Разговор с корисником:Dzordzm/Архива2

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Твоја кор. страна на ен. Викију[уреди извор]

Не би било лоше ако би направио какву-такву страну корисничке странице на ен. Викију, јер се поставило питање валидности твог гласа о србофобији. --Покрајац |разговор| 00:23, 18 децембар 2005 (CET)

Хвала на саветима[уреди извор]

Да ли сам испоштовао све што се тиче слања фотографија? Да ли да стављам ГНУ лиценцу или јавно влесништво, ако сам ја фотографисао?

Срђан Весић 21:28, 21 децембар 2005 (CET)

Брђани[уреди извор]

Е, да ли се Баново Брдо пише са малим словом за реч брдо? Ја мислим да је слово мало. Код тебе је велико.:) Јулино брдо, Лабудово брдо... --Покрајац |разговор| 19:07, 22 децембар 2005 (CET)

Нешто у вези математике[уреди извор]

Молим те види ово Разговор са корисником:Rastko#Figure и ово Разговор са корисником:JustUser#Фигура, или слика?. Занима ме твоје мишљење. Унапред хвала. -- JustUser  JustTalk 11:41, 30 децембар 2005 (CET)

Happy new year[уреди извор]

Happy new year to you Брате Ђорђе, Сретна ти нова година. — Горан Анђелковићразговорmessage • 11:22, 1 јануар 2006 (CET)

Све најбоље жеље Ђорђе! Пуно успијеха и радости у Новој 2006 години. --Славен Косановић 11:34, 1 јануар 2006 (CET)

Ажурирање гласања за изабрани чланак[уреди извор]

У правилима пише да се гласање понавља ако оно испрва пропадне. Да ли ће се она пропала гласања поновити у скорије време? Стара гласања сам архивирао. Узгред, ниси ми одговорио на питање о исписивању имена Бановог брда. Поздрав, --Поки |разговор| 21:02, 6 јануар 2006 (CET)

  • Не, у правилима пише да се гласање може поновити ако испрва пропадне. То значи да неко мора да га покрене поново, и то према условима како смо се договорили (барем три месеца од првог покушаја, или велики број корисника одједном). Најбоље би било да људи који су чланке предлагали размисле зашто предлози нису прошли и преправе их у складу са коментарима које су добили пре него што опет кренемо у гласање.
  • Ја сам врло слаб на правопису :) и увек пишем Баново Брдо, али то мораш неког другог да питаш ако хоћеш тачан одговор :) --Dzordzm 14:35, 7 јануар 2006 (CET)

Македонски рат???[уреди извор]

Ја сам или глупа или недовољно информисана али ја нисам чула за "Македонски рат" 2001. године. Обрисала бих ову глупост али...можда је још неко чуо за то.--sladja811 14:42, 7 јануар 2006 (CET)

Срећан Божић[уреди извор]

Христос се роди!
Желим ти пуно здравља, успјеха и среће у 2006-тој години.

--Ђорђе Д. Божовић (разговор) 01:41, 8 јануар 2006 (CET)

Либерализам[уреди извор]

Џорџ, пошто не знам сва правила Википедије, имам једно питање: како се спречава рат са Покрајцем? Наиме, ја сам скинуо из текста Либерализам слику Наташе Мићић, која је нико и ништа у предметној ствари. Но, Покрајац ју је одмах вратио, уз узвик паз' бога ти!. Јел'има нека арбитража или да је скидамо и враћамо 100 пута? Бошко 01:10, 9 јануар 2006 (CET)

А како то сада могу да урадим? Имам одобрење са сајта...--sladja811 02:25, 9 јануар 2006 (CET)

Нисам те баш најбоље разумела што се ових слика тиче. Ја сам њима послала писмо (Поштовани!

Као уредници Википедије на српском језику (http://sr.wikipedia.org), ангажовали смо се у изради ове слободне енциклопедије. У ову енциклопедију доступну свима желимо да уврстимо и материјал са вашег сајта.

Ваш материјал би био коришћен под условима ГНУ-ФДЛ лиценце (http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Text_of_the_GNU_Free_Documentation_License). Укратко, под условима лиценце текст би било могуће слободно преузимати и објављивати, уз услов навођења извора и обезбеђивања електронске верзије текста.

Такође вас позивамо да слободно користите текстове из нашег стално растућег фонда чланака.

Уколико дозволите коришћење вашег материјала, на нашим страницама ће бити као извор наведен ваш сајт. То ће истом свакако повећати рејтинг, јер је Википедија један од 100 најпосећенијих Интернет сајтова (и један од оних са најдинамичнијим растом), док су њени чланци често међу првим погоцима на претраживачима).

Ако су се они сложили са тим, да ли то значи да ја сада могу да ставим слику као ГНУ-ФДЛ или не?

  • Да, свакако да, па тако пише у нашем писму и они су се са тиме сложили (мада вероватно нису ни прочитали, али ко им је крив). Односно, тако је ово наше типско писмо написано. Мој коментар је био ако си сама писала писмо. Значи, стави текст свог писма и њихов одговор (са хедерима у којима се виде датуми и сл., ако хоћеш можеш изоставити своју имејл адресу) у поље за опис слике. Браво! --Dzordzm 01:38, 10 јануар 2006 (CET)

Христос се роди[уреди извор]

Заиста се роди. Свако добро и сретни празници — Горан Анђелковићразговорmessage & ГетоБотзадаци • 13:05, 9 јануар 2006 (CET)

Закони[уреди извор]

Прво, велики поздрав одавде из Барселоне. Ма неки дан сам то прочитао у закону о ауторским правима (СЦГ,2004) на викиизворима. Данас сам поново гледао, али нисам успио да пронађем тачку гдје се то налази. Можда сам прошли пут пречитао. Није толико важно, то нећу званично постављати док не утврдим да ли сам у праву (можда нисам). Тачно је да изгледа наказно... Него ако имаш неких приједлога у вези са осмишљавањем политике, волио бих да чујем твоје мишљење. Можеш на е-пошту или на страницу за разговор. Још један поздрав. --Славен Косановић 13:34, 15. јануар 2006. (CET)[одговори]

Хиперболичне ознаке[уреди извор]

Тачно је. Међутим, већ сам и користио дугачко "\operatorname{име}аргумент", в. нпр. хиперболичке функције, али ме мрзело да пишем. Заправо, ова дугачка имена сметају док тражим грешке у Латеху, текст се ломи кроз више редова и писање формула ми постаје веома заморно. Мислио сам их касније тражити и мењати, кад видим да су прилози ок. Можеш и ти, још боље, ... ха, ха, кад већ сам хоћеш.

А што се тиче сињана и ученика БГД математичке, е па ту је већ друга ствар. Они из БГ, као и из још неких "елитних" школа бивше Југе нису имали шансе са нама. Зато смо понекад, али веома ретко, када би њихови професори то од нас посебно тражили, ми њима давали по које место. Да деца не би плакала, и да њихове маме не би биле много љуте на нас, ми бисмо им пуштали. Ето, морао сам рећи ову дуго скривану истину. Ух! Било па прошло.

Поздрав, --Растко 21:50, 17. јануар 2006. (CET)[одговори]

Балканмедија[уреди извор]

Дозволу од балканмедије смо добили, ја сам им писао зато сам и био уверен, писмо можеш погледати овде. — СашаСтефановић • 12:50 20-01-2006

Гррррррр[уреди извор]

Ајде дођи на ИРЦ. — СашаСтефановић • 16:53 20-01-2006


Сајт www.filmovi.de више не постоји, наиме тај дан када сам им послао захтев су сву ту архиву пребацили на њихов главни сајт. Па сам им послао поново писмо и питао их где им је база и шта су одрадили. Лепо су ми одговорили после неколико дана, колико им је требало да све наштимају, да су све пребацили на главни сајт и да податке могу да узимам одатле. Уколико је стварно до тога дошло да и ово крши лиценцу онда ћу да им пошаљем поново захтем, мада лично мислим да не треба. :) Данас само већ једном слао писмо некима чије смо одобрење имали, не иде ме баш нешто ових дана памћење :)СашаСтефановић • 17:01 20-01-2006

Урош Предић[уреди извор]

Хвала на сликама, понекад их је баш тешко наћи. --Ђорђе Стакић (р) 17:08, 26. јануар 2006. (CET)[одговори]


Зашто си ми се захвалио? --Поки |разговор| 01:35, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Уопште нисам учествовао у изради чланка о геноциду у Сребреници. Измеђуосталог, ради се о томе да ја (али и већина овдашњих корисника) нисам у потпуности (апсолутно) стручан за тако нешто. Сребреница је огромна и огромно осетљива тема. Који су то још "слични" чланци? --Поки |разговор| 01:53, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Смисао сам схватио, наравно... :) Можда је за све тренутно касно... --Поки |разговор| 02:15, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]


Кад будеш имао времена откључај ми Корисник:Покрајац/Покрајчева признања мајке ти... Поздрав, --Поки |разговор| 02:25, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Re:.svg. .jpg[уреди извор]

Хм да, синоћ смо Славен и ја слали нове, боље, мање и лепше верзије заставе, и грбова Србије (мали и велики грб), али изгледа нешто не ваља, па ћу морати да се распитам шта то нисмо добро урадили, тј. зашти не показује добро слику кад је у thumninalu. — СашаСтефановић • 10:02 6-02-2006

Пошто очито идем линијом википедије а не српских специфичности, опрости јер нисам водио о томе рачуна. Слободно можеш све да вратиш на старо или ако те мрзи могу и ја. Лично још нисам спреман на откључавање моје странице за разговор. --Горан Анђелковић 19:25, 17. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Пророчанства за 100. век[уреди извор]

Погледај страницу за разговор чланка 100. век. Пошто је у једном тренутку постало очигледно да ће тај чланак бити обрисан, неки корисници и ја смо га мало попунили, шале ради. С тим што сам ја додао и тај чланчић, на тему која ми се учинила прилично занимљивом. Међутим, 100. век није обрисан, па је тако остало, у пакету са Фуријем. Слажем се да такве ствари треба брисати. :) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 15:22, 20. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Samo nesto da pitam[уреди извор]

Ovakav vid enciklopedije je jako koristan.. secam se koliko je meni pomogla pri spremanju ispita (kad nisam mogla da nadjem objasnjenje za neku "sitnicu", doduse informaciju sam nasla na engleskoj). Inace sam student fizickog fakulteta, pa bi volela da pomognem u stvaranju clanaka (ili kako god da se zove) iz te i srodnih prirodno-naucnih oblasti, samo nisam mogla da nadjem kako, sta je potrebno (izmedju ostalog i od tema).. pa sam mislila da me ti (kao administrator, veliki poznavalac i prijatelj :) srpske Vikipedije) uputis (neka referenca, link, ako postoji na sajtu neko pisano objasnjenje), ili pojasnis "licno" (ako ti nije tesko da kucas)!? Unapred hvala! (Sneza84 23:53, 21. фебруар 2006. (CET))[одговори]

Поштена употреба 2[уреди извор]

Драги Ђорђе,

Сад контам... Хвала што си ми скренуо пажњу на то. Стварно сам имао погрешну представу о поштеној употреби, али мислим да сад много више разумем правила. Да ли ће бити проблема са неким сликама које сам већ послао? Да ли да одмах избришем неке слике?

