Ремон IV Тулуски

С Википедије, слободне енциклопедије
Ремон Тулуски
Raymond IV of Toulouse.jpg
Датум рођењаоко 1045.
Место рођењаТулуз
Грофовија Тулуз
Датум смрти28. фебруар 1105.(1105-02-28) (52/53 год.)
Место смртиМонс Перегринус
Света земља
ОтацПонс од Тулуза
МајкаАлмодис де ла Марш
СупружникМатилда Отвил, Елвира од Кастиље
ПотомствоБертранд од Тулуза, Алфонс Жордан
Гроф Тулузе
Период1088-1105
ПретходникВилијам IV од Тулуза
НаследникАлфонс Жордан
Гроф Триполија
Период1102-1105
Претходникнема
НаследникБертранд од Тулуза

Ремон Тулуски (франц. Raymond de Toulouse; 10521105) је један од вођа крсташа у Првом крсташком рату. Био је гроф од Тулуза од 1094. године. Учествовао је у свим великим крсташким биткама, а након заузимања Јерусалима понуђено му је да буде краљ Јерусалима, што је он одбио.

Према јерменским изворима изгубио је око током ходочашћа пре Првог крсташког рата. Борио се против Мавара у Шпанији пре 1096. и био је први који се придружио крсташком походу након позива папе Урбана II.

Креће у крсташки рат[уреди | уреди извор]

Био је дубоко религиозан и желео је умрети у Светој земљи, тако да је он био први који је кренуо у крсташки поход. Био је најстарији и најбогатији од свих крсташа. Креће у крсташки рат октобра 1096. из Тулуза са женом, сином и папским легатом Адемаром Пијским. При крају априла 1097. он је био једини крсташ, који није положио заклетву верности и лојалности цару Византије Алексију I Комнину. Уместо тога он је положио заклетву пријатељства.

Присутан у свим биткама[уреди | уреди извор]

Био је присутан при опсади Никеје и у бици код Дорилеја 1097, али његова прва велика улога је била при опсади Антиохије октобра 1097. године. Крсташи су чули гласине да су Селџуци напустили Антиохију, па Ремон Тулуски шаље своју војску да заузму Антиохију, чиме вређа Боемунда Тарантског, који је желео Антиохију за себе. Гласина се показала нетачном. Турци су још увек били у Антиохији, а опсада је трајала до јуна 1098. године.

Откриће Светог Копља и освајање Антиохије[уреди | уреди извор]

Ремон је заузео емирову палату у Антиохији и кулу изнад моста. Кад је Кербуга опседао Антиохију Ремон је био болестан, али његови следбеници су предводили спиритуалистичке активности, што је кулминирало наводним открићем Светог копља, којим је Христ прободен. Свето Копље је открио монах Петар Бартоломеј.

Чудо Светог копља је подигло морал крсташима који су били опседнути од надмоћније муслиманске војске. Захваљујући вери у чудо крсташи побећују муслиманске снаге и тиме дефинитивно ослобађају Антиохију.

Сукоб са Боемундом Тарантским[уреди | уреди извор]

Између Ремона Тулуског и Боемунда ствара се сукоб. Ремон одбија да преда део Антиохије Боемунду и захтева од Боемунда Тарантског да врати Антиохију Византији, јер су се крсташи заклели Алексију Комнину да ће то учинити. Између Боемундових и Ремонових следбеника ствара се препирка о томе ко ће владати Антиохијом и да ли је Свето Копље право или лажно.

Постаје нови вођа крсташа[уреди | уреди извор]

Многи витези нижег ранга и пешаци су били нестрпљиви и захтевали су да се крене на Јерусалим, па су коначно успели наговорити Ремона Тулуског да се крене. Боемунд је остао у Антиохији, а Ремон оставља само једну мању јединицу у Антиохији.

Пошто је Адемар Пијски умро у Антиохији, а Боемонд остао у Антиохији Ремон Тулуски постаје нови вођа крсташког рата, делимично захваљујући и престижу помоћу Светог Копља. Осваја Марат ал Нуман у децембру 1098. па креће у емират Триполи и ту почиње са опсадом Арке 14. фебруара 1099. са циљем да сам формира независну територију, која би могла ограничити докле се може ширити Боемундова Антиохијска кнежевина.

Опсада и освајање Јерусалима[уреди | уреди извор]

Опсада Арке је трајала дуже од предвиђања, па је Ремоново инсистирање на заузимању територија у емирату Триполи изазвало кашњење у походу према Јерусалиму. Зато је Ремон изгубио доста угледа, кога је уживао након Антиохије. Коначно Ремон пристаје да крене према Јерусалиму. Крсташи опседају Јерусалим и освајају га 15. јула 1099. године. Ремону нуде круну краља Јерусалима, а он одбија да влада у граду где је Христ пострадао. Вероватно је он желео да настави опсаду Триполија. Ипак није предавао Давидову кулу у Јерусалиму, тако да ју је Готфрид Бујонски с муком добио.

Ремон Тулуски је учествовао у бици код Аскалона убрзо након ослобађања Јерусалима. У тој бици египатска војска је поражена. Ремон Тулуски је желео да он за себе заузме Аскалон, а не да га остави Готфриду Бујонском. Као резултат те свађе Аскалон је остао у муслиманским рукама до 1153. године. Готфрид га је оптуживао да је крив што није заузет Арсуф.

Каснији сукоби са Боемундом Тарантским[уреди | уреди извор]

Када је отишао северно преотео је један град од Боемунда Тарантског. Затим је отишао у Константинопољ, где склапа савез са Алексијем I Комнином, који је био велики непријатељ Боемунда Тарантског. Боемунд Тарентски је намеравао да се прошири по територијама који припадају Византији.

1102. је путовао у Антиохију, где га је затворио Танкред Галилејски, који је био регент Антиохије током Боемундовог заробљеништва. Танкред га пушта након обећања да неће нападати територије између Антиохије и Акре. Ремон међутим одмах крши обећање и осваја један град те гради замак битан за опсаду Триполија. У томе му помаже Византија. Умро је 1105, па није успео освојити Триполи. Наследио га је нећак, који 1109. коначно осваја Триполи уз помоћ Балдуина Јерусалимског и оснива грофовију Триполи.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Понс од Тулуза
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Ремон Тулуски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Алмодис де ла Марш
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]