Тефилин

С Википедије, слободне енциклопедије

Тефилин ( /ˈtfɪlɪn/ ; хебр. : תְּפִלִּין  תְּפִילִּין ашкенашки изговор: [тфиˈлин] ), или филактерије, су скуп малих црних кожних кутија са кожним каишевима који садрже свитке пергамента исписане стиховима из Торе. Тефилин носе одрасли Јевреји током јутарњих молитви. У православним и традиционалним заједницама носе их искључиво мушкарци, док неке реформске и конзервативне (масортске) заједнице дозвољавају да их носе оба пола. У јеврејском закону (халаха), жене су изузете од већине временских позитивних заповести, укључујући тефилин.

Иако је „тефилин” технички облик множине (једнина је "тефилах"), често се користи и као једнина.[1] Рука-тефилах (или шел-јад [дословно значи „од руке”]) се ставља на горњу (недоминантну) руку, а каиш омотан око предњег уда, шаке и средњег прста; док се глава-тефилах (или шел-рош [дословно значи „глава“]) поставља између очију на граници чела и косе. Они су намењени да испуне упутства Торе о одржавању непрекидног „знака“ и „сећања“ на излазак из Египта, као што су се првобитно носили цео дан, од изласка до заласка сунца.[тражи се извор]

Сврха[уреди | уреди извор]

Тефилин треба да служи као подсетник на Божју интервенцију у време изласка из Египта.[2] Мојсије Мајмонид детаљно говори о светости тефилина и пише да „све док је тефилин на глави и на руци човека, он је скроман и богобојазан и неће га привлачити весеље или празнословље; он неће имати зле мисли, али ће све своје мисли посветити истини и правди“.[3] Сефер ха-Чинух (14 века) додаје да је сврха тефилина да помогне у потчињавању човекових световних жеља и подстакне духовни развој. [4] Џозеф Каро (16 века) објашњава да се тефилин ставља на руку поред срца и на главу изнад мозга како би се показало да су ова два главна органа спремна да врше службу Божију. [5]

Коришћење[уреди | уреди извор]

Старац са тефилином у Подолску, око 1870-1880

Првобитно се тефилин носио цео дан, али не током ноћи. Данас је преовлађујући обичај да се носе само током јутарње службе [6], иако их неки појединци носе и у другим временима током дана. Пажљиви Јевреји улажу огромне напоре да сваког јутра носе Тефилин у одговарајуће време, чак и на препуним аеродромима или док се пењу на највише врхове света. Тефилин се не облачи на Шабат и на велике празнике јер се ови свети дани сами по себи сматрају „знацима” који чине потребу за „знаком” тефилина сувишним.

Israel Defense Forces soldier Asael Lubotzky prays with tefillin.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Steinmetz, Sol (2005). Dictionary of Jewish usage: a guide to the use of Jewish terms. Rowman & Littlefield Publishers, Inc. стр. 165. ISBN 978-0-7425-4387-4. 
  2. ^ Abraham P. Bloch (1980). The Biblical and historical background of Jewish customs and ceremoniesНеопходна слободна регистрација. KTAV Publishing House, Inc. стр. 78–80. ISBN 978-0-87068-658-0. Приступљено 1. 7. 2011. 
  3. ^ Tefillin, Mezuzah, ve'Sefer Torah ch 5-6 Архивирано на сајту Wayback Machine (14. август 2020).
  4. ^ Bailey, Stephen (15. 6. 2000). Kashrut, tefillin, tzitzit: studies in the purpose and meaning of symbolic mitzvot inspired by the commentaries of Rabbi Samson Raphael Hirsch. Jason Aronson. стр. 31. ISBN 978-0-7657-6106-4. Приступљено 30. 6. 2011. 
  5. ^ Mosheh Ḥanina Naiman (јун 1995). Tefillin: an illustrated guide to their makeup and use. Feldheim Publishers. стр. 118. ISBN 978-0-87306-711-9. Приступљено 30. 6. 2011. 
  6. ^ Shulchan Aruch Orach Chayim 37:2

Спољашње везе[уреди | уреди извор]