Стопа смртности

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стопа смртности у свету 2006.

Стопа морталитета или стопа смртности (појам морталитет потиче од латинске речи mors што значи смрт) је годишњи број смртних случајева (од болести или генерално) на 1000 становника. Ова мера се разликује од стопе морбидитета, која представља број оболелих у односу на укупно становништво.

Разликују се:

 1. општа стопа морталитета, број умрлих на 1000 становника током једне године.
 2. фетална стопа морталитета или стопа мртворођења, је број феталних смрти у односу на укупан број рођења у датој години (рачунајући и живорођења и мртворођења).
 3. стопа матерналног морталитета, је однос између броја смрти трудница и броја живорођених или суме живорођених и феталних смрти током једне године.
 4. стопа инфантилног морталитета или стопа смртности одојчади, годишњи број умрле деце млађе од годину дана на 1000 живорођене деце.

У односу на успех или неуспех медицинског третмана или операције, разликују се:

 1. рана стопа морталитета, број смрти у раној фази текућег третмана.
 2. касна стопа морталитета, број смрти у касној фази текућег третмана.

Пошто се општа стопа морталитета рачуна на укупно становништво може дати погрешну вредност као показатељ. На пример, број смрти на 1000 становника у развијеним земљама може бити виши него број смртних случајева у мање развијеним земљама, упркос бољем економском стандарду и здравственој нези. Ово је последица старијег становништва које одликује углавном развијене земље, који имају већу вероватноћу да ће умрети у току једне године, тако да ће укупна стопа смртности бити виша, иако је за појединачне године стопа смртности нижа него у неразвијеним земљама. Најбољи показатељ морталитета су таблице морталитета које посматрају морталитет посебно за сваку годину. Таблице морталитета су потребне да би се добио синтетички показатељ очекивано трајање живота који обухвата морталитет у свим годинама старости.

Статистика[уреди]

Десет земаља са највишом стопом смртности одојчади:

 1. Ангола 192.50
 2. Авганистан 165.96
 3. Сијера Леоне 145.24
 4. Мозамбик 137.08
 5. Либерија 130.51
 6. Нигер 122.66
 7. Сомалија 118.52
 8. Мали 117.99
 9. Таџикистан 112.10
 10. Гвинеја Бисао108.72


Видети[уреди]

Спољашње везе[уреди]