Јужни Мармарош

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Румунски Марамуреш)
Положај румунског (јужног) дела области Мармарош (жутом бојом), у саставу округа Марамуреш
Положај историјске области Мармарош, на граници између Румуније и Украјине

Јужни Мармарош или Јужни Марамуреш, односно Румунски Мармарош или Румунски Марамуреш (рум. Maramureșul de Sud, укр. Південна Мармарощина, рус. Южный Мармарош) је једна од историјских покрајина Румуније у данашњем крајњем северозападном делу Румуније. Највећи град и историјско и културно средиште јужног Марамуреша је град Мармарош-Сигет.

Треба напоменути да појам историјске области Мармарош обухвата и југоисточну половину Закарпатске области у Украјини, док се само јужна половина Марамуреша налази у Румунији, где се обично она подразумева под овим именом.

Порекло назива[уреди | уреди извор]

Румунски (јужни) део области Мармарош (наранџастом бојом), у саставу округа Марамуреш

Име Марамуреш је румунског порекла и значи велики „Велики Муреш”. Други, више мађарски назив за ову област је Сатмар по мађарском облику за град Сату Маре (Сатмар).

Природни услови[уреди | уреди извор]

Област румунског Марамуреша представља данас најудаљенији део румунске државе од престонице Букурешта. Марамуреш обухвата две велике долине (горње Тисе и средишњег Самоша). На југу и северу граница је природна у виду планина из Карпатског система, на истоку се налази клисура, која одваја ову област од Трансилваније, а на југозападу Самош одваја Марамуреш од Кришане. Северозападна граница је такође природна (плнинско било), али и државна према Украјини. Граница ка Мађарској је политичког порекла и настала је 1918. г.

Данас постоји и округ Марамуреш, који обухвата само источну половину румунског Марамуреша.

Становништво[уреди | уреди извор]

Већинско становништво румунског Марамуреша су Румуни (око 2/3), али постоји значајна мађарска мањина (око 25%), док Украјинци чине око 3%. Румуни су традиционално становници планинског и брдског дела Марамуреша ка истоку, а Мађари низијског, западног дела уз границу са матичном државом. Украјинска национална мањина живи на северу покрајине уз границу са Украјином. Поред њих овде у знатно мањем постотку живе и Немци и Роми.

Управна подела и градови[уреди | уреди извор]

Марамуреш обухвата неколико округа данашње Румуније:

Данас највећи градови Марамуреша су Баја Маре и Сату Маре. Са друге стране, трећи град по величини и знатно мањи од њих, Сигет Мармаћеј, сматра се историјским и културним средиштем Марамуреша.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]