Иначе, у којем граду живиш? Колико дуго живиш у САД? Не мораш да одговориш на ова питања, то ја питам онако из радозналости.

Срдачан поздрав, Борис Малагурски 08:35, 24. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Плавуша[уреди извор]

Хвала на коментару,  :))

Потрудићу се следећи пут да плавуша буде у много већој резолуцији. Хвала још једном.

Djus реци 23:37, 25. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Споменице[уреди извор]

Било би лепо кад би имали споменице за кориснике који се боре управо против кршења лиценци, нема их много али су значајни и вредно раде. Кажем ово теби јер сам видео да си слао оне "лепе" споменице за кориснике које крше ауторска права, па реко било би лепо истаћи и другу страну. — СашаСтефановић • 00:31 27-02-2006

Линеарна алгебра[уреди извор]

Е, ја узо` мало да пишем неке чланке из линеарне алгебре (спремајући усмени)... сад, није да сам посебно стручан за тему, па је могуће да су ми се провукле неке грешке. Ако ти није тешко, ајд` прелети два (кратка) чланка (Карактеристични полином и Кејли-Хамилтонова теорема) па види да нисам негде забрљао. Хвала :) -- Обрадовић Горан (разговор) 04:18, 28. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Полажем за 30-так сати :( .. али сам прекасно почео да учим, тако да се вероватмо дружим са Ж. Мијајловићем и у јуну ;) Нисам сигуран да ли се можда I матрица обично означава са E, пошто ми радимо по некој античкој (непреведеној) Липшуцовој књизи. -- Обрадовић Горан (разговор) 04:36, 28. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Штросмајер[уреди извор]

То што сам ја написао то су историјске чињенице. Нигде се не говори ни о каквој геноцидности или било каквом нагону на злочине хрватског народа него се говори , о природи политике једног бискупа. Ако мислиш да нешто није истина од овога што је написано ја ћу ти доказати и то у писмима штросмајера самог. Књига Василија Крестића о штросмајеру само разматра писма која су тек сад изашла из архива, и није тачно да је Крестић подржавао Милошевића, ја сам га слушао 1997. испред филозофског факултета за време студентских демонстрација.

Само ми молим те оспори шта овде није истина што је написано. Ако ниси историчар мислим да није одговорно да одлучујеш о судбини овог чланка.

Неутралност[уреди извор]

Што се тиче неутралности, неки члаци нису били неутрални зато што сам их узео из непоузданих извора, и нисам их још препричао у убацио супротне ставове.

Што се тиче чланка о ШТРОСМАЈЕРУ ситуација је сасвим супротна. Ту сам тему целокупно истражио, тј. могу рећи да је одлично познајем. Вероватно је да си ти завршио школу у време пропагирања Југословенства па зато тако размишљаш. Све што сам написао је из директних извора, тј писама, седница хрватског сабора... Оно што пише на крају је сам Штросмајер изрекао (Срби су највећи непријатељи хрвата), је његова реченица и такође је чињеница да је после српско-бугарског рата Штросмајер даровао златну сабљу бугарском краљу због победе над непријатељем словенске ствари.

Штросмајер опет[уреди извор]

Када износиш контроверзне тврдње, које нису опште прихваћене, најбоље је да образложиш (ако је документ доступан на интернету, стави спољну повезницу, нпр. овако [trmrt.com]

Ја сам напоменуо за изворе у тексту који пише. За антијудаизам се сазнаје у писмима са папским нунцијем Вителијем који су изашли у јавност тек 90-их,(али то могу и да обришем јер није најбитније).

Што се тиче заслуге, он је за хрвате дефинитивно веома заслужан човек, а воле га и многи други католици, због његовог супротстављања непогрешивости папе.

Такође је чињеница да су срби у банској Хрватској за време власти његове НАРОДНЕ СТРАНКЕ били обесправљени, тј. да им није било признато ни њихово име ни језик. Србима су се побољшали услови само на кратко 1871. у време ревизије хрватско мађарске нагодбе када је сабору требала српска подршка, и након тога се све опет вратило на старо.

Што се тиче његове политике према БиХ то су чак пре другог светског рата закључили историчари као Владимир Ћоровић, у својој књизи Političke prilike u Bosni i Hercegovini, 1939., а њега сигурно не можеш да ставиш у исту групу са Калићем.

Увреда[уреди извор]

Џорџиме, као што си рекао није реч само о увреди, да је тако не бих ни реаговао. Овакво изношење неистине: ... „српска википедија“ ... „српска православна википедија“ је тенденциозно уношење раздора и изазивање мржње против хришћанских православаца и српске нације. Пошто је вандализам Јована Весића вешћ на више места враћен, ово је само последња кап у чаши. Ако имаш боље противаргументе, слободно их изнеси. --Горан Анђелковић 10:08, 3. март 2006. (CET)[одговори]

Пресуда Крстићу[уреди извор]

Оставио сам ја анонимном кориснику на страници за разговор мој коментар у вези његове реченице. Дакле, Хашки трибунал не може донијети одлуку да је у Сребреници почињен геноцид. За доношење одлуке или резолуције, да је у Сребреници почињен -геноцид- су надлежене Уједињене нације. Хашки трибунал нема тај задатак. Хашки трибунал је донио пресуду Крстићу по тој тачци. Процес још није завршен пошто постоји могућност подношења жалбе на пресуду, колико ја схватам. Значи та реченица може да иде на чланак о биографији Крстића или преформулисана како си ти рекао, негдје у чланку на Сребреници, али никако на сами почетак и онако како је написана, пошто је таква каква јесте политички активизам. Када се утврди да је тамо почињен геноцид и не масакр, ако се утврди, те то буде потврђено од стране Уједињених нација, онда ћемо морати мијењати и сам наслов чланка. Значи из Масакр у Сребреници у Геноцид у Сребреници. До тада та реченица таква каква јесте, по мени нема мјеста у том чланку. Е сада, ако ти такође сматраш да је тамо почињен -геноцид- и не масакр, подржи анонимног па изволите промијените име чланка у Геноцид у Сребреници. Реченица преформулисана у крајњем случају би само могла да стоји у оном дијелу који се односи на Критику догађаја у Сребреници у противном дајте онда да промијенимо име чланку у Геноцид у Сребреници и завршимо са причом. Па да видимо шта кажу остали на то. Ево то је мој аргумент. --Славен Косановић {разговор} 20:47, 5. март 2006. (CET)[одговори]

Уосталом није ми намјера да се расправљам овдје по тој теми и нећу учествовати ако се покрене нека даљња расправа о овом чланку. Баш ми је потпуно свеједно шта ће ту писати. Само треба додати и да је цијели српски народ учествовао у том геноциду да задовољимо босанске муслимане и да се сав српски народ унапријед проглашава кривим за исти, то јест без икаквог правног и судског поступка. Пошто нико не може повијеровати да је сам Крстић извршио -геноцид-. --Славен Косановић {разговор} 21:03, 5. март 2006. (CET)[одговори]

Сребреница[уреди извор]

Није у реду да без икаквог објашњења вршиш измене у једној осетљивој ствари о којој се дуго дискутовало. Такође није у реду да након изнетих аргумената њих потпуно прећуткујеш и само се користиш дугметом за враћање твоје верзије, уништавајући претходну, поткрепљену аргументима у разговору.

То не доприноси мом утиску да су твоји манири беспрекорни.--Манојло 20:49, 5. март 2006. (CET)[одговори]

Ја сам престао са враћањем после два, како и налажу правила Википедије. Свако од својих враћања сам објаснио на страници за разговор, а нисам напросто "користио дугме". Нисам променио назив чланка нити прекарактерисао догађај у "геноцид" како ме горе оптужује Славен, већ сам само навео једну релевантну пресуду Хашког трибунала у којој је једна особа проглашена кривом по тачки оптужнице за геноцид Јебига, и ја бих више волео да сам се родио у Норвешкој и да расправљамо о дејствима норвешке војске у периоду 1990-2000, али видиш нисам. --Dzordzm 20:53, 5. март 2006. (CET)[одговори]

Пре твог последњег враћања нигде ниси, колико знам, одговорио на више пута изнесен аргумент да је судско веће које је осудило Крстића било надлежно само за утврђивање његове кривице, а не за опште питање да ли је било геноцида или не. Било би у реду да одговориш на ову примедбу а тек онда уништаваш изнесену констатацију.

