Чад

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 7°-23,5° сгш, 13°-24° игд

Уколико сте тражили језеро са истим именом, погледајте чланак Чад (језеро).
Република Чад
جمهورية تشاد
Jumhūriyyat Tshād
République du Tchad
Застава Чада Грб Чада
Застава Грб
Крилатица: Јединство - рад - прогрес
(
Unité - Travail - Progrès)
Химна
La Tchadienne
Положај Чада
Главни град Нџамена
Службени језик арапски и француски
Облик државе Република
 — Председник Идрис Деби
 — Премијер Алберт Пахими Падаке
Независност: 11. август 1960.
Површина  
 — укупно 1,284,000 km2 (21)
 — вода (%) 1.9
Становништво  
 — 2013. 12.825.000 [1](73)
 — густина 8/km2
Валута ЦФА франак
 — код валуте XAF
 — стоти део валуте центиме
Временска зона UTC +1
Интернет домен .td
Позивни број +235

Чад (франц. Tchad), званично Република Чад је држава у средишњој Африци[2] без излаза на море. Граничи с Либијом на северу, Суданом на истоку, Централноафричком Републиком на југу, Камеруном на југозападу и Нигеријом и Нигером на западу.

Историја[уреди]

Главни чланак: Историја Чада

Прва позната цивилизација у овом подручју била је Сао цивилизација , коју је наследило Царство Канема. Снага овог царства произлазила је из контроле сахарских трговачких путева У средњем веку Чад је било место састајања исламских трговаца и локалних сахелских племена. 1891. земља постаје Француска колонија. 1921. године Чад је прикључен колонији Француска Екваторијална Африка. После Другог светског рата Чад је добио статус француске прекоморске територије а независност 1960. године.

Године 1965, избијају нереди у муслиманском, северном делу земље, који се претварају у грађански рат, који траје све до 1996, када се усваја устав а председник Идрис Деби бива поново изабран.

Географија[уреди]

Главни чланак: Географија Чада

Чад нема приступ мору. Земља има четири климатске зоне: велика сува поља у централном Чаду, пустиња на северу, сува планинска област на северозападу и тропске низије на југу. Плитко језеро Чад је друго по величини језеро у Африци и налази се на западу земље.

Суседна земља на северу је Либија, на истоку се налази Судан, на југу Централноафричка Република, а на западу Нигер, Нигерија и Камерун. На граници са Камеруном се налази главни град Чада, Нџамена.

Државне границе[уреди]

Привреда[уреди]

Главни чланак: Привреда Чада

Економија Чада је пољопривредно базирана, и није развијена. 80% становништва живи од уситњене приватне пољопривреде и сточарства.

Извоз се састоји углавном од памука и стоке. Један конзорцијум је почео 2000. године да гради нафтна поља у јужном делу земље, па се од 2004. године врши извоз нафте. Претпоставља се да Чад има резерве од отприлике 100 милијарди литара нафте.

Земља је донедавно била међу најсиромашнијима на свету, делом и због дуготрајног грађанског рата етничко-верских фракција (на северу је главна религија ислам, а на југу хришћанство и анимизам, иако су се међусобно сукобљавале и поједине северне фракције). У 2004. започело се са извозом сирове нафте, што би у будућности могло донети значајно повећање националног богатства. БДП је у 2004. био 1.600 УСД по становнику, мјерено по ППП-у, с повећањем од 38% у односу на 2003.

Становништво[уреди]

Главни чланак: Демографија Чада

Чад има преко 200 етничких група. На северу и истоку живе углавном муслимани, на југу хришћани или анимисти. Поред француског и арапског језика, говори се око 100 племенских језика у земљи.

Очекивани животни век становништва је свега 48 година. 48% становништва је писмено.

Референце[уреди]

  1. The Department of Economic and Social Affairs of the United Nations. стр. 51–55. Retrieved 11 August 2013. [1]
  2. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
Више информација на тему
Чад
пронађите на Википедијиним сестринским пројектима:
Претражите Оставу Медији на Остави
Претражите Викивести Актуелности на Викивестима