Тропански алкалоиди

Основни скелет тропанских алкалоида је прстен тропана (кондензовани пиперидински и пиролидински прстен).[1]

Тропански алкалоиди су деривати нортропана, а деле се на три групе (са супституентима у следећим положајима):

У прву групу спадају деривати тропина (хиосцијамин и његов рацемат атропин). Најважнији алкалоид друге групе је скополамин, а треће кокаин.

Атропин делује на централни нервни систем и шири зенице, а аналогно делује и хиосцијамин и скополамин. Кокаин парализује периферни нервни систем, а стимулише централни нервни систем (изазива немир, раздражљивост, али и повећање радне способности). Злоупотреба кокаина доводи до токсикоманије са веома опасним последицама.[2]

Хиосцијамин и скополамин се добијају из биљака фамилије Solanaceae (помоћнице)велебиља и бунике). Атропин се у новије време добија синтезом. Крајеви са тропском климом (Јужна Америка, Западна Индија) богати су у биљкама рода Erythroxylon чије се лишће користи као сировина у фармацеутској индустрији за добијање кокаина.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Clayden, Jonathan; Greeves, Nick; Warren, Stuart; Wothers, Peter (2001). Organic Chemistry (I изд.). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-850346-0. 
  2. ^ „Plant Poisoning, Alkaloids - Tropane: eMedicine Emergency Medicine”. Архивирано из оригинала на датум 21. 11. 2010. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]