Рушевине цркве-испоснице „Калуђерски камен“

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Рушевине цркве-испоснице „Калуђерски камен“
Опште информације
Место Билуша
Општина Призрен
Држава  Србија
Време настанка 14. век
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Покрајински завод за заштиту споменика културе
Седиште Приштина - Лепосавић
Адреса Трепчино насеље бб 38218

Рушевине цркве-испоснице „Калуђерски камен“ се налази насељеном месту Билуша, на територији општине Призрен, на Косову и Метохији. Представљају непокретно културно добро као споменик културе.

Село Билуша се налази десетак километара југозападно од Призрена, у историјским изворима први пут се помиње почетком 14. века. Само делимично очувана испосница вероватно је била у функцији у исто време кад и манастир Св. Димитрија у Биљуши, који краљ Милутин 1308/1309. године прилаже хиландарском пиргу у Хрусији. Локалитет овог манастира, о коме говори Милутинова даровница, до данас није утврђен.

Пећина у којој се налазила испосница има два нивоа, од којих се у вишем налазила црква.

Основ за упис у регистар[уреди]

Решење Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Приштини, бр. 837 од 15. 11. 1967. г. Закон о заштити споменика културе (Сл. гласник СРС бр. 3/66).

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.