Столински рејон

С Википедије, слободне енциклопедије
Столински рејон
Столінскі раён
{{{caption2}}}
Положај Столинског рејона
Држава Белорусија
Област Брестска област
Админ. центарград Столин
Површина3.342,06 km2
Становништво2009.
 — број ст.80.625
 — густина ст.24,12 ст./km2
Временска зонаUTC+3
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Столински рејон (блр. Столінскі раён; рус. Столинский район) административна је јединица другог нивоа на крајњем југоистоку Брестске области у Републици Белорусији.

Административни центар рејона је град Столин.

Географија[уреди | уреди извор]

Столински рејон обухвата територију површине 3.342,06 км² и територијално је највећи рејон на подручју Брестске области.[1] Граничи се са Лунинечким рејоном на северу и са Пинским рејоном на западу. На истоку се налазе Житкавички и Лељчички рејон Гомељске области док је на југ Ривањска област Републике Украјине.

У рељефном погледу подручје Столинског рејона је доста ниско и замочварено са доста густом речном мрежом. Најважнији водоток је река Припјат са својим десним притокама Ствигом, Горињом и Стиром. Југоисточни део рејона обухвата подручје Аљманске мочваре, једног од највећих мочварних подручја у Белорусији. Око 35% територије је под шумама.

Подручје рејона је било погођено високим дозама радиоактивног зрачења насталим услед хаварије у нуклеарној електрани у Чернобиљу 1986. године.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Рејон је основан 15. јануара 1940. године као саставни део тадашње Пинске области. Рејон је територијално проширен 1961. године када је у његов састав укључен некадашњи Давидградски рејон.

Демографија[уреди | уреди извор]

Према резултатима пописа из 2009. на том подручју стално је било насељено 80.625 становника или у просеку 24,15 ст/км².[3]

Основу популације чине Белоруси (97,28%), Руси (1,15%) и остали (1,57%).

Административно рејон је подељен на подручје градова Столин (који је уједно и административни центар рејона) и Давид Гарадок, на варошицу Речица те на 18 сеоских општина.

Саобраћај[уреди | уреди извор]

Преко рејона пролазе важни саобраћајни правци који повезују Белорусију са Украјином. Међу њима су железница Ровно (УКР)—СарниРечицаЛунинецБарановичиЛида, те друмски правци Р6 (СтолинПинскЛагишинИвацевичи) и Р88 (ЖиткавичиДавид Гарадок—Столин—Украјина).

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]