ФК Младост Турија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
ФК Младост Турија
Пуно имеФудбалски Клуб Младост Турија
Основан1920.
СтадионСтадион ФК Младост
Капацитет300
ПредседникСрбија Зоран Дудварски
ТренерСрбија Небојша Бојовић
ЛигаВојвођанска лига Север
2018/19.Војвођанска лига Север, 10.

ФК Младост је фудбалски клуб из Турије. Основан је 1920. године, и тренутно се такмичи у Војвођанској лиги Север.

Историја[уреди | уреди извор]

Фудбалски клуб у Турији почео је са радом 1912. на туринском јарошу код "Камара". Фудбалску лопту у село донели су из Будимпеште сарачки помоћници Јеличић Богдан звани Бапа и Зеремски Жарко звани Вепар. У прво време играло се лоптом на две мете, а затим су заинтересовани младићи оформили ФК "Соко". Озбиљнији фудбалски рад, пријатељска и првенствена такмичења одвијала су се после Првог светског рата, тачније током 1920. У то време фудбалски клуб из Турије је носио љубичасте дресеве. ФК Соко мења свој назив у ФК "Војводина", а касније у ФК "Раднички" задржавши љубичасте дресове све до Другог светског рата. Први регистровани фудбалери били су: Зеремски Жарко Вепар, Јеличић Богдан Бапа, Муњин Ђурица, Малетин Милован Чикица, Татић Младен, Јојкић Милош Апотекар, Главић Драгољуб Баба који је у то време важио за најбољег фудбалера. Био је ту Медурић Мика Микец и др Владимир Николић.

У то време турински фудбалери имали су доста пријатељских сусрета са: ФК "САНД" Суботица, ФК "Југославија" Београд, ФК "Макаби" Нови Сад. Први председник био је Поп Василије Јојкић Ронђа.....

Први запаженији успех фудбалски клуб из Турије остварује у сезони 1959/60. када се такмичи у Бачкој лиги, четвртом степену такмичења тадашње држава. У њој ће остати наредне две године када ће након завршене сезоне 1961/62 и пласирања на 10 место (од 12) испасти у нижи ранг.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]