Нисам пре, него одмах потом. ОК, у праву си, извињавам се за грешку у редоследу, али није тачно да сам напросто вратио, то заиста никада не радим. --Dzordzm 20:58, 5. март 2006. (CET)[одговори]

Из твог коментара на "Разговору" (италик) видим да и сам не сматраш да пресуда Крстићу даје релвантан одговор на читаво питање. Из мојих измена си видео да се не противим да се и она помене, али је важно, ради избегавања неспоразума, да се и поменута чињеница нагласи. Мислим да са Орловићевим интервенцијама можеш бити задовољан. --Манојло 21:09, 5. март 2006. (CET)[одговори]

Не знам зашто си блокирао овог корисника на само један дан. Ја сам га блокирао на бесконачно. Пре свега, корисник је очигледно простачина (написао је: SVINJE JEDNE PAKOSNE I POKVARENE GOVNA JEDNA SMRDLJIVA, TAKO UVEK RADE SA NAJBOLJIMA, ALI NEKA PRAVDA UVEK NA KRAJU POBEDI, TAKO DA SE NE BOJIM JA, SVE CE VAS SMENITI USKJORO JER NISTEKADRI NI DA VODITE NISTA, SAMO NA NASOJ WIKIPEDIJI VLADA OVAKVA DIKTATURA, ALI SVEMU JEDNOM DODJE KRAJ (NAROCITO GOVNIMA KAO STO STE VI), PA I VAMA CE VIDECETE, AJ JEBITE SE!!!!!!!!!). Зар мислиш да ће сутра бити мање прост?

--Борис Малагурски 01:38, 6. март 2006. (CET)[одговори]

Ма овај је... боље да не пишем шта мислим. Него, фрка је са блокирањем динамичких ИП-ова. Пошто, рецимо овај се охлади и 2 недеље касније добронамерни корисник преко истог тог добављача интернет услуга се улогује и буде му блокиран приступ. Ово нам се дешавало, мислим баш кад смо овог лика били блокирали на бесконачно, после Слађа није могла да се улогује и још јој је изашао мој коментар "и не враћај се" :))) Тако да генерално са динамичким ИП-овима покушавамо да блокаде трају што краће. Бесконачне блокаде свакако нису примерене чак и ако то значи мало више посла за нас админе. --Dzordzm 01:44, 6. март 2006. (CET)[одговори]
баш сам то хтео да напишем! иначе мислим да овај ИП припада верату, кога иначе користи доста људи у Бг, па ће свакако бити проблема ако остане блокиран заувек. Jovan Vesić 01:48, 6. март 2006. (CET)[одговори]

Хмм... ја сам мислио да је ИП адреса специфична за сваког корисника... Тако је овде у Канади, али ако тамо није, радите шта хоћете са овим корисником, ја сам понудио решење, ако не ваља, ви исправљајте његове актове вандализма и некултуре... Борис Малагурски 01:53, 6. март 2006. (CET)[одговори]

Добар је филм. Прича је врло актуелна, а свиђа ми се и порука филма. Утисак о филму зависи од околности и расположења у којем си био кад си гледао филм. Додуше, филм је доживљај гледати само једном, други пут кад сам га гледао, кад сам знао шта ће се десити, није ми био толико занимљив филм, чак досадан. Форест Гампа бих могао гледати сто пута... --Борис Малагурски 06:25, 6. март 2006. (CET)[одговори]

Сличица[уреди извор]

[[Слика:Партенон из сателита.jpg|десно|80п]] George, приметио сам једну слику у чланку Партенон и Акропољ (Атина). Зар ова слика не крши ауторска права DigitalGlobe-а?

--Борис Малагурски 06:20, 8. март 2006. (CET)[одговори]

Apsolutno, Google je eksplicitno zadrzao autorska prava nad svim svojim satelitskim snimcima (ovo je poznata stvar sa engleske Vikipedije da se ovi snimci ne smeju koristiti). --Dzordzm 06:25, 8. март 2006. (CET)[одговори]

Наставак око лиценци[уреди извор]

Добро онда ћу тебе да гњавим.

Исто тако,ако би се ја направио "паметан" и обрис`о назнаку о копирајту,још заменио боје и малко је окренуо(не причам о конкретној слици него генерално) то је и даље кршење ауторских права и све редом,да не кажем не долази у обзир,зар не?

Е сад питање број два.Ако ја дохватим неку мапу(са мутном причом ко је власник ауторских права) и искористим је као базу.Дакле у конкретном случају нпр. линију обале и линије бедема задрћим,а све остало мунем и онда на то набуџим бога оца података који мени требају и то је исто немогу`е протурити под неком лиценцом на оставу?

И тре`а ствар.Искенирани тлоцрти тврђава из којекаквих домаћих књига се не могу исто тако потурати на Оставу,пошто је онај Орловићев шаблон да је све из СФРЈ ЈВ пао у воду?

Не могу их нпр. протурити под тезом цртано на основу тлоцрта тог и тог из књиге те и те,јер у принципу то је стварно стање ствари и не могу ја то видети другачије него што је то видео Дероко,па је самим тим логично да "мој" тлоцрт потсећа на његов?

Слободан Милошевић[уреди извор]

Не, нисам пратио шта се десило у Сава центру, али мислим да је смрт Милошевића врло важна вест, и заслужује да је неко време вест #1, ако смо већ Бабића држали у тој позицији неколико дана. Милошевић је, после Тита, један од најважнијих личности Балкана и не можеш га, само после пар сати на Википедији, склонити да би ставио неку вест која није ни споменута на једном светском Њуз каналу, док је Смрт Милошевића већ цео дан Главна вест на БиБиСију и осталим светским медијима. Слажем се да та друга вест заслужује да је у шаблону Вести, али НИКАКО НА ПРВОМ МЕСТУ, па нека је важна за будућност. Погледај мало rts.co.yu, па види која вест је најважнија! --Борис Малагурски 01:18, 12. март 2006. (CET)[одговори]

Здраво![уреди извор]

Предпостављам да сте ви цењени администратор српске Википедије,

Ја сам корисник из македонске Википедије ко зна српски (мада не као матерњи, наравно). [Опростите за евентуалне изразне или граматичке грешке. Укупно сам у животу у србији боравио 6 дана :-) а и нико у породици ми није србин] Решио сам да постанем члан овој Википедији иѕ разлога што мислим да имате фантастичне чланкове и теме којима вреди придонести, а и који су апсолутно вредни и достојни као извор и инспирација македонске Википедије. У међувремену би хтео да придонесем како могу и умем. Уколико некои има икаквих примедба у вези мојом граматиком или изразних средстава, слободно пишите на моју страну, ја сам наравно отворен критике, иѕ простог разлога јер не би хтео да вам покварим енцикопедију на ниједан могући начин. Моји енглески је на највисоком академском нивоу јер живим на Новом Зеланду већ 5 година и ту студирам политичке науке и филозофију. Моји први планирани пројекат на ју-тему је чланак на теми Бан (административно звање).

  • Награђујен сам наградом „Златна тегла ајвар“ за изузентне доприносе на македонској Википедији. Знам да вам награда може звучити као шала, али то је (веровали или не:-) највиша награда код нас. Предпостављам да су хтели ставити неку изузетно националну награду, па уместо неки „Орден Блаже Конеског“ („Орден на Блаже Конески“) или нешто слично, ставили су зимнице и туршије :-)

Поздрав и за сваку примедбу или питање пишите на мој разговор. --Б. Јанкулоски 02:27, 12. март 2006. (CET)[одговори]

Евросонг[уреди извор]

одговор на коментар са моје странице за разговор: Та реченица некако изгледа јако глупо и ништа нече бити јасно ономе ко није гледао већ само чита чланак. Осим тога како си написао само почетак реченице она је добила вишеструко значење. Уколико ти нисам промјенио мишљење само ми јави на страници за разговор да је вратим и вратићу. поз --Милан Тешовић 09:07, 13. март 2006. (CET)[одговори]

Чланак ,,Бан"[уреди извор]

Здраво, здраво, опет ја. Ево завршио сам чланка Бан и тражим од некога да види како му се свиђа и да ми да неку лектурну или граматичку критику. Ипак ово ми је први чланак који сам икад урадио на српском :-) Чланак је мали и мислим да неће ти утрошити пуно времена. Очекујем фидбек-а! --Б. Јанкулоски 10:02, 14. март 2006. (CET)[одговори]

Poslala sam sliku Tianasquare.jpg, koja je na engleskoj viki, i koju je AP dozvolio da se koristi na Vikipediji. Ja sam ispisala sve shto je pisalo na engleskoj viki i ovde, u vezi slike, ali sam stavila za licencu Autorska Prava.. medjutim pishe da ce se izbrisati.. Shta treba da stavim za licencu? Pogledaj sliku, pa cesh razumeti o chemu pricham.

Chlanak je Непознати демонстрант

Svetlana Miljkovic 05:34, 16. март 2006. (CET)[одговори]

аут. права 2[уреди извор]

Izbrisala sam onu shakirinu sliku.. ali kako onda da je upotrebim?? Ovo je sajt Elle magazina na kojoj su Shakirine slike [[1]]. Stavila sam privremeno ovu malu sliku, ali se ona jedva vidi... Zapela zam za ovo, jer me mrzi da trazhim neke druge slike, gde ne znam da li imaju ili ne prava... pa zato.. hvala na pomoci!

