Пређи на садржај

Разговор с корисником:Metodicar/Њикипедија9

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

У последње време сам се бацио на митологију, углавном старогрчку и са нескривеним поносом могу да приметим да сам је значајно обогатио овде на нашој Њикипедији. Додуше, минорним ликовима, али човек никада не зна када ће баш неки од њих некоме некада значити. Наравно, када кажем да сам обогатио Њикипедију, мислим на главни именски простор. Што се других именских простора тиче, а понајвише Њикипедијиног и разговорстрана, митологија је, макар судећи по једној Њикипедијани[1], свеприсутна. :)--Методичар зговор2а 20:58, 3. август 2010. (CEST)[одговори]

Значајно[уреди извор]

Овај поднаслов није баш примерен, с обзиром да је на Њикипедији све значајно[2], али некако се наметнуло да ударна вест овог месеца буде већ бајата, а у вези са још једним немилим појављивањем у медијима. Овај пут разлог је био брисање безначајног[3] чланка о геј популацији, која је изгледа бројала тек једног члана. :) Иако смо се силно забавили[4] на састанку смишљајући протесну ноту, коју за грозно чудо[5] нико није објавио, некако сам све време осећао да радимо залудан посао. Стара пословица да се чишћење ради увек почевши од сопствене куће је ипак стара пословица из које ми нови људи можемо свашта да научимо. Међутим, нисмо. Уместо тога, наљућени админ[6] је дао на брисање још једну, али овај пут нимало незначајну организацију, а са аргуметном типа „може нам се“, а и „ко бре да се скида го?“ Нисмо је обрисали, али и даље имамо арену у којој Њикипедијанци сагледавају своје снаге и није вам више потребно да прегледавате историју чланака предложених за брисање, осим ако сте нови и баш не знате ко кога овде не воли. :) Додуше, да не огрешим душу, један админ је предложио да се коначно уведе праг значаја, али ако проанализирамо речи Њикипедијане[7] која је изразила дивљење према другим митолошким личностима које екшели знају за шта гласају, можемо само да констатујемо да смо увели праг значаја. И тачка. :) Остаје нам само да утврдимо шта то заиста и значи. --Методичар зговор2а 20:58, 3. август 2010. (CEST)[одговори]

Значајно?[уреди извор]

Уколико сте успели да преведете тему гласања, имали сте прилике и да се изјашњавате поводом предлога „измене подразумеваног приказа“. Нисам баш успео да пропратим све у вези са овим предлогом, да ли је прошао или не, односно да ли је приказ промењен или не, али се мени све исто приказује, те ми се чини да на овој Њикипедији неких помака и нема. Тако да ме и не чуди што са увек спорним чланцима за брисање практично ништа не урадисмо, што, за (овај пут) дивно чудо има и својих позитивних страна. Наиме, наиђох на бескрајно занимљиву особу, која је по вокацији „менаџер за људске ресурсе“[8], а у слободно време[9] се бави политиканством, а која је изјавила (дословно):

Ја сам особа као и свака друга (осмех), добро можда сам мало другачија. Једино што волим мало више животиње.

Ове задивљујуће... реченице, су напросто пробудиле у мени жељу да је никад не упознам. :) Нажалост, остао сам готово усамљен у жељи да чланак о њој[10] опстане. :)--Методичар зговор2а 20:58, 3. август 2010. (CEST)[одговори]

Значајно.[уреди извор]

Како не бисмо били само политички и сексуално, па и језички нетолерантни, морали смо да се остваримо и на још једном пољу; полном. Њикипедијанска заједница је, наравно, сачињена из представника обе врсте, а који припадају истој[11], али су неравномерно заступљени. Ипак, један Њикипедијанац[12] је предложио да се томе стане на пут и да се прогласи равноправност, која би се огледала у добродошлици[13]. Међутим, админ[14] није баш био одушевљен унисекс решењем поздрављања нових корисника (и корисница), па је тај шаблон, некако, закључао? И док се појављују нове недоумице, као што је — а шта ћемо са онима који читају ијекавицу (?), колико сам схватио, консултоваћемо да ли правопис уопште дозвољава женама да буду то што јесу, а до тада нико никога не спречава да мења шаблон који није доступан онима који немају админ-овлашћења. У прилог томе постоји и митолошка прича, али зашто тражити нешто по енциклопедијама, када имамо изјаву овде у нашој митологији која говори све:

Тема није ни безвезна ни глупа, међутим, очигледно је да мушко оријентисана и углавном мушком популацијом насељена српска Википедија није спремна на одређене цивилизацијске помаке.

И остало...[уреди извор]

Тема која је побудила највише пажње, што је истовремено њен једини успех је покушај да се одблокира Њикипедијанац[15], а кога је блокирао админ[16] и након тога комотно себи дао одмор од неколико дана. Што би рекли, е баш сам заборавио још и њега да блокирам, због недела од пре месец дана, па да идем ко човек да се одморим. :) Наравно, таква једна ревносност у раду није баш увек и оптимално решење у међуљудским односима, али оно што ову причу чини заиста митолошком је што су се њикипедијанска божанства заиста оглушила о молбе својих хероја, хероина, пастира, сатира и осталог људства, а зарад принципијелности. Макар је тако тврдио један админ[17], док је други[18] затражио да се сачека три, четири дана, који су већ били прошли. Коначно, молба је протумачена као притисак, а цела ситуација као посредно тражење да се нешто промени у систему администрације. Чудо[19] једно како свака тема на нашој Њикипедији може да вам побегне, да се прави проблеми замаскирају и да се наравно, уопште не реше. :)--Методичар зговор2а 20:58, 3. август 2010. (CEST)[одговори]

