Таоизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јин Јанг, симбол таоизма

Таоизам (или даоизам) је назив за групу филозофских и религијских учења која се темеље на метафизичком тумачењу кинеског знака Тао, који се најчешће преводи као Пут. Постоји разлика између таоизма као филозофије и таоизма као религије. Таоизам је оставио неизбрисив траг на разне области кинеске културе, а после се проширио и по другим областима Источне Азије.

Један од утемељитеља таоизма је и Лао Це, који је живео у 6. веку п. н. е. Лао Це је поучавао да људи треба да живе у хармонији са природом. Он је наглашавао важност једноставног живота и одржање равнотеже са природом, при чему се није слагао са Конфучијевим уверењем да су у једном друштву најважнији снажна породица и држава. Он није веровао у законе и поучавао је да је најбољи начин живота не предузимати никакве снажне, противприродне акције. Темељно дело таоизма је Тао Те Ђинга, која се често преводи као Књига Пута и Врлине.

Средишњи појам таоизма је Тао (или Дао). Тао је непромењив, пре је свих ствари. Од њега потичу небо и земља, као два пола. Мушки принцип Јанг (дух, добро, љубав, светло) и женски принцип Јин (твар, зло, мржња, тмина), који заједно одржавају склад света у непрестаном мењању. Таоисти Тао тумаче као принцип континуитета у вечно мењајућем Универзуму.

Таоизам као религија се појављује доста касније, у 2. веку наше ере. Таоизам је једна од великих религиозних традиција насталих у Кини. За разлику од великих западњачких религија, таоизам нема једног бога ни пророка оснивача. Једно од главних веровања таоизма је да свака особа треба да следи сопствени Тао или Пут. Универзалан, а ипак веома личне природе, таоизам је имао значајног утицаја на духовни живот многих култура, како у Азији, тако и широм света. Важно је међутим напоменути да таоизам није јасно издиференцирана религија, баш као ни конфучијанизам и кинески будизам, већ сви заједно чине једну целину — кинеску народну религију која се годинама развијала и прихватала разна учења. Подела Кинеза на таоисте, будисте и конфичијанисте велика је заблуда, а у ствари су ово само традиције које заједно чине једну целину. Истина је да се Кинези изјашњавају као припадници једне од ових религија, али то је само зато што тиме желе истакнути да су више привржени том веровању него осталима. Многи декларисани таоисти или конфучијанисти иду често у будистичке храмове и обрнуто.

„Тао који се може изразити
није вечни Тао.
Име којим се може именовати
није вечно име.
Безимено је почетак неба и земље.
Именовно је мајка хиљаду ствари."
- Лао Це

Спољашње везе[уреди]