Спортско-рекреациони центар Славија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Спортско-рекреациони центар Славија
СРЦ Славија
Stadion Slavija.jpg
Стадион Славија
НадимакСРЦ Славија
ЛокацијаИсточно Сарајево
Отворен1996.
Реновиран2004.
Проширен2008.
ВласникФК Славија
Подлогатрава
Корисници
Slavijasrpskosarajevologo.pngФК Славија
FK Željezničar Srpsko Sarajevo.gifФК Жељезничар 1996. - 1998.
СРЦ Славија на мапи Источног Сарајева
СРЦ Славија
СРЦ Славија
Положај СРЦ Славија

Спортско-рекреациони центар Славија (скраћено СРЦ Славија; или стадион Славија) је вишенамјенски стадион фудбалског клуба Славија у Источном Сарајеву, Република Српска, БиХ. Капацитет стадиона је 6.000 гледалаца. Стадион Славија је фудбалски и атлетски стадион.

Положај[уреди]

Стадион се налази у улици Ђенерала Драже Михаиловића, у Насељу Старосједилаца у Источном Сарајеву. Стадион се налази на мјесту терена, некадашљег ОФК Лукавица, који је постојао прије рата. У непосредној близини стадиона, налазе се хотел "Еспања", ресторан "Кнез", студентски дом "Чича", а поред самог стадиона протиче ријека Лукавица.

Историја[уреди]

Управа фудбалског клуба Жељезничар, је након егзодуса српског становништва из Сарајева и околњих општина, прешла на територију Српског Сарајева који је припао Републици Српској, са намјером да ту клуб настави постојање. Први проблем који се појавио је био непостојање, адекватног фудбалског терена, на коме би како Жељезничар, тако и Славија играли утакмице. Славија је своје утакмице током рата играла на терену бившег ОФК Лукавица.

1996. године фудбалски клуб Жељезничар кренуо је у изградњу стадиона. Прва локација стадиона је била на територији општине Српска Илиџа, а на простору данашње аутобуске станице Источно Сарајево и насеља Соко. Од тог плана се одустало и одлучено је да се нови стадион изгради на локацији, терена бившег ОФК Лукавица. Стадион је отворен исте године, са много мањим капацитетом него што је данас. У годинама посље рата, фудбалски клубови Жељезничар и Сарајево су се фузионисали у Славију, њихов играчки кадар је прешао у Славију, а нови стадион у Српском Сарајеву, је такође постао власништво Славије. Током наредних година, стадион је надограђиван, терен реконструисан, у највећој мјери 2004. године, и 2008. године, када је обиљежено сто година постојања фудбалског клуба Славија. Тада је стадион добио данашњи препознатљиви изглед, на коме своје утакмице игра Славија.

Капацитет[уреди]

Данашњи капацитет Спортско-рекреационог центра Славија, је 4000 мјеста за сједење и 2000 мјеста за стајање. Изграђене су три трибине, западна, сјеверна и јужна. На западној трибини су постављене столице и она је у централном дијелу наткривена. На западној трибини се налазе ВИП ложе. Навијачка група Славије, популарни Соколови, се налазе на сјеверној трибини.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]


Спољашње везе[уреди]