Решо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Електрични решо без прекидача

Решо (франц. réchaud) је кућни апарат за кување. Решо је сличан рингли на електричном или плинском штедњаку и има једну грејну површину.

Решо може бити:

  • Електрични
  • Плински
  • Петролејски
  • Соларни

Електрични решо[уреди]

Електрични решо је кухињски апарат који има прикључак за напајање електричном енергијом и једну или више грејних плоча (рингле). Уколико решо има две или више рингли онда обавезно има и прекидаче (преклопнике) док решо са једном ринглом може бити са прекидачем или без њега.

Решо без прекидача (преклопника) нема могућност регулације јачине грејања већ укључивањем утикача у електричну мрежу почиње кување а када се утикач искључи из утичнице престаје кување.

Решо са прекидачима (преклопницима) се укључује помоћу прекидача а преклопником се може бирати висина температуре односно брзина кувања обично 1, 2 и 3.

Плински решо[уреди]

Решо плински

Плински решо има боцу са плином (гас пропан-бутан), цевчицу са вентилом и гориоником.

У боци (бочици) се налази гас (плин) под притиском који својим сагоревањем треба да ствара потребну температуру (топлоту).

Цевчицом се гас води кроз вентил до горионика.

Вентил служи за пуштање и регулисање протока гаса кроз цевчицу ка горионику.

После пуштања плина на горионику се упаљачем или шибицом упали излазећи глас и добије пламен на коме се врши кување или пржење хране у посуди (шерпа или тигањ).

Вентилом се регулише проток гаса а самим тим и величина пламена односно количина топлоте.

Да би се искључио плински решо вентилом се затвара проток гаса чиме се гаси пламен и престаје кување.

Решо на петролеј[уреди]

Решо на петролеј

Решо на петролеј користи петролеј или алкохол за кување или пржење.

Решо на петролеј се састоји од посуде за петролеј и горионика. Посуда и горионик су монтирани на држаче (ножице). У посуду се налије петролеј који испарава до горионика. Када се горионику принесе отворени пламен (упаљач или шибица) паре петролеја се упале и стварају пламен на коме се врши кување.

Решо на петролеј се користи на местима где нема електричне енергије а нарочито је погодан за камповање.

Соларни решо[уреди]

Соларни решо

Соларни решо је решо који користи сунчану (соларну) енергију за загревање хране. Састоји се од конвексног огледала и држача за посуду. Држач за посуду се налази у жижи огледала. Када сучеви зраци падају на огледало на држачу се формира жижа где се ствара висока температура. Постављањем посуде на држач у посуди долази до загревања садржине (вода, храна и слично).

Соларни решо је једноставне израде и може се користити тамо где има сунчевих зрака а нема других извора топлоте. Погодан је за истраживаче и планинаре у неприступачним пределима.

У новије време соларни решо може бити и мањих димензија јер се за огледални слој користи савитљива фолија тако да је такав решо лак за ношење и паковање.