Савез хокеја на леду Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Србија СХЛ Србије Србија
Грб савеза
Спортхокеј на леду
СедиштеЧарлија Чаплина 39, Београд
Члан ИИХФ од1. јануар 1939.
ПредседникМарко Миловановић[1]
Репрезентација М31. место (2013)
Репрезентација Жне учествује
Званични сајт

Савез хокеја на леду Србије је организација која управља хокејом на леду у Србији са седиштем у Београду.

Савез хокеја на леду Србије наследник је Савеза хокеја на леду Југославије који је члан ИИХФ-а од 1939. и Савеза хокеја на леду Србије и Црне Горе од 2006. године.

Клубови и такмичења[уреди]

После распада Србије и Црне Горе национална лига први пут је играна 2006. године. До сада је одиграно пет сезона и у свих пет је тријумфовао Партизан.

У Србији се тренутно такмиче четири клуба, Партизан, Црвена звезда, Војводина и Спартак Суботица. У Србији постоје четири ледене дворане и једно клизалиште отвореног типа у Суботици.

Играчи и судије[уреди]

Тренутно има регистрованих 564 играча. Од тога су 147 хокејаши и само три хокејашице. Осталих 414 су играчи млађих категорија. У Србији укупно има 23 судије са лиценцом. У земљи постоје и три затворена хокејашка терена и један на отвореном.

Репрезентација[уреди]

Ако Репрезентацију Србије рачунамо као наследника Југославије, онда је репрезентација свој први меч одиграла против Холандије, 1939. године на турниру у Букурешту и победила је са 4:2. Међутим као самостална земља први меч је одиграла против Турске у Загребу 11. априла 2007. и победила 6:4.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]