Сила (краљевство)

С Википедије, слободне енциклопедије
Сила
Сила 新羅(신라)

Сила 576. године
Географија
Континент Азија
Регија источна Азија
Престоница Гјеонгђу
Друштво
Службени језик сила језик (стари корејски)
Религија будизам, конфучијанизам, таоизам, корејски шаманизам
Облик државе монархија
Историја
Постојање  
 — Оснивање 57. п. н. е.
 — Укидање 935.
Земље претходнице и наследнице
Претходнице: Наследнице:
Три краљевства (Кореја) Корјо

Сила краљевство је било једно од три Краљевства старе Кореје и једна од најдуготрајнијих династија. Династију је основао Гјеонгју Ким који је владао 992 године. Сила је освојила остала краљевства у седмом веку: Пекче 660. године, Когурјо 678. године. Историчари данас често зову Силу у доба после освајања осталих краљевства као Уједињена (или Каснија) Сила.

Након готово 1000 година, Сила се 935. године поделила на три нова краљевства: Сила, Хупекче (Каснији Пекче) и Хугурјо (Каснији Гурјо-Корјо).[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Златни орнамент из ране Силе

Историја Силе се дели на три периода: рана (57. п. н. е. — 654), средња (654—780) и касна (780—935).

Уједињена Сила

Највероватнији први краљ и оснивач Силе био је Бак Хјеокгеос 57. п. н. е. Краљ Наемул (356—402) успоставио је наследну монархију. У шестом веку Сила осваја Гаја конфедерацију и постаје моћна држава.

Држава је подржавала будизам и вера се брзо ширила Силом. Многи храмови су направљени у ово доба, најпознатији од њих су код Хвангјонгса, Пулгукса и Сокурама. Храмови су били изграђени у традиционалном стилу. Касније су се храмови правили од камена уместо од дрвета. У седмом веку Сила је била довољно моћна да је ушла у савез са кинеском династијом Танг. Под вођством краља Мујеола (654—661), Сила осваја Пекче краљевство 660. године.

Чувени генерал Ким Ју-шин није успео да освоји Когурјо у првом (661) и другом (667) нападу. Тек 678. године успевају да сломе отпор краљевства Когурјо, чиме је Кореја први пут била уједињена. Већ у следећој декади Сила улази у сукоб са Кином како би је избацили са корејског полуострва. Уједињена Сила је трајала 267 година.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://www.shilla.or.kr/shilla_culture/ Архивирано на сајту Wayback Machine (21. март 2008) Приступљено 2008-03-08

Спољашње везе[уреди | уреди извор]