Svetlana Miljkovic 06:21, 16. март 2006. (CET)[одговори]

Биографије[уреди извор]

ОК, али објасни ми једну ствар... Ако не могу да пребацим текст са неког вебсајта, одакле да нађем информације за биографију? Или треба да толико изменим текст да се не може препознати одакле је? --Борис Малагурски 22:30, 16. март 2006. (CET)[одговори]

umorila sam se....[уреди извор]

...od aut. prava!! a pretpostavljam i ti od upozoravanja na ista ;)

Svetlana Miljkovic 09:30, 17. март 2006. (CET)[одговори]

nema veze sa prstenom ... to sam tek sada primetio a ti si postao lep, pametan i simpatičan još mnogo ranije :-)--Goldfinger 10:45, 17. март 2006. (CET)[одговори]

no problemo... :-) Борис Малагурски 07:59, 18. март 2006. (CET)[одговори]

Матх Тех[уреди извор]

Не знам како да ти кажем а да те не расплачем, али ТЕХ има проблем са ћирилизацијом или обрнуто. Погледај своје Гама и Бета фукције па ћеш скапирати о чему причам. Додуше то важи само за оне изразе које МЕДИЈАВИКИ остави у инлајн облику, али то није никаква утеха. Ако ти будеш имао бољу идеју како да то средимо слободно се јави! -- JustUser  JustTalk 00:58, 19. март 2006. (CET)[одговори]

Гама функцију сам исправио, остаје још Бета. -- JustUser  JustTalk 02:22, 19. март 2006. (CET)[одговори]

Гласање[уреди извор]

Џорџ,

Посети овај линк, и хитно гласај Strong Keep како не би избрисали чланак Србофобија на енглеској Википедији! --Борис Малагурски 03:42, 20. март 2006. (CET)[одговори]

Брисање разговора[уреди извор]

Разговор на страни је био чисто техничке природе у вези величине слике, обрисао сам га због претраге на гуглу што ми не избацује Милорад Екмечића него разговор, па сам мислио да ће то решити проблем. Иначе нисам знао да је брисање разговора вандализам.

--Branko1408 20:42, 23. март 2006. (CET)[одговори]

Licence za sliku[уреди извор]

Samo one slike okačene na komonsima i one slike objavljene na Vikipediji! Znači one koje su na korisničkim stranama se ne računaju. Za njih prava mogu biti zadržana. osim toga samo tekst koji se objavi na vikipeiji mora biti javno vlasništvo, mnogo puta ispod slike kaže: slika je preuzeta sa sajta www.blabla.tms. sva prava zadržana - zapravo sajt je dozvolio da vikipedija koristi sliku, ali je nije dao u slobodno korištenje. --Милан Тешовић 21:27, 23. март 2006. (CET)[одговори]

[2] --Милан Тешовић 23:43, 24. март 2006. (CET)[одговори]

Њу Бранзвик[уреди извор]

Није ми пало на памет да имамо тај чланак! То јест, пало ми је на памет, али како ни чланак на енглеском ни чланак на француском нема линк на српски, претпоставио сам да га немамо. :) Ево додао сам линкове на енглеску и на српску Википедију. Срђан Весић 10:54, 24. март 2006. (CET)[одговори]

Чекјузер[уреди извор]

Имаш 25 гласова, што значи да можеш да идеш да тражиш права на m:Requests for permissions. --Милош Ранчић (разговор) 22:20, 24. март 2006. (CET)[одговори]

Штрајк[уреди извор]

Уф, уф, уф. ала се сви уплашише левичарења! Као што рекох и Покију, слободно мењајте све што мислите да чланак учините бољим. --Goldfinger 22:55, 25. март 2006. (CET)[одговори]

Не љутим се, ти си свакако једна од светлих тачака википедије, а од неких ми се диже стомак. Али тако тренирам толеранцију. Прочитао сам чланак још једном. Сигурно да неке ствари нисам најбоље формулисао, али то није била намера да посебно левичарим. Једноставно ми је било интересантно да опишем штрајк у социјализму који се гурао под тепих а овај штрајк у транзицији је једна туга само сам ради комплетности чланка хтео да га опишем... --Goldfinger 23:13, 25. март 2006. (CET)[одговори]

Фотографисање[уреди извор]

Ако ја одем у позориште, и фотографишем представу да ли смем да ту слику објавим под ГНУ лиценцом или позориште полаже некаква права на то као део представе - као њихове креације костима, сцене...? Не знам кога другог да питам :) Срђан Весић 23:41, 25. март 2006. (CET)[одговори]

Паз' да не заслепиш глумца и упропастиш представу! --Поки |разговор| 00:03, 26. март 2006. (CET)[одговори]
Једноставан одговор је да не знам :) али у принципу одговор би требао да буде у политици позоришта (музеја, опере, концертне сале...) према фотографисању. Ако они дозвољавају фотографисање, мислим да немају право да се жале ако те слике касније објавиш; ако не дозвољавају, онда мислим да има простора за кукање како то није поштено али забрана је забрана и крај приче. Значи питаш јел' могу слике. --Dzordzm 07:56, 26. март 2006. (CEST)[одговори]
Па и ја сам тако нешто мислио... Срђан Весић 19:07, 27. март 2006. (CEST)[одговори]

Hi! You're now a checkuser. You must subscribe to checkuser-l, a mailing list for checkusers. To use the ckeckuser tool, go to Special:CheckUser. Thanks, Jon Harald Søby 18:35, 26. март 2006. (CEST)[одговори]

Покрајчево признање[уреди извор]

Хвала на признању, али нисам сигуран да се квалификујем - чини ми се да је за рад само на Википедији, не и на њеном софтверу? --Бране Јовановић 11:21, 27. март 2006. (CEST)[одговори]

Одлично! Заслужио га је итекако и наравно да се квалификује! --Поки |разговор| 17:36, 27. март 2006. (CEST)[одговори]

Hvala na savetima[уреди извор]

Nova sam na Vikipediji, i jos mi nisu jasne neke stvari. Čitala sam upustva ali opet nisam sve shvatila, valjda treba jos da uđem u štos. Ako budem pravila neke greske stvarno nisam želela namerno, pa ako bilo ko primeti, nek promeni (za šta i vikipedija i služi)ili nek mi ukaže da bih to ispravila i da se to ne bi opet desilo. Što se tiče slika, mahom ih preuzimam sa Engleske vikipedije, i to mi se činilo ok. Interesuje me samo da li (to bas nisam najbolje shvatila) mogu da izvučem slike sa tv snimaka (pa recimo da isečem tv znak) i da to pošaljem kao svoju sliku? I ako je tako, kako ja mogu da dokažem da sam ja napravila tu sliku, a ne da sam je skinula sa nekog sajta? Ovo su možda malo glupa pitanja, al bolje da pitam nego da napravim kakvu glupost. U svakom slučaju već sam prevela još par klizača, pa će vremenom kolekcija o umetničkom klizanju biti sve veća i veća.Planiram da prevedem neke stvari vezane baš o tom sportu, ali idemo redom.Prvo takmičari :) Puno pozdrava

Jó napot László, не знам да ли си знао, али овај момак је из Скореновца. Лично нисам никакав љубитељ "ратова и војски" али ми је симпатична животна прича и радо бих допунио чланак, међутим нигде не могу да нађем његов датум рођења. Ако имаш некога кући ко би то можда могао да ти сазна или имаш каквих других информација, било би лепо да додаш. ПС, узгред, тривија, Варга је било и име једног од најуспешнијих југословенских олимпијаца-математичара. Ко зна, можда си ти тај :)? --Dzordzm 09:02, 29. март 2006. (CEST)

Знам Золија лично, имам и слику заједно са њим са неке прославе. Али то су личне ствари, тако да се не бих упуштао у тако нешто. Он зна за ову страницу о Скореновцу тако да ако је повезана са чланком о њему сам ће је наћи и евентуално допунити о себи ако буде желео. Он је фамилијаран човек и не верујем да му је, бар засад до „славе“. Оставимо на њему да одлучи. Поздрав ----László (talk) 02:15, 30. март 2006. (CEST)[одговори]

Интернет слике[уреди извор]

Здраво. Пошто ја незнам дали слике које сам ја убаци на Викиоедији имају лиценцу, са ових интернет сајтова са их скинуо:

Провери дали ове слике могу да се користе на Википедији и молим те што пре ми одговори. -- Душанза 12:01 30. Март 2006

Маја и слобода[уреди извор]

Баш ми је драго да Маја Гојковић има латиничан чланак, колико год то други не веровали мени је заиста драго. Објаснићу ти зашто једном приликом на ИРЦу.


Е сад, што се тиче слободе нисам ни обраћао пажњу да ли је мало или велико слово, кад сам видео латиничко слово М само сам ишао на то да га пребацим. А као што можеш да видиш имам већ кеца из српском тако да се немој чудити толико у будуће. :-)СашаСтефановић • 11:39 31-03-2006

Химзо Половина - изабрани чланак?[уреди извор]

Нисам сигуран да ли изабрани чланак постаје ако за њега гласају два корисника? --Поки |разговор| 18:09, 31. март 2006. (CEST)[одговори]


Србовање[уреди извор]

На који начин онда могу да напишем нешто о "Србовању" ако ми је извор информација сам њихов сајт. Објасните ми,молим Вас. Alexzr88 11:39, 1. април 2006. (CEST)[одговори]

Критике[уреди извор]

Што се критика тиче, припадам оној групи људи на које оне позитивно делују, па зато одмах настављам са питањума. Дали да обришем оне слике које сам користио. Марко Краљевић ми је рекао да могу слободно да користим слике са сајта http://www.aeronautics.ru/. Дали је то тачно. Она три сајта за које кажеш да си их погледао, да заборавим или да их и даље користим. Тачније ја један од њих са руског преводим на српски. Приметио сам и ја да поједине исте слике има на више сајта, што ми прави тек огроман проблем ко је власник. Што се тиче мог познавања Енглеског језика ту сам слаб -(учио Француски, а ни тај незнам). --Душанза 21:19, 1. април 2006.

брисање - допин[уреди извор]

ОК. Можда си у праву, а можда и ниси. Чињеница је да је допинг ѕлоупотреба и као таква већ јесте предмет санкција. Друго, војске га примењују и данас или траже средства да би одржала будност, снагу и храброст војника. Зар мислиш уопште да у ратовима све стране или нека страна јесте "фер"? Ја мислим да је објективно да се ратови не воде без допинга и да су израз отуђења човека у спорту и спорта уопште (мислим да нисам једини нити да одступам од општег схватања). Но, то је ствар мога мишљења, а теби хвала на уређењу текста јер је најважније да на Википедији буду коректни текстови.

