Таписерија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Викиншка таписерија краљице Матилде 11. век. 50 x 700 cm.

Таписерија је посебна сликарска техника. Таписерија је врста тканог ћилима окачена је на зид и представља тепих са сликом који служи за украшавање ентеријера и од тапете се разликује у материјалу – преовлађује вуна и разликује се по томе што је слободно окачен за разлику од лепљене тапете. Између нити основе провлаче се нити потке које обликују мотиве. Провучене нити притискују се „чешљем“ и тако настају густи, једнолични, паралелни радови.

Историја[уреди]

Окачене таписерије су у прошлости присутне од старога века.[1] У Европи се најстарија оваква дела налазе од 11. века у Енглеској а у Немачкој у 12. веку. У доба цветања готике и ренесансе су таписерије познате у Француској. У Паризу. Од 16. века таписерије имитирају окачене слике својом тематиком и често су били рађени на основу картона сликара као Гоја или Рафаел.[2] У 19. веку долази до застоја у овој уметности. У савременој уметности се таписерија употребљава за украшавање просторија репрезентативног карактера.

Таписерији је основа у лепоти линије и боје које су по материјалном саставу вунене или свилене. Таписер из природе тих материјала извлачи специјалну лепоту меких контура и још мекших површина боје. Сродна таписерији је техника под називом гоблен.

Таписерија је дисциплина која својом сложеношћу дотиче више других дисциплина примењене и ликовне уметности. Таписерист се не може дефинисати једном ријечју, јер је сликар, дизајнер, архитекта, вајар, сценограф, илустратор, цртач и одличан познавалац технолошких поступака, пре свега ткања које је у историјском и технолошком смислу основа таписерије. Данас је таписерија отишла много даље од обичног ткања па је тако и таписерија данас дизајнерско и архитектонско дело, скулптура, сценографија, илустрација, цртеж и прича.

Референце[уреди]

  1. Prehledny kulturni slovnik Mlada Fronta, Praha 1964.
  2. Prehledny kulturni slovnik Mlada Fronta, Praha 1964.


Галерија таписерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]