Слободан Малдини

Из Википедије, слободне енциклопедије
Слободан Малдини
Датум рођења (1956{{month}}{{{day}}})1956.
Место рођења Рума
ФНРЈ

Слободан Малдини (1956) је српски архитекта и писац многобројних књига из домена архитектуре, али и других области, које је најчешће сам илустровао. Био је вишегодишњи професор Новосадског Универзитета.

Биографија[уреди]

Слободан Малдини је рођен 1956. у Руми (Србија). Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1980. Похађао специјалистичке и постдипломске студије у земљи и иностранству, у Италији. Током 1977. специјализује архитектуру италијанске ренесансе у Вићенци, код професора James S. Ackermana (Harvard University) и професора Wolfganga Lotza (Cambridge, Mass., MIT). Члан је групе МЕЦ од 1981. године. Члан УЛУПУДСа од 1984. и добитник награде Удружења. Један од најранијих протагониста постмодерног покрета у архитектури почетком 1980-тих година у некадашњој Југославији. Добитник више награда за своје архитектонске пројекте и учесник на многобројним изложбама, међу којима су најзначајније: Biennale de Paris(1985), Biennale di Venezia (1985)., заједно са другим иконама архитектуре, као што су: Алдо Роси, Тадао Андо, Марио Бота, Ралф Ерскине, Норман Фостер, Франк О. Гехри, Фумихико Маки, Рафаел Монео, Ренцо Пијано, Заха Хадид, Ричард Роџерс и други. Написао је неколико књига, међу њима је најважнија Енциклопедија архитектуре у два тома са преко 30 500 одредница и 6 000 илустрација. У периоду од 2000 до 2006. Малдини је предавао теорију архитектонског дизајна на Архитектонском факултету у Новом Саду, држао је четири курса предавања на теме: пројектовање зграда банака, хотелских зграда, библиотека и школа. Слободан Малдини наводи да као архитекта себе сматра најамним радником. Стручне књиге нису једине које је написао, има и других које се могу прочитати на интернету и некомерцијалне су, настале из дубљих порива, које је морао да изнесе. Није одустао од објављивања „Енциклопедије архитектуре” у целости, због које је својевремено и кредит подигао да би могао један њен део да објави.


Друге области[уреди]

„Српско-Јапанско друштво“.


Дела[уреди]

Архитектонска[уреди]


Писана[уреди]

Малдини је написао више књига:

Исцрпно сачињена енциклопедија из архитектуре и њој сродних области, урбанизма, дизајна, ентеријера, зградарства, примењених уметности. Енциклопедија садржи и индекс око 3 000 познатих архитеката и аутора и сродних области.

  • " HAIUPP - обрачун хонорара архитеката",
  • "Зимска прича",
  • "Пројектовање школских зграда".
  • "Лексикон архитектуре и уметничког занатства", прво издање, 2012. „Службени гласник”. У овом Лексикону је 1.900 чланака, са 1.800 колорних илустрација, архитектура је приказана као уметност у контексту опште културе човечанства. У средишту пажње је архитектура на европском тлу, а представљене су и староегипатска, кинеска, јапанска, мајанска и др., као и стилови развијени под утицајем културне традиције Истока. Обрађени су архитектонски појмови, стилови, типови грађевина, национални и регионални покрети и тенденције у архитектури, као и неки појмови у вези с архитектури сродним наукама и научним дисциплинама. Карактеристично је да је аутор и текста и дизајна, а истовремено је урадио и прелом књиге. То је резултирало квалитетом у графичком смислу и зато је Лексикон и проглашен најлепшом књигом сајма. Свака страна је дизајнирана посебно, као целина за себе.
  • „Атлас ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије -21. век“, 2014. у сарадњи са Софијом Ланцош Малдини.

Награде и признања[уреди]

  • Добитник је више награда за архитектонске пројекте и учесник је на бројним изложбама.
  • награда за графички најлепше изведену књигу на Сајму књига у Београду, 2012 „Лексикону архитектуре и уметничког занатства”, у издању „Службеног гласника”.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]