--Ненад Живковић 11:18, 2. април 2006. (CEST)

Шаблони за упозоравање корисника који не лиценцирају или погрешно лиц. слике[уреди извор]

Правим шаблоне на Крешу, који ће нам олакшати посао око упозоравања корисника који не лиценцирају или погрешно лиц. слике, треба ми помоћ око текста и изгледа. Кад стигнеш баци поглед, додај, измјени и дај твоје сугестије. Поздрав. --Славен Косановић {разговор} 15:45, 7. април 2006. (CEST)[одговори]

Начин гласања[уреди извор]

Да ли би могао да одговориш на питање које сам ти поставио на страници Разговор о шаблону:Изабрани? --Поки |разговор| 02:09, 9. април 2006. (CEST)[одговори]

Хвала на споменици![уреди извор]

Само, мислим да ипак треба да се још потрудим да бих је оправдао. Мислим, едити на енглеској Википедији на страну, ипак да се потрудим мало више на овој нашој Википедији. :) --Rocky 19:21, 9. април 2006. (CEST)[одговори]

Опште сугестије за писање чланака[уреди извор]

Поздрав Џорџу, Баш и нисмо далеко, ја сам у Канади.

Имам пар коментара у вези са општим смерницама на српској википедији. Да ли је ово само преведена верзија енглеске википедије? Примећујем да корисници хвале мамутске преводе енглеских текстова, док се мени чини они често нису вредни труда. Зашто? Енглески чланци су понекад писни из перспективе некога ко је близак њиховој (енглеској, америчкој) култури и историји, а занемарују друга виђења и интересовања. Маса података је ирелевантна за просечног корисника (из Србије, Нигерије, Перуа или Сибира, свеједно)

Превести добро је сребро, превести креативно је злато.

Стицајем околности, разумем и друге језике, и често користим немачке, француске, па чак и португалске и холандске чланке као шаблоне како треба сажето и добро описати појам.

Даље, велика мана енглеске википедије је што су чланци мамутске докторске дисертације у којима се тешко види кратка и јасна суштина. Много је боље направити сет краћих чланака који ће указивати један на други, него дуге есеје. --Јакша 20:14, 10. април 2006. (CEST)[одговори]

Поставио сам чланак Владимир Величковић и било би фино да постоји и слика. Нашао сам 3 сајта са сликама и нисам сигуран да ли их могу преузети.

На свим овим страницама не постоји копирајт таг. Да ли то омогућава преузимање слике или је потребно да тражим одобрење? --Поки |разговор| 11:47, 12. април 2006. (CEST)[одговори]

Већ постоји дозвола за објављивање и преузимање података за овај трећи сајт. Ставићу поштену употребу, иако нисам сигуран да ли то треба. Промени ако не треба. Хвала, поздрав. --Поки |разговор| 21:52, 13. април 2006. (CEST)[одговори]

Ах, па да. Треба под ГНУ! --Поки |разговор| 21:58, 13. април 2006. (CEST)[одговори]

"блог манијак"[уреди извор]

Па да, добра је идеја. Оставити само једну и то "плаин текст", без аутоматске повезнице. Ово остало све обрисати. Поздрав. --Славен Косановић {разговор} 17:43, 12. април 2006. (CEST)[одговори]

Шаблон за ауторска права[уреди извор]

Дакле, у питању је Šablon:NZCrownCopyright. Ако га нема, молио бих те да га преведеш, пошто ти је то ужа специјалност :) Ако га има, стварно би могао да стављаш преусмерења са енглеских имена... --Милош Ранчић (разговор) 21:53, 13. април 2006. (CEST)[одговори]

Па споменуо сам POV зато што са црногорске тачке гледишта ми нисмо ништа криви, и њихово би гледиште на исте догађаје било прилично другачије. А у суштини ради се о осећају да тон у делу шта се десило после није баш, онако, неутралан. Не могу баш да уперим прстом о чему се тачно ради, али чини ми се (по сећању) да само треба мало преформулисати неке реченице и све ће бити ОК. Рецимо оно где кажеш "под нашим сунцем", а нашим је подвучено. Могуће је да је то једино што ми је засметало, али, понављам, ово је све по сећању. Поз-поз :) --Rocky 12:33, 14. април 2006. (CEST)[одговори]

Игра коло наоколо[уреди извор]

Овако. Мислим да уводну пјесму ни под којим случајем неби требало дирати. Та пјесма наиме и не припада ојкачи нити крајишкој пјесми, али сам је случајно нашао и примјетио да би била одличан увод за чланак о Козарачком колу.

Међутим онај празан простор поред пјесме мало боде очи. Нека засад стоји овако, а видјећу да се на том празном простору у скорије вријеме нађе некаква мања илустрација кола, како већ и приличи овим народним темама.

Што се тиче дистиха, подебљаћу исти тај дистих на средини чланка под подјељком Пјевање. У праву си можда и јесте дјеловало мало ђикасто оно горе, али то је ипак важан дистих. Поздрав --Бановић 20:50, 16. април 2006. (CEST)[одговори]

Префектуре[уреди извор]

То је германска варијанта, грчке ријечи Περιφέρεια (периферија). Мислим да се на српском не може употребљавати ријеч периферија, јер на нашем језику значи то шта значи, а то никако није превод за грчку ријеч Περιφέρεια. Руси, рецимо, исто кажу префектура.

English-Russian

• prefecture ['prɪːfektʃə(r)]

с. префектура

English -greek dictionary (Yannacoolis G.)

• district

περιοχή , περιφέρεια

Могли би такође да употребљавамо ријеч дистрикт, али и то је германизам. Значи, у сваком случају остаје нам да поред овог, периферија, одаберемо још један појам који ћемо користити за ове грчке "покрајине". Ја бих више волио неку нашу ријеч. Засад ћу преводити под периферија, па кад "смислимо" магичну ријеч, правићемо преусмјеравања.

Што се тиче Крфа, ја сам већ почео убацивати поједине табеле, а до краја седмице мислим да ће нам се тај чланак моћи поредити са онима на њемачкој и енглеској вики. Поз.--Бановић 03:37, 17. април 2006. (CEST)[одговори]

Нисам хтио, а мислио сам, да чланке пребацим под префектуре, а са периферија да правим преусмјеравање. Њемци, Руси и Енглези(нисам 100% сигуран) користе префектуре, што не значи да морамо и ми.
Овако: Покрајина, Област, Управна област, Административна област. Ја типујем на покрајина, али као што рекох, док се више корисника не одлучи преводићу као периферија, прем да то нема везе са периферијом. Можда би добро дошло једно гласање око овога, чисто да се неби неко бунио што избацујемо ријеч периферија.
Ријеч округ не иде јер ми то више личи на ријеч која описује дио града, како сам је и користио у случају бечких округа.--Бановић 03:54, 17. април 2006. (CEST)[одговори]

Екс-сјајан[уреди извор]

Врати назад налепницу - није проблем (док се не заврши гласање).

Успут, тај чланак је добио 22. јула налепницу "изабрани" а требао је бити избрисан (због велике количине неистина). Моја је грешка што нисам то урадио 5. августа него сам само стављао примедбе које нису отклањане све док Весић није покушао да исправља бесмислене глупости. На крају је рекао да треба лепо превести енглески чланак а ово заборавити. Проблем је што је Весић у међувремену слабије почео да се бави египтологијом (и Википедијом). Дакле после више од 7 месеци кукања, ја сам скинуо налепницу "супер чланак". Где је гласање? Зашто није означено на страни за разговор? Кад је отворено? Зашто није покренуто брисање чланка (он то заслужује)? --  JustUser   JustTalk 22:42, 17. април 2006. (CEST)[одговори]

Ђорђе, мораш признати да је чланак о Слоби баш лепо написан. Молим те, гласај, па да постане сјајан. Све најбоље, --Борис Малагурски 07:35, 21. април 2006. (CEST)[одговори]

Овакав коментар нисам очекивао од тебе. --Борис Малагурски 02:15, 22. април 2006. (CEST)[одговори]

Добро, ајде, свако има право на своје мишљење... Опет, жао ми је што тако мислиш... Надао сам се да сам овог пута направио довољно добар чланак, али опет ништа... То страшно демотивише човека...

Ипак, поштујем то што ниси гласао против, већ само коментарисао и захваљујем се на томе, био си фер. Многи мисле да сам ја симпатизер Слободана Милошевића, чим толико желим да чланак буде изабран. Али има други разлог, пре свега, ја никад нисам био за Милошевића, протестовао сам 5. октобра у Београду, па чак и бацио једну флашу на Скупштину (изнервирао се ;-)). Ствар је у томе да је мене баш фасцинирало то како је Милошевић успео да оствари апсолутну моћ користећи се само национализмом. Ја сам знао, и дан данас знам, скоро до перфекције да имитирам Милошевића, више пута сам наступао у Суботици, па и овде у Ванкуверу (јесте да су то Индексовци такође радили, али они нису баш били доступни свугде, плус, ја сам све бесплатно радио). Иако мислим да није он једини заслужан за распад СФРЈ, ни ја ни нико у мојој породици га није волео. Упропастио је Србију и требали су му за то судити у Београду, а не у Хагу. Одувек сам био фасциниран животним причама диктатора, а посебно Милошевића, јер је он први политичар за којег сам чуо. Дакле, хтео сам само да објасним да ме не би неко погрешно схватио, због чега ја толико желим да тај чланак буде изабрани. --Борис Малагурски 06:55, 23. април 2006. (CEST)[одговори]

Исправио сам. Јао, само ми немој дати споменицу, имам већ довољно споменица... ;-) --Борис Малагурски 06:32, 27. април 2006. (CEST)[одговори]

Шаблони упозорења и слике[уреди извор]

Сад кад сам се вратио са "одмора" (од викихолије) ;), погледао сам твоје и моје шаблоне у вези упозорења око лиценцирања и брисања слика и дошао сам до неког закључка да су и моји и твоји помало "застрашујући". Можда би требали мало да их прерадимо да не препадамо људе, (нешто слично као ови нови на енглеској Википедији). Доста нам је што су нас у посљедњих петнеастак година застрашивали са све четири стране свијета, па ред је да се сада не "препадамо" међусобно, због неких слика и ауторских права. ;-)

П.С. Што се тиче гласања око покретања акције и осталог, ево ја ћу га припремити овог викенда и поставити најкасније до недеље ујутро. ;) Велики поздрав са сунчаног медитерана и свако добро. --Славен Косановић {разговор} 02:30, 29. април 2006. (CEST)[одговори]

Cao... u medjuvremenu ste, kako mogu da vidim, poceli biografiju najvece zvezde bivse, sadasnje i buduce Jugoslavije ;-)... i to u latinicnoj verziji... pa to mi dodje kao poziv da se bacim na posao i naizad posle nekoliko najava prevedem moju biografiju sa nemackog na srpski ;-))). Ne bih bilo dobro da neko pise o Lepoj Breni, koji je voli manje od mene ;-).

