Нори

Из Википедије, слободне енциклопедије
Нори

Нори (海苔?) је јапански назив за различите врсте јестивих морских алги које спадају у црвене алге порфира (Porphyra); укључујући најистакнутије врсте P. yezoensis и P. tenera. Готов производ се добија исушивањем и скупљањем алги, сличан производњи папира. Јапан, Кореја и Кина су тренутно највећи произвођачи нори алги.

Раније се под називом нори мислило на много више врста алги него што је то случај данас; па је тако и алга Хиџики спадала у ту групу. Један од најранијих описа алге нори налази се у Тајхо законику из 701. године, где се спомиње њено опорезивање. Нори се раније припремао у виду каше а тек касније у току Едо периода, у Едо четврти Асакуса, створен је нори у облику танких листова који се и данас тако обрањује. Овај поступак обраде води порекло од јапанског начина прављења папира.

Нори се састоји од 1/3 протеина и 1/3 јестивих влакана. Садржи висок постотак јода, каротена, витамина А, Б и Ц, као и значајну количину калцијума и гвожђа. Док храњива вредност нори алге може да варира, у просеку 100 грама исушеног јаки-нори саджи:

Литература[уреди]

978-1-55832-177-9. "Unlike wakame, kombu, and hijiki, which are sold in the form of individual leaves, nori is sold as a sheet made from small, soft, dark brown algae, which have been cultivated in bays and lagoons since the middle of the Edo Era (1600 to 1868). The technique of drying the collected algae on wooden frames was borrowed from famous Japanese paper-making industry."]]. }-