Фибромиалгија

С Википедије, слободне енциклопедије
Фибромиалгија
ЛатинскиFibromialgia
Класификација и спољашњи ресурси
МКБ-10M79.7
МКБ-9-CM729.1
MedlinePlus000427
eMedicinemed/790 med/2934 ped/777 pmr/47
Patient UK[https://patient.info/doctor/fibromyalgia-fibrositis fibromyalgia-fibrositis Фибромиалгија]
MeSHD005356

Фибромиалгија припада групи обољења која се зову синдром дифузног идиопатског мишићно-скелетног бола. Узрок настанка ове болести није познат.

Клиничка слика[уреди | уреди извор]

Фибромиагију карактерише дуготрајни, распрострањени бол у мишићима и костима, осетљивост појединих тачака у меким ткивима (у мишићима и тетивама) и изражена малаксалост и умор. Болесници осећају бол, који нема јасну локализацију, дубоко у телу, у мишићима и костима. Јачина бола је веома субјективна, а осећа се са обе стране тела и у рукама и ногама.

Друга главна тегоба је тежак умор и малаксалост, због чега је смањена физичка способност. Болесници се често жале на опште тегобе, као што су главобоља и укоченост. Имају осећај да им је рука или нога утрнута и отечена, иако тај оток није стварно присутан. Ови симптоми изазивају тескобу и потиштеност.

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Дијагноза се поставља на основу податка о присуству бола у четири подручја тела. По свом карактеру бол је непрекидан и траје дуже од 3 месеца. Истовремено лекар прегледом открива да постоји осетљивост најмање 11 од укупно 18 тачака на карактеристичним местима на телу. Болну осетљивост појединих тачака на телу лекар оцењује притиском палца или помоћу долориметра. То је апарат којим може прецизно да се измери јачина бола.

Лечење[уреди | уреди извор]

Главни циљ терапије је да се смањи напетост коју ова болест изазива код болесника. У лечењу учествује тим специјалиста различитих профила. Важно је спровести поступни програм за јачање кардиоваскуларног система, за шта је добро пливање. Други облик лечења је саветовање и лечење које спроводи психолог, појединачно или у групи. Понекад је довољно употребити специјални јастук који одржава правилан положај врата за време сна.

Клиничко испитивање[уреди | уреди извор]

Ново клиничко испитивање лека ИМЦ-1 који је комбинација лекова за ХСВ-1(фамцикловир) и анти-упалног лека (целеkоксиб)[1]. После завршене 2 фазе клиничка студија је показала да је дошло до смањења фибромиалгија повезаних симптома.[2][3]

Извори[уреди | уреди извор]

Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).
  1. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Celecoxib
  2. ^ https://fibromyalgianewstoday.com/imc-1/
  3. ^ https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01850420