Ali imam jedan problem... nemam ona slovenska slova "ch", "chj", "dj", "dz", "zh" i tako dalje. Dali bih pristao da mi pomognes i nakon prevoda ubacis te nazovi "akcente" u tekst??? Ili imas mozda neki bolji predlog, kako zaobici taj problem??? A... neke recenice se nemogu prevesti 1/1... bilo bih lepo ako bih mogao pregledati sve jos jednom na kraju... da bude stilski sve kako treba... bilo bih glupo da nemacka Vikipedija ima kvalitetniji clanak o Lepoj Breni od srpske, a ovde je legenda (mislim, tamo ;-) ).

U ostalom... naravno da Lepa Brena nije menjala ime i veru... gluposti. A "Miki Mico" nije iz 1985 vec 1986... a to bih ti, kao Eurofreak (kao i ja) trebao znati... sa tom pesmom je nastupila na Jugoviziji u Pristini i bila... zahvaljujuci konzervativnim seljacima iz zirija samo 10. ... a otisla je ona vestica Doris Dragovic... koja danas porice svoje srpske korene... no, to je druga tema ;-))).

Hajde... napisi dobar clanak o Jugoviziji... uvek vas posecujem u nadi da ste ga "doradili" a ono nista... a tu ima toooliiikooo toga da se preprica... . A ti si poznat ekspert po tom pitanju!

Pozdrav...

--84.157.245.248 04:03, 29. април 2006. (CEST)[одговори]

Naravno, ja cu sve promeniti na cirilicu, nije frka, ali mi pisi na ovu stranicu nakon sto napravis izmene jer ljudi generalno ne vole izmene "osisanom latinicom". Ja nisam pisao clanak o Lepoj Breni (ne znam skoro nista o njoj osim opsteg stanja stvari), jedino sam vratio izmene neprijavljenog korisnika na stanje koje je odgovaralo onome na engleskoj Vikipediji. Posto smo se u medjuvremenu slozili da zena nikad nije menjala ime, tu glupost smo izbacili iz teksta.
Najbolje resenje je da jednostavno ugradis podrsku za srpska slova. To moze da se uradi na svakom racunaru koji radi pod Windows-om (jos od 3.1, a u novijim verzijama - 2000, XP je sasvim trivijalno) i jednostavna uputstva se mogu naci na Vikipediji i drugde na internetu. NIJE potrebno da imas specijalnu tastaturu, specijalne fontove ili specijalno bilo sta, i to ce biti SAMO OPCIJA, tj. kad zavrsis sa uredjivanjem Vikipedije uvek ces jednim klikom moci da se vratis na nemacki, ASCII ili koji god raspored sada koristis.
Ja sam jako zauzet. Vikipediji bih voleo da posvetim jos mnogo vise vremena ali moram da vodim racuna i o svojim osnovnim obavezama. Mozes da pogledas clanke o Evroviziji 2006. i nekoliko favorizovanih ucesnika, koje sam uradio pre par nedelja. --Dzordzm 04:26, 29. април 2006. (CEST)[одговори]


Clanak o Lepoj Breni na engleskoj Vikipediji je grozan i prepun budalastina koje nemaju veze sa Lepom Brenom. Mrzim biografije gde ima puno teksta a 0 informacija! A jos uvek pise da je promenila veru i ime na engleskoj Vikipediji... glupost, zasto bih to radila? Umesto da su naveli znacasjne koncerte, saradnike, nagrade, desavanja oko nje... ali neka to oni rade kako zele... ja samo radim na nemackoj Vikipediji... .

Ne razumem... da pisem njenu biografiju na tvojoj stranici za razgovore i ti ces sve ostalo... ???

Voleo bih da radim i na vasoj, ali... bez cirilice i akcenata... a i vas pretrazivac je za baciti. Ne radi na latinici, citav svet koristi to pismo... nasa dijaspora je velika skoro kao i matica... uvek moram da idem preko linkova sa nemacke Vikipedije na vase tekstove- grozno!


Pozdrav

--84.157.245.248 04:40, 29. април 2006. (CEST)[одговори]

Ne, samo napred, pisi u samom clanku, nego sam samo rekao da mi nakon toga ovde napomenes da preslovim. (Cirilica vs. latinica je dugacka rasprava i bolje da u to ovde ne ulazimo. Sada ipak imamo nekakvu podrsku za latinicu i vremenom ce sve biti dovedeno u red, u svakom slucaju nema sporenja da svi zelimo jednog dana potpunu podrsku za latinicu i na ovoj Vikipediji.) --Dzordzm 05:24, 29. април 2006. (CEST)[одговори]

Vrati "Lepu Brenu" na latinicu, molim te. Neki pametnjakovic ju je opet vratio na cirilicu... po pravilu bih trebalo biti moguce da je citas na oba pisma, a i da prepravljas na oba pisma... i da se automatski prilagodi. Zar nije pametnije da sve stavite na latinicnu verziju, kada vam peretrazivac ne radi??? Ko ce vas citati??? Rusi, bugari i makedonci????

Спремање слика[уреди извор]

Почео сам на Јованов приједлог "организацију" цјелокупне акције на страници Википедија:Спремање слика. Страница је у развоју и потребне су разне допуне, али је базична шема извођења и органиѕације мање више трасирана. Узели смо као узор сличну акцију са пољске википедије. Придружи се кад стигнеш и кад будеш имао времена. Поздрав. --Славен Косановић {разговор} 02:32, 30. април 2006. (CEST)[одговори]

П.С. Треба још да разрадимо оне шаблоне на крешу те их пребацимо на Вики. --Славен Косановић {разговор} 02:32, 30. април 2006. (CEST)[одговори]

Ма ОК је то да направимо "рез", само ова страница ће нам добро доћи за организацију послова и будуће "образовање корисника", пошто има доста оних који и сада шаљу слике без обраћања пажње на лиценце. Само за такав један оштри потез нам је потребна и подршка свих осталих, што значи покретање гласања и све што иде уз то, што ће нам такође одузети времена. Само да нагласим да сам и ја за "оштру акцију", нарочито са оним сликама које су ту још из 2003. и 2004. године. Биће такође слика које се користе на више чланака сада, те такве треба размотрити, односно правити спискове истих и видјети шта треба радити с њима. Ту је негдје и смисао ове странице Википедија:Спремање слика. Значи, спискови слика које се користе на више чланака сада, образовање корисника и организација и координација акција "спремања", односно брисања слика које су за брисање. Свјестан сам ја да то неће бити лак посао и да ће трајати и да ту има неколико хиљада слика, али шта му можеш сада. Неко мора почети с тим. Поздрав --Славен Косановић {разговор} 06:12, 30. април 2006. (CEST)[одговори]


Брисање слика[уреди извор]

Обрисао сам слике које су таговане без лиценце у 2004 и почетком 2005 године. Ствар је једноставна или ћемо повремено брисати неке слике које су ту од 2004 или 2005 без лиценце или људи неће озбиљно схватити ништа и према томе нико неће предузети ништа око својих слика. Што се тиче упозорења знаш и сам колико ту посла има. Узми сад да сваком кориснику пошаљемо сав списак нетагованих слика, а нико неће да среди своје слике, а камоли да се придружи да помогне око овог посла. Имамо 3-4 хиљаде слика без лиценце и још најмање 2 хиљаде које нису таговане никако. Значи има да се "огулимо" шаљући упозорења и склапајући листе (не)дјела. Наравно слаћемо упозорења, али треба повремено и брисати неке слике. Ако не будемо повремено брисали 20-30 слика нико неће ништа озбиљно схватити. Сам знаш да ниједна Википедија нема толико слика "без лиценце". --Славен Косановић {разговор} 01:15, 1. мај 2006. (CEST)[одговори]

Осим албанске Википедије (по којој је Косово већ независно), нема ни један чланак сличан овом. Дакле, то јесте догађај који би се могао десити у будућности, и тако је на самом почетку чланка наведено. Уосталом, нека остане овако за сада, а кад се заврше преговори, ако Косово постане независно текст ћу интегрисати у чланак о Косову, тј. како је Косово добило независност, а ако Косово остане у Србији име чланка ћу променити у "Покушаји остварења независног Косова" или нешто слично... Бојим се да ће ме тежи посао чекати, с обзиром да ће Косово вероватно постати република. --Борис Малагурски 04:19, 3. мај 2006. (CEST)[одговори]

Промених: Борба за отцепљење Косова и Метохије од Србије --Борис Малагурски 04:36, 3. мај 2006. (CEST)[одговори]

