Фајт Штос

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Фајт Штос
Veit Stoß.jpg
Фајт Штос
Датум рођења 1448
Место рођења Хорб над Некаром
Датум смрти 20. септембар 1533.(1533-09-20) (84/85 год.)
Место смрти Нирнберг

Фајт Штос (пољски: Wit Stwosz, немачки: Wit Stosz; немачка верзија имена: "Veit", "Feyt", "Veydt", "Vit", немачка верзија презимена "Stoss", "Stuosz", "Stoß" (рођен је около године 1448. у Хорбу над Некаром недалеко од Штутгарта, преминуо је 20. септембра 1533. у Нирнбергу) - вајар, графичар и сликар један од најзнаменитијих представника средњоевропског позноготичког вајарства. Сматрали су га и немачким и пољским уметником.

Живот и дело[уреди]

Анђеоски поздрав у цркви Лоренцкирхе у Нирнбергу

О младости и учењу Фајта Штоса се не зна такорећи ништа. Можда је неко време пребивао у порињу пре свега у Штрасбургу и ту се сусрео са радовима Микулаша Герхарта из Лаидена који је ту деловао а евидентно је да је познавао дело Мартина Шонгауера. Вероватно је посетио Низоземску и ту се сусрео са Рохира ван дер Вејдена.

1477. године напустио је Нирнберг и настанио се у Кракову са својом женом Барбаром рођеном Херзовом у Кракову и ту је стварао своја најзнаменитија дела.1496. године се преселио натраг у Нирнберг и у тој истој години је умрла његова жена Барбара.

У Нирнбергу је дошао до финансијских потешкоћа и био је у тамници због кривотворења. Угражавала га је казна ослепљивања или и смртна казна која је преиначена уз помоћ пријатеље и утицајних личности његовог зета у физичку казну, спаљивања гвожђем на оба лица, доживотном забраном напуштања града.

Иако је био осуђен на ненапуштање града он је побегао у Минерштат где је сарађивао са вајарем Тилманом Ременшнајдером. 1506. године је поново осуђен на затворску казну и није помогао ни допис цара Максимилијана Хабзбуршког који га је 1512. године позвао на рад на надгробном споменику у Инсбруку.

1515. – 1520. Штос је добио понуду од богаташа из Фиренце за израду неколико кипова. Фајт Штос је умро у Нирнбергу 1533. године и сахрањен је на месном гробљу.

Иза себе је оставио седам синова који су имали или занимање свештеника (најстарији), златара, сликара или и успешног скулптора.

Литература[уреди]

  • Чланак је у целости или делимично припремљен према истоименом чланку на чешкој Википедији


Спољашње везе[уреди]