РК Нексе

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са РК Нексе Нашице)
РК Нексе
Пуно имеРукометни клуб Нексе
Основан5. октобра 1959.
ДворанаСпортска дворана Краља Томислава
Капацитет?
ПредседникЈосип Ерговић
ТренерКасим Каменица
ЛигаПремијер лига Хрватске
СЕХА лига
2010/11.2.
Клупске боје   
Веб-сајт
Званични веб-сајт

Рукометни клуб Нексе (RK Nexe) је хрватски рукометни клуб из Нашица. Тренутно се такмичи у Премијер лиги Хрватске и регионалној СЕХА лиги.

Успеси[уреди | уреди извор]

Историја[уреди | уреди извор]

Рукометна историја у Нашицама почиње 1956, а он је тада почео да се игра у Гимназији. Три године касније, тачније 5. октобра 1959, у оквиру Друштва за физичко васпитање формира се рукометна секција под називом РК Партизан.

28. фебруара 1960. је одиграна прва рукометна утакмица у Нашицама, када су се састали домаћи РК Партизан и РК Полет из Марковца Нашичког, а резултат је био 10:3 за домаће. Клуб је седамдесетих година 20. века стандардни регионални лигаш, а 1974. долази и до Хрватске лиге Славоније и Барање, такође у то време за клуб је играо југословенски репрезентативац Павле Јурина.

Клуб се под разним именима, РК Партизан, РК Нашк, РК Кобра Џинс и РК Нашице, такмичио у различитим ранговима такмичења. Иако су ратна збивања почетком 90-их утицала на прекид првенствених утакмица, играње рукомета се наставља. Клуб такмичење наставља у међуопштинској и Трећој лиги, док од сезоне 2001/02. тада РК Нашице улазе у Другу лигу Хрватске - север. Клуб наставља да иде узлазном путањом, а 2003. је отворена нова спортска дворана.

Клуб у сезони 2004/05. постаје првак Друге лиге Хрватске - север и тиме долази до квалификација за попуну Прве лиге Хрватске, али клуб овај пут није био успешан. Већ следеће сезоне 2005/06. клуб преко квалификација остварује највећи успех у својој историји и пролази у Прву лигу Хрватске.

Свој данашњи назив клуб носи од сезоне 2006/07., што је била прва сезона у елитном рангу. Нексе је од тада чак три пута био вицепрвак Хрватске, 2009, 2010. и 2011, док је такође постао редовни учесник ЕХФ купа.

Нексе ће у сезони 2011/12. поред РК Загреба бити други хрватски представник у регионалној СЕХА лиги.

Познати бивши играчи[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]