Славко Бокшан

С Википедије, слободне енциклопедије
Славко Бокшан
Славко Бокшан.jpg
Портрет Славка Бокшана
Рођење(1889-06-15)15. јун 1889.
Ђурђево, Србија
Смрт6. фебруар 1953.(1953-02-06) (63 год.)
Београд, Србија
Пољематематика, физика, електротехника
СупругаХелена Гертруда Јариус
Родитељиотац Павле Бокшан, мајка Јулијана Мушицки

Славко Бокшан; Ђурђево, 15. јун 1889Београд, 6. фебруар 1953) био је српски инжењер и стручни писац.

Биографија[уреди | уреди извор]

Славко је био једно од деветоро деце Павла и Јулијане (рођ. Мушицки). Одрастао је у Новом Саду, где је завршио основну школу и матурирао (1908) у Српској великој гимназији, чији је био стипендиста. Дипломирао је електротехнику (1913) на берлинском техничком факултету. По завршетку студија добио је место у фабрици „Круп”, потом у фирми „Бергман”, а 1915. прелази у берлински „Сименс и Халске” где остаје све до 1920. заштићен од војне обавезе као аустријски поданик. У Београд је дошао 1921. као представник „Сименса и Халскеа”, а 1922. оснива сопствено предузеће „Инж. Славко Бокшан, машинско и електротехничко предузеће” познато по пословима на електрификацији. Подигао је електричне централе у Аранђеловцу, Битољу, Лозници, Неготину… Радио је и на одржавању електричних централа у Војводини.Поред практичног ангажовања раио је и на научном пољу. Пишући стручне чланке бавио се проблемима индустријализације, електрификације, електрицитета, звука, нуклеарне физике и др. Од 1924. започиње своју борбу за Николу Теслу, посветивши велику пажњу проучавању његовог живота и дела. Са још неколико колега оснива 1927. Радио А. Д. – Београд, те 1932. у Бечу објављује монументалну књигу „Nikola Tesla und sein Werk” у издању Лајпциг-Беч-Њујорк, која у свету политике постиже огроман успех и потеже широке дискусије о питању Тесла-Маркони у научним круговима света, а које дискусије коначно завршавају потпуном рехабилитацијом Теслиног имена и његовог животног дела, појавом поништења Марконијевих патената по Патентном уреду у Вашингтону. Писао је стручне расправе о проблемима индустријализације, електрификације, електрицитета, звука, нуклеарне физике и др. Био је оснивач „Друштва Никола Тесла – за унапређење науке и технике” (1935). Но Бокшанова борба за Теслу била је непресушна, он је за живота написао преко десетак других књига и низ чланака у којима је свету доказивао истину о нашем великом земљаку. Осим борбе пером, борио се и живом речи. Године 1936. један је од главних покретача прославе 80-годишњице живота Николе Тесле, на којој се кроз говоре најпознатијих личности из света електротехнике снажно манифестирала истина о Тесли. Иза тога Бокшан путује по најбитнијим европским центрима и одржава предавања о Тесли, борећи се за победу истине о њему.

Иако најистакнутије место у Бокшановом животу заузима борба за Теслу објавио је и књиге које описују историјски развој Електротехнике, живот и дело Михајла Пупина, Дмитриј Мендељејева, Томаса Едисона... Био је први уредник и сарадник (1941-1948) часописа Наука и техника , које је ово друштво издавало,први директор Института „Никола Тесла” (1939), члан књижевног савета Матице српске од 1940. године. Био је ожењен Немицом Гертрудом Јариус и имали су две ћерке, Косару и Јелену.

По отпочињању Другог светског рада у мају 1941. мађарски фашисти су му у Сомбору убили брата Хаџи Димитрија, проту, а у јануару 1942. у Новом Саду убили и бацили у Дунав најстаријег брата Милоша, адвоката, и две сестре, Катицу, наставницу, и Косару, стоматолога.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]