Рамен

С Википедије, слободне енциклопедије
Рамен
Рамен на бази соја соса[1]
Врста јелаСупа са резанцима
Регије или државаИсточна Азија
Део националне кухињеЈапан
Главни састојциКинески резанци, месни или рибљи бујон, поврће или месо
ВаријацијеПостоји доста варијација у разним регијама, са разним састојцима
  Медији: Рамен

Рамен (развучени резанци)[2] је јапанска супа са резанцима. Садржи кинеске пшеничне резанце послужене у месном или рибљем бујону, често зачињене соја сосом или мисо пастом, а на врх се ставља нарезана свињетина, осушене морске алге (нори), менма и млади лук. Скоро свака регија у Јапану има своју варијацију рамена, као што су тонкотсу рамен (бујон од свињске кости) у Кјушуу и мисо рамен у Хокаиду.

Врсте[уреди | уреди извор]

У Јапану постоји велики број различитих врста рамена, са географским разликама и разликама у зависности од добављача, чак и код сорти које дијеле исто име. Рамен се може категорисати по два главна састојка: резанци и чорба.

Резанци[уреди | уреди извор]

Свјеж рамен

Већина резанаца направљена је од четири основна састојка: пшеничног брашна, соли, воде и кансуи, врсте алкалне минералне воде која садржи натријум карбонат и обично калијум карбонат, а понекад малу количину фосфорне киселине. Иако су рамен и удон резанци направљени од пшенице, то су различите врсте резанаца.

Чорба[уреди | уреди извор]

Рамен у тонкотсу супи

Рамен чорба се углавном прави од састојака на бази пилетине или свињетине, у комбинацији са разним састојцима као што су комбу (алга), катсуобуши (пахуљице од пругасте туне), нибоши (суве бебе сардине), говеђе кости, ровита јаја, свињске кости, шитаке печурке и лук. Неке модерне рамен чорбе такође могу бити на бази поврћа. Таре сос се често додаје у бујон за прављење чорбе.

Рамен са свињским трбухом

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ 西山製麺 ラーメンワンダーランド「ラーメン丼の図柄の意味は?」
  2. ^ „ramen - Wiktionary”. en.wiktionary.org (на језику: енглески). Приступљено 2020-09-25. 

Додатна литература[уреди | уреди извор]