Стећци у Придворици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стећци у Придворици
Светска баштина Унеска
Званично име Стећци - средњовековни надгробни споменици
Критеријум културна: iii, vi
Референца 1504
Упис 2016. (41. седница)
Веб-сајт http://whc.unesco.org/en/list/1504

Некрополе са стећцима у Придворици представљају национални споменик Босне и Херцеговине[1] и непокретно културно добро Републике Српске. Некрополе чувају чак 135 стећака смештених на две локације у селу Придворица, општина Гацко, Република Српска. Једна некропола са 111 стећака налази се у засеоку Шустери, код цркве Светог Лазара, док је друга некропола, која броји 24 стећака, смештена у засеоку Стоичић, на месту некадашњег манастира, где се данас налази џамија. У првој некрополи налазе се 92 сандука, 16 плоча и 3 слемењака, од којих су неки уграђени у зидове цркве, а неки искоришћени за нова гробна места, док друга некропола чува 23 сандука и 1 слемењак, од којих су неки уграђени у зидове и ограду џамије.[2]

Поред стећака има гробова из 19. и са почетка 20. века, што говори о континуитету сахрањивања на овом месту. Најлепши приказ на једном од тих гробова јесте надгробни крст придворичког гуслара. У дубоком рељефу на крсту се види човек у народној ношњи, а испод њега гусле са козјом главом и гудалом.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Комисија за Очување Националних Споменика. „Џамија у Придворици, место и остаци историјског споменика”. Приступљено 31. 7. 2016. 
  2. ^ Бешлагић, Шефик (1971). Стећци. Каталошко-топографски преглед. Сарајево. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]