Теодор Качински

С Википедије, слободне енциклопедије
Теодор Качински
Unabomber T Kaczynski.jpg
Теодор Качински 1968.
Пуно имеТеодор Џон „Тед“ Качински
Датум рођења(1942-05-22)22. мај 1942.(80 год.)
Место рођењаЧикаго
 САД

Теодор Џон „Тед“ Качински (енгл. Ted Kaczynski; рођен 22. маја 1942) такође познат и као „Унабомбер“ је амерички терориста, математичар, анархиста, нео-лудист и критичар друштва. Између 1978. и 1995. Качински је водио бомбашку кампању против модерне технологије, када је преко писмо-бомби, убио троје, а ранио 23 људи.

Качински је рођен у Чикагу, гдје се, као чудо од дјетета, истицао од раних година. На Универзитет Харвард примљен је са 16 година, гдје је дипломирао, а на Универзитету Мичигена докторирао математику. Постао је асистент на Универзитету Калифорније у Берклију са 25 година, али је дао отказ двије године касније.

Од 1978. до 1995, Качински је послао 16 бомби којима су мете били универзитети и авио-компаније, и притом убио троје а повриједио 23 особе. Качински је послао писмо Њујорк тајмсу 24. априла 1995. и обећао „да ће одустати од тероризма“ ако Тајмс или Вашингтон пост објаве његов манифест, Индустријско друштво и његова будућност (познат и као „Унабомберов манифест“), у којем је тврдио да његови бомбашки напади јесу били екстремни али и потребни да се привуче пажња ка урушавању људских слобода због потребе модерних технологија којима треба велика организација.

Унабомбер је био циљ једне од ФБИ-јевих најскупљих истрага. Прије него је његов идентитет био познат, ФБИ је користио име УНАБОМБ (УНиверзитетски и Авио БОМБаш; енг: UNiversity & Airline BOMBer) да упути на његов случај, што је резултовало тиме да су га медији прозвали Унабомбер. ФБИ је заговарао објаву „Манифеста“ Теда Качинског, након чега се јавила његова снајка, а након ње и њен муж, Тедов брат, који су препознали његова увјерења и стил писања, и то пријавили полицији.[1]

Качински је покушао, неуспјешно, да смијени своје судски изабране адвокате јер су они жељели да се докаже његово лудило да би се избјегла смртна казна, јер он није вјеровао да је луд.[2] Осуђен је на доживотну казну без могућности помиловања.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Claiborne, William (21. 8. 1998). „FBI Gives Reward to Unabomber's Brother”. The Washington Post. Приступљено 2. 2. 2011. 
  2. ^ Glaberson, William. Kaczynski Can't Drop Lawyers Or Block a Mental Illness Defense. New York Times, 1998-02-09.