традиционално и оригинално, у Србији пљескавица се прави од говеђе плећке, свињског врата и овчије потрбушине. На селима, где се људи баве сточарством, пљескавица се прави приликом прослава, гозби или весеља. Лук или бели лук се не стављају у традиционалну пљескавицу. Током '60., '70., '80. и '90. година прошлог века представљало је главну врсту брзе хране на свим већим локацијама Србије. Најпопуларније продавана пљескавица је Гурманска пљескавица која садржи качкаваљ и сланину или шунку заједно с ситно исецканим љутим паприкама, односно Лесковачка пљескавица по којој се поспе љута папричица.

У Босни и Херцеговини пљескавица се већином прави искључиво од говедине, обзиром да муслиманска заједница не једе свињетину, док у Хрватској пљескавица се прави од уобичајених састојака од којих су главни говедина, свињетина и овчетина.

У балканском региону пљескавица се спрема на основу личног укуса с адитивима сопственог избора. Сматра се одличним оброком који засити човека и многим људима представља омиљено јело.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]