Слике "без лиценце"[уреди извор]

Нешто размишљам да покренемо гласање (питамо заједницу), да се слике које се пошаљу почев од датума завршетка гласања, без икакве лиценце (наљепнице), описа поријекла или аутора, одмах бришу. Пошто изгледа нема начина да се људима објасни важност те проблематике. Ако овако настави та тема, до краја године ћемо добити још најмање 4.000 слика без лиценце. Шта ти мислиш о покретању тог гласања? --Славен Косановић {разговор} 08:51, 4. мај 2006. (CEST)[одговори]

Ја мислим да се ти, Бране и ја нађемо на ИРЦ-у једном и све договоримо. Немој сад (зззз), али може касно вечерас (после 7 рецимо) по европском времену - баци ми време овде или на мејл. --Dzordzm 08:54, 4. мај 2006. (CEST)[одговори]
Хмм, ја имам проблем са везом - dialup се не понаша нормално ових дана, тако да не могу да гарантујем присуство; једино ако сте 100% сигурни, отићи ћу у интернет кафе да „затворимо трансакцију“ ;-)}. Молим одговорите данас до 15,00 (дотле радим). Поз, Бране Јовановић <~> 09:20, 4. мај 2006. (CEST)[одговори]
Ја сад идем на спавање, али које год време од 7 до 12 по вашем времену да Славен, ја ћу бити ту. Ако то не одговара, може неки други дан. --Dzordzm 09:30, 4. мај 2006. (CEST)[одговори]

Сеисмологија[уреди извор]

И ја сам се чудио а онда погледао званични сајт нашег Завода за сеисмологију! Мада на студијама моји професори који су били франкофонски ђаци ску говрили конденсатор а не кондензатор--Goldfinger 09:11, 4. мај 2006. (CEST)[одговори]

али нема потребе да се одмах иде "ђоном" ако се и у нечему не сложимо у старту? Ја сам увек спреман да буде "убеђен" аргументима, користећи пристојан вокабулар.--Goldfinger 09:13, 4. мај 2006. (CEST)[одговори]
OK, nema frke! :-) Napisao sam mejl Zavodu za Seis(z)mologiju da me obaveste koji termin oni koriste. Moje iskustvo u životu ti je da jako mnogo stvari radiš samo jednom u životu. Reko, hajd da isteram ovo na čistinu. Posle se zaboravi... A inače imaš pravo, vidim da im je sajt dosta ... koji izraz da upotrebim... ali i to govri o odnosu prema nauci... i o našoj nauci... :-( Posebno u ovom članku ima meni se čini hrvatskog, bosanskog, srpskog ... jezika. Da ga svedemo barem na jedan ovako baš nepismeno deluje...--Goldfinger 09:37, 4. мај 2006. (CEST)[одговори]

Ш или РЖ[уреди извор]

Кад стигнем до куће ископаћу уџбеник и како је тамо,тако ће и да буде. Црни Бомбардер!!! (†) 08:59, 5. мај 2006. (CEST)[одговори]

Кажи ми тачно који чланци су дословце преузети, па ћу да их изменим. --Борис Малагурски 20:09, 6. мај 2006. (CEST)[одговори]

Џорџ, смири се. Нисам СВЕ мазнуо са НИН-а, само прекопирао делове текста Блаван револуција. То ћу изменити и готово, happy? --Борис Малагурски 20:17, 6. мај 2006. (CEST)[одговори]

Хвала што ме поредиш са лоповом, баш ми помаже да боље схватим како ме доживљаваш. Ево, управо сам изменио чланак о инциденту у Боровом Селу, избрисао сам половину чланка, а остатак је само опис догађаја, која је прва жртва, колико је мртвих било... Зар морам и те чињенице да избришем, само зато што је НИН то већ написао??? --Борис Малагурски 20:32, 6. мај 2006. (CEST)[одговори]

Велика Србија[уреди извор]

У реду је што се тиче слике. Обрадићу ових дана у оквиру поглавља "Идеја Велике Србије у ратовима 90-их" идеју СРС о Великој Србији, само те молим да не мењаш досадашњи текст, пошто имам планове неке реченице да сам изменим и избацим а убацим нешто ново да би се добила једна целина.

--Branko1408 20:56, 6. мај 2006. (CEST)[одговори]

Хаха, Џорџ, па како да ниси Американац! Да не причаш српски, не бих то ни сумњао. У сваком случају, могао би и ти мало да помогнеш око ових контраверзних чланака, слика коју си послао је позитиван корак. Изгледа да се ја једини бавим тим темама на српској Википедији, док на хрватској и енглеској пишу историју како њима одговара. Уместо што минираш моје покушаје да изнесем шта се заправо десило, могао би и ти да седнеш једно поподне као што сам ја урадио и да покушаш направити реда међу овим чланцима. Немој да се бринеш за НИН и остале, пре ће им бити драго што су њихови чланци део светске енциклопедије, него што ће да пишу негативно о енциклопедији која има и пар чланака из НИНа и осталих медија. Relax, man, stay cool, drink some rakija, and all will be well... --Борис Малагурски 22:13, 6. мај 2006. (CEST)[одговори]

Васа Чарапић[уреди извор]

Е хвала ти где чуо и нечуо. БТВ шта занчи оно Н и средини Слика:Vasa Čarapić (2).jpg|н|200px --Goldfinger 22:08, 6. мај 2006. (CEST)[одговори]

Гвајана[уреди извор]

Ево баш гледам, ја се сећам да су нас у школи учили Гвајана, чак сам погледао на википедијама на осталим славенским језицима (хр, сл, ру, сх) и код њих пише Гвајана, мада сам за регион видео да иде више Гијана. Управо сам погледао у општој енциклопедији ... Гвајана пише, погледао сам управо и на хрватском мин.ванских послова пише Гвајана [3], на нашем има, али написано на ен. језику. --Goran.Smith2 07:05, 7. мај 2006. (CEST)[одговори]

Корисник:Бормалагурски/ВикиПројекат

na engleskoj wiki brisanje clanka o hitu indeksovaca[уреди извор]

Glasanje o uklanjanju hita indeksovaca u toku na engleskoj wiki. da li mozes da pogledas stranicu, i prilozis svoje misljenje, dokaze i argumente o tome da li je pesma indeksovaca dovoljno vredna za clanak - [4] hvala



Ђорђе, твоја разборитост је увек право освежење. Поздрав, Бошко 00:09, 9. мај 2006. (CEST)[одговори]

Лиценце[уреди извор]

Пошто се слика Слика:Milton Fridman.jpg налази на Википедија:Спремање слика у делу који сам ја узео да средим замолио бих те да поставиш лиценцу на њу пошто нема никакву ознаку а ти си је послао. Хвала. --Јованвб 12:22, 9. мај 2006. (CEST)[одговори]


Свака част за причу, и коментар... ја се не бих сјетио, можда би требали да шаљемо ту причу умјесто упозорења, можда ће имати више ефекта. ;-) Поздрав. --Славен Косановић {разговор} 17:02, 10. мај 2006. (CEST)[одговори]

Да, свака част, али чуо сам већ ту причу. Знам да мислиш да сам ја неки безобразан корисник који не воли да поштује правила, али ево како ја схватам јавно власништво. Пре свега, слика је приказана у свим новинама, на телевизији и једина је препознатљива слика са суђења Милошевићу. Уједињене Нације нису филмска компанија нити новинска агенција и не видим како њихове слике не би могле бити кориштене у јавном власништву. Ако мислиш да би било најбоље ставити Поштену Употребу, нека буде тако, али не верујем да ће Уједињене Нације тужити српску Википедију због једне једине сличице. Ти се разумеш у такве ствари много више, тако да се нећу више мешати. Ево, у знак добре воље, одлучио сам да се мало више потрудим око описа слика које пошаљем на Википедију, ево примера. Обећавам да ћу бити много пажљивији око слања слика, извињавам се за проблеме које сам правио. --Борис Малагурски 03:37, 11. мај 2006. (CEST)[одговори]

Зашто си то уклонио? --Борис Малагурски 04:41, 12. мај 2006. (CEST)[одговори]

Извињавам се, у праву си, избацио сам оно са РСК... --Борис Малагурски 04:45, 12. мај 2006. (CEST)[одговори]

Вероватно можеш под поштену употребу. Уосталом ти те ствари око лиценци познајеш боље од мене тако да ипак мораш сам да одлучиш. --Јованвб 09:16, 12. мај 2006. (CEST)[одговори]

Објашњење и извињење[уреди извор]

Дакле, потпуно си у праву, ако погледаш новије слике које сам послао, почео сам озбиљно да схватам лиценце и пажљиво означавам где сам нашао слику. Имао сам ја проблема са копирајтом, убацио сам једном једну песму у мој филм који нисам смео, па су ми из Торонта слали писмо да сместа заменим песму, или ми неће пуштати филм на фестивалу. До сада сам сматрао Википедију као место где се све живо може убацити, али твоје објашњење ми је помогло да схватим да је ситуација другачија. Ишао сам по оној логици "Ма, ко ће сад гледати српску Википедију од великих фотографа и компанија", али сам схватио да ће једног дана наша Википедија имати много више чланака и кад-тад ће неко нешто приметити. Што се тиче Слобине слике, ево веб странице са том сликом, мада ја сам ту слику нашао са неког другог вебсајта на којем је писало да је скриншот. Мало сам истраживао читаву ситуацију, на једном сајту сам нашао Photo:AFP, на другом Photo:DPA и још један са назнаком Photo:EPA. То ме је мало збунило. Слика је на гомили вебсајтова, већина није означила правни статус слике, а они који јесу, означили су различито. Боље да сам сам узео скриншот са неког суђења и готово. Но, покушаћу да откријем ко је тачно направио фотографију. Дакле, lesson learned, од сада ћу пазити шта радим :-) --Борис Малагурски 01:11, 13. мај 2006. (CEST)[одговори]

