Сонора

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Сонора (вишезначна одредница).
Сонора
Estado Libre y Soberano de Sonora
Застава Соноре Грб Соноре
Застава Грб
Sonora in Mexico (location map scheme).svg

Савезна држава Сонора на карти Мексика

Главни град Ермосиљо
Највећи град Ермосиљо
Површина 179.503 км²
Број становника
2010. године
Место у Мексику:
Густина насељености:


2.662.480
18. по реду

14,8/км²
Вебсајт www.sonora.gob.mx

Сонора (шп: Sonora), савезна је држава у северозападном делу Мексика. Граничи се са државама Чивава, Синалоа, Доња Калифорнија, Нови Мексико и Аризона, док на западу излази на Калифорнијски залив. Она представља другу по величину мексичку државу, а заузима око 9,2% укупне територије Мексика. Подељена је на 72 општине од којих свака има свог председника, док се на челу државе налази гувернер. Престоница Соноре је град Ермосиљо.

Шпанци су почели да истражују ову територију у првој половини 16. века, а током наредног периода Сонора је постала значајан колонијални центар за експлоатацију бакра, злата, сребра и других рудних сировина. Статус државе је добила 1824. године, али индијанска племена Јаки на њеној територији нису покорена све до почетка 20. века.

Сонора излази на Кортезово море или Калифорнијски залив, преко кога је повезана са Пацификом. Ово је веома значајно за развој привреде земље. Због границе са Сједињеним Америчким Државама, она остварује блиске економске, културне и политичке везе са Аризоном, Новим Мексиком и Калифорнијом.

Главне привредне гране су: рударство, сточарство, риболов и пољопривреда. Земља је углавном неплодна или делимично плодна, тако да се великим делов наводњава. Од биљних култура највише се гаје: житарице, памук, дуван и кукуруз.

Становништво[уреди]

Демографија
1990. 1995. 2005.
1.823.606 2.085.536 2.394.861

Спољашње везе[уреди]