Социјалистички савез радног народа Југославије

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Чланска књижица Социјалистичког савеза радног народа Југославије
Друштвено-политичке организације
СФР Југославије
Emblem of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia.svg

Социјалистички савез радног народа Југославије (ССРНЈ; словен. Socialistična zveza delovnega ljudstva Jugoslavije, мкд. Социјалистички сојуз на работниот народ на Југославија) је био најмасовнија друштвено-политичка организација која је деловала у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.

Настао је у августу 1945. године под називом Народни фронт Југославије (НОФ), односно на темељима Јединственог народноослободилачког фронта (ЈНОФ), организације која је за време Народноослободилачке борбе окупљала све појединце и организације који су помагали Народноослободилачки покрет.

Као и све остале организације у СФР Југославији, ССРНЈ је био под пуном контролом и доминацијом Савеза комуниста Југославије. Био је састављен из шест републичких и две покрајинске организације. На челу организације налазила се Савезна конференција ССРН.

С радом је престао 1990. након распада Савеза комуниста и увођења вишепартијског система. Неке њене републичке организације су се трансформисале у политичке странке социјалистичке оријентације, од којих је најпознатија Социјалистичка партија Србије (настала уједињењем СК Србије и ССРН Србије).

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]