Видети још[уреди извор]

Ако сте приметили да су наши чланци као јаја, односно да личе један на други као јаје јајету, добро сте приметили. Срећна околност је да сваки има свој наслов, иначе заиста не бих знао како да их разликујем. Понекад, имам осећај када дођем на Њикипедију, као да сам у музеју огледала. :) Надам се да сам успео да вам дочарам сву чаролију стандардизације, унификације или како-год-желите-ације, која се ревносно спроводи на нашој Њикипедији и јао ономе ко се усуди да поремети ту челичну концепцију, јер ће одмах бити осуђен од јавности и као Њикипедијанац, а по речима једног од Олимпијаца[20] и као човек. Наравно, Њикипедија као џамбо-пројекат не би била то што јесте да се повремено чак и таквом, усудио бих се да кажем - беспрекорном концепту не дешавају очигледне, те мање очигледне, неправилности. :) С обзиром да је есенцијално важно да пасус који садржи списак наслова релевантних за дати чланак буде насловљен са „види још“, што ће рећи у првом лицу једнине[21], обратите пажњу на следећи (стандардизовани, наравно[22]) шаблончич:

С обзиром да и поднаслов и шаблон могу без проблема да се користе у истом чланку, могу само да вас питам; да ли сте пажљиво прочитао? Или да не будем полно неравноправан: да ли сте пажљиво прочитала? :)--Методичар зговор2а 20:58, 3. август 2010. (CEST)[одговори]

Наместо (значајног) закључка[уреди извор]

У очекивању плакете коју ће, након мноштва сугестија, направити наш колега Њикипедијанац[23] и чему се веома радујем, јер верујем да је лепа идеја и да ће можда допринети бољој мотивацији што старијих, што новијих митолошких личности, нећу ја дати закључак овим митолошким причама, већ ћу га „украсти“ Њикипедијани[24] коју сам већ више пута цитирао:

То по мени чини да веома узак круг људи одлучује о томе у ком правцу ће се кретати како Википедија, тако и Викимедија, јер, ви се углавном и појављујете и одлучујете на састанцима, јел да (ти, Дунго, Милош, Никола)? Повремени падобранци су наравно увек добро дошли, али немају много право гласа тако да се одлуке о судбини ова два пројекта углавном изгледа своде на вас четворицу (можда евентуално још неког кога ја не знам, ал ајде, нема везе).

Па, нека макар на овој страни остане мистерија ко је то ти, али нећете погрешити ако га потражите међу њикипедијанским Олимпијцима. :)--Методичар зговор2а 20:58, 3. август 2010. (CEST)[одговори]

Фусноте илити моји пропратни коментари[уреди извор]

  1. ^ која би у грчкој митологији била поистовећена са Касандром, хероином која је несумњиво имала дар прорицања, али у њена пророчанства нико није веровао :)
  2. ^ осим када то није, а судећи по већини наших админа (њикипедијанских божанстава), такав преседан је готово увек :)
  3. ^ што ми волимо да кажемо, ирелевантног
  4. ^ али са обавезном озбиљношћу :)
  5. ^ хм
  6. ^ који је можда Кратосов пандан... Дефинитивно Кратосов. :)
  7. ^ Касандре
  8. ^ дубоко верујем да су и стари Грци имали ово занимање, само што су га звали краће :)
  9. ^ а када иначе? :)
  10. ^ персони, што је по новоњикипедијанском обавезна замена речи „особа“
  11. ^ врсти, наравно
  12. ^ који би највише одговарао старогрчком Сизифу, хероју који је оцинкарио једног од богова, па су му натоварили каменчину да гура, али и да му стално промиче :)
  13. ^ или добро дошлици, како желите :)
  14. ^ Кратос
  15. ^ њикипедијански Ликаон, херој који није баш имао респекта према боговима, а овај наш домаћи ни према другима, те их врло често „части“ неприличним обедима :)
  16. ^ њикипедијански Хефест; врло склон оруђу, али не увек на задовољство других
  17. ^ дефинитивно њикипедијански Херакле; богочовек, који се без страха суочава са свих дванаест изазова овде на Њикипедији, а и нема фрку да борави међу људима :)
  18. ^ у немогућности да избегнем клише, једина добра асоцијација је сам Зевс, посебно што и један и други воле да се појављују у облику златне кише :)
  19. ^ овај пут нисам сигуран да ли дивно или не
  20. ^ који је најнеобичнији од свих других њикипедијанских божанстава, ако ни по чему другом, а оно по томе што заправо насељава низије, а не планине. Одговарао би старогрчком Хермесу, богу мудрости, јер је и сам познат по томе. Његове изјаве остале су забележене до данашњих дана, попут оне „Драго ми је да ћутиш, чак и кад си у праву.“ Превод ове изјаве је мало слободнији, али не замерите ми; некада је лакше преводити старогрчки од новоњикипедијанског. :)
  21. ^ а што је по свим могућим лингвистима и стручњацима једино и неопозиво правилно, јер су верујем, сате, дане, те недеље посветили управо овој речи, мада поједини јогунасти писци енциклопедија и лексикона користе шокантне скраћенице типа в. или чак невероватне ознаке попут стрелица
  22. ^ и: боже свашта! па како другачији?!?
  23. ^ њикипедијански Прометеј, који је увек ишао у корист људи, а против богова и да га се пита, не би они још дуго харали Олимпом — морали би да се подмладе ко беле лале :)
  24. ^ Касандри