Спомен-комплекс Кадињача

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик борцима Радничког батаљона на Кадињачи
Спомен дом Кадињача
Тито у обиласку Кадињаче 27. новембра 1966.

Спомен-комплекс „Кадињача код Ужица сведочи о новембарским данима 1941. године када су припадници Радничког батаљона Ужичког партизанског одреда, којим је командовао Андрија Ђуровић, пружили жесток отпор далеко надмоћнијем непријатељу који је у том периоду спроводио офанзиву на ослобођену територију „Ужичке републике“. Борци Радничког батаљона храбро су страдали у бици на Кадињачи 29. новембра 1941. године. Непријатељске снаге су пробиле последњу одбрану слободног Ужица, али хероизам тих јунака остао је упамћен у временима која су уследила.

Спомен комплекс Кадињача представља меморијални природни споменик.

Опис[уреди | уреди извор]

Сам комплекс представља сложену архитектонско-музеолошку целину који чини низ сегмената грађених у периоду између 1952. и 1979. године. У првој фази, године 1952. на Кадињачи је подигнут споменик пирамидалног облика под којим се налази костурница у којој почивају посмртни остаци припадника Радничког батаљона страдалих током битке на Кадињачи.

Знатно проширење и обогађење комплекс је доживео 1979. године када је, по пројекту чији су аутори вајар Миодраг Живковић и архитекта Александар Ђокић, окончано његово уређење чиме је он добио свој данашњи изглед. Читав меморијални комплекс свечано је отворио председник Републике Јосип Броз Тито 23. септембра 1979. године.[1]

Комплекс се састоји од три целине:[1]

  • амфитеатар Ужичке републике
  • алеја Радничког батаљона
  • висораван слободе

Посебан сегмент комплекса чини музејска поставка у Спомен дому, са преко три стотине аутентичних предмета и докумената махом у вези са припадницима Радничког батаљона. У питању су лични документи, фотографије, архивска грађа, оружје и други тродимензионални експонати.

На Меморијалном споменику су записани стихови ужичког песника Славка Вукосављевића:


Партизанов дрворед[уреди | уреди извор]

Као део спомен комплекса, наспрам споменика, 1984. године, приликом смотре партизана Југославије, подигнут је парк са 88 стабала у част Јосипа Броза Тита, као знак сећања на године његовог живота, са примерцима трофејног артиљеријског оруђа.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]