Субару

Из Википедије, слободне енциклопедије
Subaru logo.jpg

Субару је јапански произвођач аутомобила, у власништву компаније Fuji Heavy Industries Co., Ltd. (ФХИ).

За разлику од других произвођача, попут Форда, Хонде, Тојоте, Субару није добио име по свом оснивачу.

"Субару“ је јапанска реч за сазвежђе Плеиадес које је сликовито приказно на логотипу овог произвођача. Сазвешђе Плеаидес (познато и као Седам сестара) поседује свега шест звезда видљивих голим оком. Шест звезда приказаних на логотипу Субаруа представља пет компанија које су се ујединиле у једну по завршетку Другог светског рата.

Пре почетка Другог светског рата, произвођач Субару аутомобила, ФХИ, био је познат под називом Nakajima Aircraft, који је произвео мноштво војних авиона. Чак и познати Мицубиши Зиро је користио њихов 14-цилиндрични мотор. После рата, компанија бива присиљена да се подели на 15 мањих компанија. Почетком 1950-их година, пет првобитних компанија се удружује у једну са усмерењем ка производњи транспортних возила. То је почетак ФХИ-а и због тога се на Субаруовом грбу налази пет малих и једна велика звезда.

Иако знатно мањи произвођач у поређењу са конкуренцијом, Субару је високо профитабилна компанија већ дуго година. Познат је по производњи аутомобила са сталним погоном на сва четири точка (AWD) и боксер моторима.

Тренутно, Субару је 7,8% у власништву Тојоте. Тојота је откупила удио од Џенерал Моторса (ГМ), који је 1999. године купио 20% ФХИ-а како би проширио своје присуство на међународном тржишту и сарађивао на технолошком плану са ФХИ-ом. Џенерал Моторсових 20% је припадало Нисану у периоду од 1968. до 1999. као последица вршења реструктуре јапанског аутомобилског тржишта.

Најпознатија Субаруова возила су високо перформансне верзије Импреце (Impreza) и Легасија (Legacy) са турбо пуњачем, који нуде изврсне перформансе и управљивост по приступачним ценама. Преправљене верзије Импреце WRX и WRX STi се успешно такмиче годинама у рели шампионатима, укључујући и WRC. Неки од возача за Субаруов тим у WRC-у су били и Колин Мекре, Ричард Брнс и тренутно - Петер Солберг. Субаруов аутомобил за ово такмичење припрема Prodrive. Важно је напоменути да је модел Легаси током раних 1990-их година поставио неколико ендуранс рекорда.

Популарни надимци за Субаруове моделе, поготво међу власницима, су "Scooby" и "Scooby-Doo" у Уједињеном Краљевству, и "Subie" и "Subie-Doo" у САД-у. Надимак Импреце WRX је "Rex".

Спољашње везе[уреди]