Чад

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 7°-23,5° сгш, 13°-24° игд

Disambig.svg
Уколико сте тражили језеро са истим именом, погледајте чланак Чад (језеро).
Република Чад
جمهورية تشاد
Jumhūriyyat Tshād
République du Tchad
Застава Чада Грб Чада
Застава Грб
крилатица: Јединство - рад - прогрес
(
Unité - Travail - Progrès)
Химна
La Tchadienne
Положај Чада
Главни град Нџамена
Службени језик арапски и француски
Облик државе Република
 — Председник Идрис Деби
 — Премијер Калзебе Пахими Дебе
Независност: 11. август 1960.
Површина  
 — укупно 1,284,000 km² (21)
 — вода (%) 1.9
Становништво  
 — 2013. 12.825.000 [1] (73)
 — густина 8/km² 
Валута ЦФА франак
Временска зона UTC +1
Интернет домен .td
Позивни број +235

Чад (фр. Tchad), званично Република Чад је држава у средишњој Африци[2] без излаза на море. Граничи с Либијом на северу, Суданом на истоку, Централноафричком Републиком на југу, Камеруном на југозападу и Нигеријом и Нигером на западу.

Историја[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Историја Чада

Прва позната цивилизација у овом подручју била је Сао цивилизација , коју је наследило Царство Канема. Снага овог царства произлазила је из контроле сахарских трговачких путева У средњем веку Чад је било место састајања исламских трговаца и локалних сахелских племена. 1891. земља постаје Француска колонија. 1921. године Чад је прикључен колонији Француска Екваторијална Африка. После Другог светског рата Чад је добио статус француске прекоморске територије а независност 1960. године.

Године 1965, избијају нереди у муслиманском, северном делу земље, који се претварају у грађански рат, који траје све до 1996, када се усваја устав а председник Идрис Деби бива поново изабран.

Географија[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Географија Чада

Чад нема приступ мору. Земља има четири климатске зоне: велика сува поља у централном Чаду, пустиња на северу, сува планинска област на северозападу и тропске низије на југу. Плитко језеро Чад је друго по величини језеро у Африци и налази се на западу земље.

Суседна земља на северу је Либија, на истоку се налази Судан, на југу Централноафричка Република, а на западу Нигер, Нигерија и Камерун. На граници са Камеруном се налази главни град Чада, Нџамена.

Државне границе[уреди]

Привреда[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Привреда Чада

Економија Чада је пољопривредно базирана, и није развијена. 80% становништва живи од уситњене приватне пољопривреде и сточарства.

Извоз се састоји углавном од памука и стоке. Један конзорцијум је почео 2000. године да гради нафтна поља у јужном делу земље, па се од 2004. године врши извоз нафте. Претпоставља се да Чад има резерве од отприлике 100 милијарди литара нафте.

Земља је донедавно била међу најсиромашнијима на свету, делом и због дуготрајног грађанског рата етничко-верских фракција (на северу је главна религија ислам, а на југу хришћанство и анимизам, иако су се међусобно сукобљавале и поједине северне фракције). У 2004. започело се са извозом сирове нафте, што би у будућности могло донети значајно повећање националног богатства. БДП је у 2004. био 1.600 УСД по становнику, мјерено по ППП-у, с повећањем од 38% у односу на 2003.

Становништво[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Демографија Чада

Чад има преко 200 етничких група. На северу и истоку живе углавном муслимани, на југу хришћани или анимисти. Поред француског и арапског језика, говори се око 100 племенских језика у земљи.

Очекивани животни век становништва је свега 48 година. 48% становништва је писмено.

Референце[уреди]

  1. The Department of Economic and Social Affairs of the United Nations. pp. 51–55. Retrieved 11 August 2013. [1]
  2. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Са других Викимедијиних пројеката :