Сачмарица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Амерички маринац пуца из Бенели М4 сачмарице током вежбе
Ловачка пушка сачмарица калибра 12

Сачмарица (ловачка , стрељачка, полицијска, војна) је индивидуално ватрено оружје које је пројектовано да делује из руку корисника наслоњена на раме. Она ослобођеном енергијом експлозије барута у метку, у цијеви, испаљује одређени број куглица или једноделног пројектила (кугле). Користи се за лов, у стрељаштву, као формацијско оружје у војсци и полицији .

Меци за ову пушку могу имати само један пројектил, али је њена права сврха кориштење метака у којима се налази већи број сачме, која се креће од уста цијеви пушке покривајући све већу површину. Пушка сачмарица, користећи распршавајућу муницију - сачму (оловну и оловну са примјесама антимона), има за циљ да за разлику од пројектила самца, који је један, својим бројним и распршеним зрнима, повећа површину по којој дјелује и тако повећа сигурност поготка. Сачма може бити ситнија и крупнија и означава се са бројевима: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, од најкрупније ка најситнијој.

Куглице из сачмарице се распршују након изласка из цеви, а енергија барутног пуњења је подељена на куглице, што значи да свака куглица засебно има мали енергетски потенцијал. У ловачком контексту ово чини сачмарицу врло корисном за лов на разне птице и ситну дивљач. Међутим у војном или полицијском контексту, због малог домета, велики број испаљених пројектила чини сачмарицу као корисно оружје за блиску уличну борбу или оружје за самоодбрану. Сачмарице се такође користе и у спортском стрељаштву, где се пуца на глинене голубове које избацују механизми у разним правцима.

Историја[уреди]

Делови пушке сачмаре су:[уреди]

 • Кундак је дрвени дио пушке који повезује металене дијелове пушке. Њиме се пушка ослања на раме и образ ловца приликом нишањења и опаљења.
 • Глава пушке. У глави пушке смјештени су: систем за брављење којим се цијев учвршћује на кундак, систем за опаљење, којим се активира опаљење иницијалне каписле на меетку, извлакач празних чаура послије опаљења или неиспаљених метака, и ејектор који испаљене чауре избацује из лежишта метка у цијеви, и сложени механизам за опаљење којим се активира ударна игла која побуђује капислу, која опет варницом запаљује барутно пуњење метка, да би ово произвело потисне гасове у метку који избацују пројектил.
 • Цијев служи за опаљење метка и усмјерење сачме, или пројектила самца.
 • У лежишту метка које се налази у самој цијеви, поставља се метак. У лежишту се врши опаљење.
 • Кочница спречава нехотична опаљења.

Подела сачмарица[уреди]

Према положају цијеви на:

 1. Положаре - код којих су цијеви постављене водоравно
 2. Бокерице - код којих су цијеви постављене усправно

Према постављењу окидача на:

 1. Хамерлес - код којих је ударач у глави пушке прикривен
 2. Орозуше код којих је ударач- ороз видњив на спољној задњој страни цијеви

Према броју цијеви на:

 1. Једноцијевке - са једном неизолученом цијеви
 2. Двоцијевке - са двјема неизолученим цијевима
 3. Комбиноване - са три и четири цијеви (и неизолучене и изолучене)

По броју метака и начину дејства деле се на:

 1. Једнометке - са једним метком у цијеви
 2. Двометке - са два метка у цијевима
 3. Вишеметке - са више метака у спремнику
 4. Полуаутоматске - Једноцијевке са више метак у спремнику код којих је унос новог метка у цијев аутоматски. Дејствују појединачном ватром.
 5. Аутоматске - Једноцјевке са више метака у спремнику које могу да дејствују и рафално. Оне су у формацијском наоружању војске и полиције.

По начину брављења на:

 1. Преламаче су пушке које се пуне и празне преламањем цијеви у глави пушке.
 2. Репетирке су пушке код којих се метак уноси у лежиште цијеви репетирањем затварача.

По сврси на:

 1. Ловачке
 2. Полицијске
 3. Стрељачке

Сачмарице се производе у широком распону величина од 470 па до чак 770 mm дужине цеви. Према калибру дијеле се на пушке калибра 2,4,8,10,12,14,16,20,24,28,32,36. Ови бројеви показују колико се једнаких оловних кугли датог пречника цијеви (калибра) могу излити од једне фунте олова. Што значи ако се из фунте олова могу излити само 2 једнаке кугле, пречник ће бити означен са 2, а ако се из фунте олова могу излити 12 једнаких кугли, калибар те пушке ће бити означен са 12 и биће много мањи од претходног.

Литература[уреди]

 • Група аутора, Енциклопедија Британика, Политика, Београд, 2005.
 • Група аутора, Мала енциклопедија Просвета, Просвета, треће издање, Београд, 1978.
 • Група аутора , Социолошки лексикон, Савремена администрација, Београд 1982.

Спољашње везе[уреди]