Соџернер Трут

С Википедије, слободне енциклопедије
Соџернер Трут
Sojourner Truth, 1870 (cropped, restored).jpg
Соџернер Трут
Пуно имеИзабела Баумфри
Датум рођења1797.
Место рођењаХерли (Њујорк)
 Њујорк, САД
Датум смрти(1883-11-26)26. новембар 1883.
Место смртиБетл Крик
 САД
Веб-сајтsojournertruthmemorial.org

Соџернер Трут (енгл. Sojourner Truth; IPA: /ˈsoʊ dʒɜr nər, soʊˈdʒɜr nər ˈtruθ/;17971883) била је амерички аболициониста и борац за људска и женска права. Право име јој је Изабела Баумфри или, по другим изворима, Изабела ван Вагенер. Рођена је у ропству око 1797, али је успела да избегне у Канаду 1827. Године 1828. судским путем је успела да добије старатељство над сином чиме је постала прва Афро-Американка која је добила парницу против белца.[1]

У САД се враћа 1829. након што је у држави Њујорк укинуто ропство. Десетак година је радила као служавка, да би се потом придружила Елајџи Пирсону у уличним проповедима.

Касније је постала запажени заговорник аболиционизма и покрета за женска права. Вероватно најпознатији говор је био Зар ја нисам жена? - "Ain't I a Woman?", кратак, али добро погођен коментар изговорен 1851. на Женској скупштини у Акрону, Охајо.

Године 1841. преселила се у Нортхамптон у Масачусетсу где се придружила утопијској заједници Нортхемптонско удружење за образовање и индустрију. Када се 1846. заједница распала остала је у Флоренсу код Нортхамптона где је радила са суседом, Оливом Џилбертом, на биографији Прича Соџернер Трут: Роб са севера, која је објављена 1850.[2] Године 1857. преселила се у Мичиген где је наставила са активизмом. Током Америчког грађанског рата организовала је сакупљање намирница за Унију и преселила се у Вашингтон, након што је проглашено укидање ропства. Тада је упознала и председника Абрахама Линколна.

Када су Афро-Американци добили право гласа Четрнаестим амандманом 1866, Соџернер је била једна од црнкиња које су заузеле чврст став против овакве уредбе која и даље није у обзир узимала жене. Годину дана касније је на ту тему одржала још један чувени говор, "Keeping the thing going while the things are stirring" у коме напомиње "(мушкарци) ... задржавали сте наша права толико дуго да, као и робовласници, имате осећај да нас поседујете", чиме Афро-Американце и жене поставља у исту раван робова који немају своја права.[3]

Соџернер Трут

У Мичиген се вратила 1867. Умрла је у свом дому у Бетл Крику, 26. новембра 1883. Сахрањена је на гробљу Оук Хил у Бетл Крику. Године 1983. уврштена је у Галерију славних жена Мичигена (Michigan Women's Hall of Fame).

Године 1997. НАСА је своје роботизовано возило за мисију на Марсу назвала Соџернер.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]