МебиЈус[уреди извор]

Ух, извини што си ти све оно морао да урадиш... да сам се сетио да је то проблем, ја би` то обавио. Ја сам се био сконцентрисао на проблематику сређивања двоструких преусмерења (што си ти пропустио, па сам сад обавио), а сметнуо сам са ума да је и садржај чланка требало да се сређује. -- Обрадовић Горан (разговор) 09:18, 13. мај 2006. (CEST)[одговори]

Моника Левински[уреди извор]

Моника Левински је највероватније била подметнута, јер је знала, да хаљину са спермом стави у фрижидер (!!) да би се боље сачували трагови сперме. Мислим да се може сматрати проститутком у ширем смислу. Радила је то из интереса!--Goldfinger 23:25, 13. мај 2006. (CEST)[одговори]

Паметовање[уреди извор]

Само ти и даље паметуј, ја сам ти захвална публика :-) (Сваког дана у сваком погледу све више напредујем под условом да то запишем негде) --Goldfinger 21:07, 15. мај 2006. (CEST)[одговори]

Сјајни чланци[уреди извор]

Једно мало питање :)

Када се кандидује текст, да ли се за то време може мењати текст, док траје гласање? --Goran.Smith2 02:24, 18. мај 2006. (CEST)[одговори]

copyrighted slike[уреди извор]

poshto si ti mala shkolica kopirajta, imam pitanje... Kada pitam za donacije slika recimo od Getty Images ili AFP-a i sl. da li ih pitam za Wikipedia use only mages ili for compelte rights for distribution and redistribution?? Reuters je poslao to pitanje, a ja josh nisam odgovorila, jer bih bash zhelela da daju sliku, a ne zhelim da odgovorim pogreshno.. Hvala


Svetlana Miljkovic 16:39, 23. мај 2006. (CEST)[одговори]

Primila k' znanju.. Nisam u prvi mah znala kako da odgovorim, jer sam vec jednom odgovorila jednim ljudima iz Majami Heralda tipa davanja dozvole i saglasnost za distribuciju i redistribuciju, i izgubila sliku, jer im se nije dopalo to da bi wikipedija mogla da redistribuira sliku, a oni da je doniraju za dzabe. Tako da sam sad kad sam trazhila jednu sliku od Getty Images-a, rekla da bih stavila pod informacijma o slici pored ostalih standardnih stvari(ime fotografa, datum, logo firme, korespondencija, itd) i to da je dozvola data samo Wikipediji, a ne i nekom dodatnom trecem licu, pa im se to vishe svidelo. U svakom sluchaju im se zahvaljujem (nauchila me mama!), pa se i tebi zahvaljujem na savetima!

Svetlana Miljkovic 20:27, 23. мај 2006. (CEST)[одговори]

[5] Молим те погледај па ми реци своје мишљење о могућем правном статусу...сајт је иначе одавно неажуриран, нема података о слободи употребе, а ишчитао сам читав приложени закон о архиву СРЈ и течко било шта могу да подведем стављање слику на енциклопедију...једино што се помиње је да је изношење материјала архива у иностранство кривично дело...


kO JE TeBI STA REKAO...[уреди извор]

Ali i porede toga,kad vec hoces da ucestvujes u raspravi,veruj mi da nista ne bi falilo da Cetnici(kako si nas ti lepo nazvao) vode srpskuy Vikipediju. Ako su "oni koji nesto vrede" Pokrajac,Brane i slicni,daleko im lepa kuca

Dzoni

Две ствари[уреди извор]

  1. Молим те, архивирај ову страну ;-)} и
  2. Планирам да кренем у акцију сређивања слика без лиценци - ово је списао оних које си ти послао :-)}. --Бране Јовановић <~> 21:59, 1. јун 2006. (CEST)[одговори]

Као чекјузер...[уреди извор]

... баци поглед на Википедија:Чекјузер и букмаркуј га/стави у списак надгледања. ;) Такође, ОВО! --Филип § 22:58, 1. јун 2006. (CEST)[одговори]

Баш сам нешто гледао списак држава и провинција у којима си био и видим да ниси био у Британској Колумбији. Имаш свечану позивницу од мене да дођеш у Ванкувер, кад будеш имао времена :-) --Борис Малагурски 05:01, 2. јун 2006. (CEST)[одговори]

Хмм... Ни ја нигде нисам видео никакву објаву почетка летова за Торонто, очекивао сам да ће писати барем на Сербиан Кафе, или тако нешто... Овде је писало да летови почињу 1. јуна и пошто је 1. јун прошао, само сам преправио, али можда су одложили летове... Распитаћу се. А што се тиче Ванкувера, слободно дођи кад год хоћеш, имамо 2 кревета вишка, 10 минута смо од плаже, далеко од главних улица, мир, тишина,... Милина! --Борис Малагурски 06:05, 2. јун 2006. (CEST)[одговори]
Ах, ево га: чартер сервис почиње 14. јуна 2006., а завршава се 28. септембра 2006. (линк) Ипак су одложили летове :-) --Борис Малагурски 06:07, 2. јун 2006. (CEST)[одговори]

Хмм, колико се сећам, код нас беше да подаци јесу јавно власништво, али је ауторско дело онога ко га је израдио - што ће рећи да је ова мапа (C) National geographic. :( А чак не спада ни под поштену употребу, јер тај исти може да употреби те податке (пошто су јавно доступни) и да сам изради такву мапу. Некако ми се тако чини? --Бране Јовановић <~> 20:52, 3. јун 2006. (CEST)[одговори]

Хрватима се не може и не сме веровати[уреди извор]

Поздрав, ево једног интересантног догађаја са хрватске вики. Ако имате времена молим вас погледајте страну за разговор чланка о Јасеновцу на хрватској википедији. Они су прво избацили реч геноцид, па сам их ја убедио да га врате, што су они урадили и онда су га поново под утицајем корисника нир харвен (који је тај појам обрисао) обрисали. Показали су да се са њима никавав дијалог не може водити. Шаљем чисто ради обавештења --Влада 22:33, 3. јун 2006. (CEST)[одговори]


Шта је неозбиљно у мом чланку о Српској? Зиндо 17:46, 5. јун 2006. (CEST)[одговори]

Ознаке[уреди извор]

Џорџ, имам изненађење за тебе. Погледај, овде сам направио неке ознаке које можеш да користиш као чекјузер. Уживај! :-) --Борис Малагурски 04:52, 7. јун 2006. (CEST)[одговори]

Да, али шта ако се кориснику "Икс" не свиђа неки корисник "Ипсилон". Значи, корисника "Икс" не интересује да ли ће се "Ипсилон" увредити или не. Тада ће ознаке да засијају :-) --Борис Малагурски 08:26, 8. јун 2006. (CEST)[одговори]

ОК, али обавести ме кад употребиш моје ознаке, само толико :-) --Борис Малагурски 08:45, 8. јун 2006. (CEST)[одговори]
Борисе, поента чекјузера је да се користи у најмањој могућој мери, будући да се у принципу противи политици приватности Викимедије. Чекјузер у суштини треба да се користи када треба да се прибави коначни доказ да је неко нечији сокпапет тј. када све друго већ јако говори у прилог томе. Dzorzm, јесам у праву?. --Бране Јовановић <~> 08:31, 8. јун 2006. (CEST)[одговори]
Тако некако. Наравно, алат је ту да се користи, али само када постоји јасна основана сумња. Све и да 20 уредника загракће на некога, ако немају разлог зашто (типа: "ево, погледај те и те измене, очигледно је да је могуће"), чекјузери требају да одбију проверу. У принципу, чекјузери главну улогу добијају када неко помахнита као Willy on wheels и почне да лиферује сокпапете као трудна риба кавијар (али да не дајем идеје...) а док се не појави такав "случај" ћемо ова права вероватно користити само повремено. --Dzordzm 08:37, 8. јун 2006. (CEST)[одговори]

Блог Б92[уреди извор]

Што се тиче дозволе Б92, имамо је, али само за одељак живот/путовања. За ове биографије немамо дозволу, али сам претпоставио да су јавно власништво и да се око њих не би могла створити фрка. Ако не смемо да узмемо ове биографије, да ли се бар могу изменити, тако да не личе на аутентичне? --Поки |разговор| 15:56, 8. јун 2006. (CEST)[одговори]

Мајордом(о)[уреди извор]

Бацио сам поглед.У питању је иста ствар.Мајордомо или Мајордом је управник двора(или домаћинства) тј. градоначелник двора(Mayor of the Palace) како су га прекрстили на ен.вики.Наравно у Франачкој је то било друго(у смислу да је човек имао много,много већу власт од некаквог данашњег Мајордома).

Нек` остане ово преусмерење јер је мени "познатији" термин Мајордомо од Мајордом за ово у Франачкој. Црни Бомбардер!!! (†) 06:15, 9. јун 2006. (CEST)[одговори]

БиХ рат[уреди извор]

Хехехе, добар штос што се тиче арапско-ираелског конфликта :-) Цитирам чланак о Насеру Орићу на нашој вики: "Током рата у Босни, Орић постаје командант паравојних бошњачких снага Сребреници". А што се тиче Зулфикарпашића, не знам много о томе, избаци га ако мислиш да се не уклапа, мада не мислим да шкоди да остане његово име тамо. Поз, --Борис Малагурски 05:14, 10. јун 2006. (CEST)[одговори]

Ја стварно не знам за Адила, ако мислиш да је маргиналан избриши га, нећу се бунити. Нећу ја брисати, па ако ме неко пита зашто сам обрисао, да кажем да не знам... --Борис Малагурски 05:37, 10. јун 2006. (CEST)[одговори]

Репрезентација Хрватске[уреди извор]

Бацићу поглед вечерас или сутра. Сад је почело АРГ-ОБС па одем да гледам. :) --Поки |разговор| 21:01, 10. јун 2006. (CEST)[одговори]