Соџернер Трут

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Соџернер Трут
Sojourner Truth, 1870.tif
Соџернер Трут
Пуно имеИзабела Баумфри
Датум рођења1797.
Место рођењаХерли (Њујорк)
 Њујорк, САД
Датум смрти(1883-11-26)26. новембар 1883.
Место смртиБетл Крик
 САД
Веб-сајтsojournertruthmemorial.org

Соџернер Трут (енгл. Sojourner Truth; IPA: /ˈsoʊ dʒɜr nər, soʊˈdʒɜr nər ˈtruθ/;17971883) била је амерички аболициониста и борац за људска и женска права. Право име јој је Изабела Баумфри или, по другим изворима, Изабела ван Вагенер. Рођена је у ропству око 1797, али је успела да избегне у Канаду 1827. Године 1828. судским путем је успела да добије старатељство над сином чиме је постала прва Афро-Американка која је добила парницу против белца.[1]

У САД се враћа 1829. након што је у држави Њујорк укинуто ропство. Десетак година је радила као служавка, да би се потом придружила Елајџи Пирсону у уличним проповедима.

Касније је постала запажени заговорник аболиционизма и покрета за женска права. Вероватно најпознатији говор је био Зар ја нисам жена? - "Ain't I a Woman?", кратак, али добро погођен коментар изговорен 1851. на Женској скупштини у Акрону, Охајо.

Године 1841. преселила се у Нортхамптон у Масачусетсу где се придружила утопијској заједници Нортхемптонско удружење за образовање и индустрију. Када се 1846. заједница распала остала је у Флоренсу код Нортхамптона где је радила са суседом, Оливом Џилбертом, на биографији Прича Соџернер Трут: Роб са севера, која је објављена 1850.[2] Године 1857. преселила се у Мичиген где је наставила са активизмом. Током Америчког грађанског рата организовала је сакупљање намирница за Унију и преселила се у Вашингтон, након што је проглашено укидање ропства. Тада је упознала и председника Абрахама Линколна.

Када су Афро-Американци добили право гласа Четрнаестим амандманом 1866, Соџернер је била једна од црнкиња које су заузеле чврст став против овакве уредбе која и даље није у обзир узимала жене. Годину дана касније је на ту тему одржала још један чувени говор, "Keeping the thing going while the things are stirring" у коме напомиње "(мушкарци) ... задржавали сте наша права толико дуго да, као и робовласници, имате осећај да нас поседујете", чиме Афро-Американце и жене поставља у исту раван робова који немају своја права.[3]

Соџернер Трут

У Мичиген се вратила 1867. Умрла је у свом дому у Бетл Крику, 26. новембра 1883. Сахрањена је на гробљу Оук Хил у Бетл Крику. Године 1983. уврштена је у Галерију славних жена Мичигена (Michigan Women's Hall of Fame).

Године 1997. НАСА је своје роботизовано возило за мисију на Марсу назвала Соџернер.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]