Споменик обешенима на Теразијама

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Споменик обешенима на Теразијама
Spomenik obešenim rodoljubima 1941 u Beogradu.JPG
Споменик обешенима на Теразијама
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСтари град
Врста споменикаспоменик
Време настанка1941./1983.
Тип културног добранекатегорисан

Споменик обешенима на Теразијама у Београду је подигнут 1983. године, у спомен на пет суграђана и родољуба обешених од стране Гестапоа 17. августа 1941. године.[1]

Историјат[уреди]

Фотографија догађаја 17. августа 1941.

Немачке окупационе власти су 17. августа 1941. ухапсиле петорицу партизана у Београду, мучиле их и стрељале у дворишту затвора. Њихова тела су остављена да данима висе на стубовима јавне расвете на Теразијама, а циљ немачког окупатора је био да заплаши и одврати Србе од борбе и подизања устанка.

Убијени су ученик Милорад Покрајац, кројач Јован Јанковић, обућар Светислав Милина, земљорадници Велимир Јовановић и Ратко Јевић.

После Другог светског рата оригинална вешала-бандере, на којим су били обешени устаници, биле су сачуване и пренете на Ново гробље приликом формирања Алеје стрељаних родољуба 1941-1944. где је било уређено посебно обележје. Приликом реконструкције комплекса 2003. године неко је украо.

Изглед споменика[уреди]

Споменик је је рад вајара Николе Јанковића. Подигнут је код Игуманове палате на Теразијама, у облику црног обелиска, висине четири метра и обима од 80 центиметара, на коме су у рељефу уклесани призори вешања са стиховима Васке Попе. Бронзана полоча са именима обешених и епитафом је украдена и до данас није постављена.[2]

Сваког 17. августа представници државне и градске власти одају пошту обешеним устаницима полагањем венаца.[3]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]